Με κοινές μετοχές η στήριξη στις ελληνικές τράπεζες

Με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές θα γίνεται η συμμετοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ενισχυθούν στο μέλλον κεφαλαιακά από το ταμείο.

Με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές θα γίνεται η συμμετοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ενισχυθούν στο μέλλον κεφαλαιακά από το ταμείο.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η ένταξη με νόμο, στο εθνικό δίκαιο, ο νέος κανονισμός του EFSF που υπογράφηκε πριν από περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλλες (στις 21 Ιουλίου) μαζί με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Με την διευκρίνιση αυτή ξεκαθαρίζεται ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν θα έχει απαίτηση σταθερής απόδοσης ή ακόμη και συμμετοχής στις τράπεζες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης που θα κληθεί να στηρίξει.
Επίσης, το ίδιο νομοσχέδιο δίνει το «πράσινο φως» στη δημιουργία μιας μορφής «bridge bank». Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, με το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών.
Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ.

Με άλλα λόγια, παρέχεται πλέον η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός μεταβατικού πιστωτικού σχήματος (μιας bridge bank δηλαδή), στο οποίο θα μεταφέρονται οι καταθέσεις (οι οποίες θα είναι εγγυημένες στο 100%) και τα εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών τραπεζών που δεν είναι βιώσιμες.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει:
«Υστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο νόμου που εκσυγχρονίζει και συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο του χρηματο-οικονομικού τομέα.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καθώς και με τα πορίσματα της σχετικής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ.

Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται, επίσης, στην ελληνική έννομη τάξη τρεις Οδηγίες, που ενισχύουν την διαφάνεια στην χρηματο-οικονομική αγορά:

– Η πρώτη Οδηγία αφορά τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών)
– Η δεύτερη Οδηγία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας
– Η τρίτη Οδηγία αφορά το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.

Χωριστό κεφάλαιο το νομοσχεδίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της νομοθεσίας περί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη συγκρότηση θεματικών ενοτήτων που θα επιτρέπουν τον εξειδικευμένο και καλύτερο χειρισμό των υποθέσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011.

Ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της Ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε μια νέα οξεία φάση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk