ΒΗΜΑτοδότης

Ο περικοπές στα «ρετιρέ» που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου δεν αφήνουν αλώβητους τους υπαλλήλους της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι, όπως μαθαίνω, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις εντός του Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, ουδείς αντιλαμβάνεται ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων αφού μετά την ένταξη στην ΟΝΕ οι περισσότερες αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας έχουν μεταφερθεί στην Φρανκφούρτη με αποτέλεσμα πολλοί (όχι όλοι, αλλά πάντως αρκετοί) υπάλληλοι της ελληνικής κεντρικής τράπεζας να μην έχουν πλέον κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο εργασίας.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Ο περικοπές στα «ρετιρέ» που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου δεν αφήνουν αλώβητους τους υπαλλήλους της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι, όπως μαθαίνω, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις εντός του Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, ουδείς αντιλαμβάνεται ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων αφού μετά την ένταξη στην ΟΝΕ οι περισσότερες αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας έχουν μεταφερθεί στην Φρανκφούρτη με αποτέλεσμα πολλοί (όχι όλοι, αλλά πάντως αρκετοί) υπάλληλοι της ελληνικής κεντρικής τράπεζας να μην έχουν πλέον κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο εργασίας. Με μια εξαίρεση: Η εκκαθάριση των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών διενεργείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μια απεργία των υπαλλήλων της Τραπέζης (όπως έγινε στις 3 και στις 4 Μαρτίου 2008) αναγκάζει την διοίκηση του Χρηματιστηρίου να «κατεβάσει ρολά» αφού τίθεται εκτός λειτουργίας το σύστημα Target όπου πραγματοποιείται η εκκαθάριση των συναλλαγών.

Η «ομηρία του ΧΑΑ» είναι λοιπόν το τελευταίο όπλο των υπαλλήλων της ΤτΕ. Προφανώς αυτό το γνωρίζει ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο με τίτλο «ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο εμφανίζεται πρόβλεψη για την μεταφορά του έργου εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, πάλι λάθος έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Με τέτοια κατάρρευση της τιμής των μετοχών οι τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν έκλεινε το Χρηματιστήριο για 1-2 χρόνια…

**

Επιστροφή στην Βουλή για την κυρία Βάσω Παπανδρέου έπειτα από διακοπές στην Ίο και στην Πάρο. Η Βάσω εμφανίστηκε πολύ μαυρισμένη. Η ηλιοθεραπεία θα συνεχιστεί κάτω από τον ήλιο του ΠαΣοΚ, αφού η επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπως λένε οι φίλοι της, αποκλείεται να μην έχει στο μυαλό της νέες απροσδόκητες παρεμβάσεις κριτικής κατά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Στην Βάσω αρέσει να υπενθυμίζει ότι είναι από τους λίγους πολιτικούς που μπορούν να κυκλοφορούν δημοσίως χωρίς το άγχος ότι θα δεχθούν επιθετικά σχόλια από τους περαστικούς. Έλεγε λοιπόν σε συνεργάτη μου ότι στην Πάρο συνάντησε αγανακτισμένους, αλλά δεν εξέφρασαν αγανάκτηση εναντίον της, αντίθετα της είπαν ότι «την αγαπούν γιατί είναι η Βάσω». Δεν είμαι βέβαιος πάντως ότι θα είχε την ίδια υποδοχή ως μέλος της κυβέρνησης, κατά συνέπεια ο αποκλεισμός της από το υπουργικό συμβούλιο μπορεί σίγουρα να ερμηνευθεί ως δώρο από τον Πρωθυπουργό.

**

Μάλλον έχει εξαντληθεί η υπομονή του Ανώτερου Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank κ. Μιχ. Μασουράκη αν κρίνω από τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί στα τελευταία εβδομαδιαία δελτία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. «Το πρόσχημα της μεγαλύτερης ύφεσης για αναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί στη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα». Θυμίζω ότι ο κ. Μασουράκης ήταν ένας από τους πιο αισιόδοξους οικονομολόγους κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου τον Μάιο του 2010, αλλά στη συνέχεια η πραγματικότητα φρόντισε ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια για ρόδινες προβλέψεις.

**

Εν τω μεταξύ περίεργη σιγή επικρατεί γύρω από το θέμα της περίφημης Blackrock Solutions που ανέλαβε να ελέγξει (και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές) την χρηματοοικονομική υγεία των ελληνικών τραπεζών. Τι ακριβώς συμβαίνει; Μου λένε ότι περίπου 200 τεχνοκράτες της Blackrock «αποβιβάστηκαν» στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα και ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά ενώ η διοίκηση μεγάλης (πολύ μεγάλης) τράπεζας έδωσε εντολή στα στελέχη της να μην πάρουν άδεια για τους επόμενους τέσσερις μήνες, να υπακούσουν σε όλες τις εντολές και να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις των ανθρώπων της Blackrock (εντολές και απαιτήσεις που αφορούν το επαγγελματικό πεδίο βεβαίως…).

Γιατί τόσοι πολλοί τεχνοκράτες για να ελέγξουν 4-5 μεγάλες τράπεζες και άλλες 10 μικρότερες, οι οποίες πέρασαν μετ’ επαίνων τα stress tests; Μαθαίνω ότι η Blackrock δεν θα ελέγξει μόνον τις τράπεζες, αλλά θα ζητήσει στοιχεία και από τους μεγαλύτερους οφειλέτες των τραπεζών (δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επιβεβαίωση των στοιχείων που θα παράσχουν οι τράπεζες και να αποτυπωθεί η δυνατότητα της ιδιωτικής οικονομίας να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο δανεισμού το οποίο έχει αναλάβει εν μέσω ύφεσης 5%. Τι αναμένεται να προκύψει από τους ελέγχους; Όπως προβλέπει γνώστης των εξελίξεων εκείνο που πιθανότατα θα προκύψει είναι ότι είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk