Μόνο 1 στους 5 φορολογούμενους θα πληρώσει φέτος πρόσθετο φόρο

Μόλις ένας στους 5 φορολογούμενους θα κληθεί εφέτος να πληρώσει πρόσθετο φόρο στην εφορία σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση 4.043.300 φορολογικών δηλώσεων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, τα αποτελέσματα της 9ης παρτίδας εκκαθάρισης 316.685 φορολογικών δηλώσεων, ενώ για να ολοκληρωθεί η εφετινή διαδικασία απομένει η επεξεργασία 1,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων. Τα 316.685 εκκαθαριστικά τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στα γραμματοκιβώτια των φορολογουμένων καθώς ήδη ξεκίνησε η αποστολή τους από τη ΓΓΠΣ.

Είναι προφανές από τα στατιστικά στοιχείων που δόθηκαν στην δημοσιότητα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στο σκέλος των εσόδων από τις εκπτώσεις που παρείχε ο νόμος σε όσους συγκέντρωσαν παραπάνω αποδείξεις από αυτές που χρειάζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου καθώς οι επιστροφές φόρου όχι μόνο είναι αυξημένες κατά απόλυτο νούμερο αλλά και οι πολίτες που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα είναι αρκετά περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο των 4.043.300 φορολογικών δηλώσεων, 810.780 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο επιπλέον φόρο σε σχέση με αυτόν που τους έχει παρακρατηθεί 2.780 ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως, 1.529.408 φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας αναφέρει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 858 ευρώ, ενώ για 1.703.112 φορολογούμενους προέκυψε μηδενικό υπόλοιπο, δηλαδή ούτε θα καταβάλουν κάποιο ποσό στην εφορία αλλά ούτε και θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό από το κράτος.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τα 4.043.300 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 2.882.942 δηλαδή ποσοστό 71,30% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.160.000 φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία και προκειμένου να λάβουν φορολογική ενημερότητα θα πρέπει άμεσα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk