Ζημιές έναντι κερδών και μείωση τζίρου εμφάνισε ο όμιλος Υγεία στο πρώτο εξάμηνο του 2011, λόγω της οικονομικής κρίσης, του περιορισμού των περιστατικών του μαιευτικού κλάδου και της αποεπένδυσης της συμμετοχής του ομίλου στην Τουρκία.
Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 14,5% στα 128,2 εκατ. ευρώ, έναντι 150 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκρίσιμη περυσινή περίοδο. Ο κύκλος εργασιών του Υγεία αυξήθηκε κατά 3,9 % και ανήλθε σε 75,5 εκατ. ευρώ έναντι 72,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010. Τα ενοποιημένα δημοσιευμένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 13,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Κυριότερη αιτία της μείωσης των λειτουργικών κερδών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήταν η πτώση των περιστατικών του μαιευτικού κλάδου του ομίλου λόγω του ανταγωνισμού.

Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Υγεία ανέρχονται σε κέρδη 12,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας 16,3% έναντι κερδών 11,1εκατ. ευρώ και περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας 15,3% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Για α’ εξάμηνο του 2011, ο όμιλος Υγεία παρουσίασε ζημίες προ φόρων ύψους 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2010. Το Υγεία παρουσίασε ζημίες προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 4,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω ζημίας ύψους 5,7 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία προέκυψε από την αποεπένδυση της συμμετοχής της στην Τουρκία. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα προ φόρων του Υγεία διαμορφώνονται σε κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο το 2011 έναντι κερδών 4,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2010.
Ο όμιλος το α’ εξάμηνο του 2011 παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 11 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε εταιρικό επίπεδο, το Υγεία παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα του Υγεία μετά από φόρους ανέρχονται για το α εξάμηνο το 2011 σε κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2010.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Υγεία κυρία Ρίτα Σουβατζόγλου, ανέφερε ότι «στην παρούσα οικονομική κρίση και τις εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών, το Υγεία παρουσίασε σε επίπεδο μητρικής, αύξηση στο επίπεδο της λειτουργικής κερδοφορίας, παρά την απορρόφηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας. Ο όμιλος Υγεία, παρουσίασε μείωση στο επίπεδο των εσόδων, η οποία οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των περιστατικών του μαιευτικού κλάδου.
Στο εν λόγω δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, έχουμε ήδη προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού, με ενέργειες που θα διασφαλίσουν την αύξηση της αξίας της εταιρείας και την υγιή ανάπτυξη της, ενώ παράλληλα στόχος μας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, στο καλύτερο εργασιακό περιβάλλον του κλάδου υγείας στη χώρα μας. Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, η αποεπένδυση συμμετοχών από εταιρείες που δεν διατηρούμε τον απόλυτο έλεγχο ιδιοκτησίας, η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής του ομίλου μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ΥγείαΑ και η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μας και θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη του Ομίλου».