Καταρρέει ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα μας, λόγω της κρίσης και της δραματικής μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και όλα τα νούμερα, όπως το στοιχείο ότι ένας στους τρείς απασχολούμενους στον κλάδο να έχει οδηγηθεί μόνιμα, πλέον, εκτός του κατασκευαστικού χώρου, δείχνουν ότι η αρνητική πορεία του κλάδου δεν έχει τελειωμό. Πολλές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο, άλλες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99, ενώ πολλαπλές είναι αυτές που παλεύουν να επιβιώσουν. Από τις πιο γνωστές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν κλείσει είναι οι Θεμελιοδομή, Eργάς, ΑΛΤΕ, Διεκάτ και Μπετανέτ, ενώ στο άρθρο 99 έχουν ενταχθεί οι Αττικάτ, Αφοί Μεσοχωρίτη και η Εδραση, η οποία όμως ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία συνδιαλλαγής με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών και εταιρειών leasing που αποτελούν την πλειοψηφία των πιστωτών της.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιριών), σε ετήσια βάση η απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο μειώνεται για 11 συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ οι μειώσεις των έξι τελευταίων τριμήνων είναι διαρκώς εντεινόμενες, από -5,9% το Δ’ τρίμηνο του 2009/08, ακολουθούν κατά σειρά, -7,4%, -10%, -15,3%, -18,0%, -21,5% το Α’ τρίμηνο του 2011/10. Αυτές οι διαπιστώσεις αναδεικνύουν ότι το ζήτημα της αυξημένης ανεργίας στον κλάδο όχι μόνο έχει από καιρό λάβει μη αναστρέψιμη τάση, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από τον ΣΑΤΕ, αλλά οξύνεται διαρκώς.
Στην έκθεση διαπιστώνονται επίσης μείωση κατά 43,4% του πλήθους των νέων δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 (153 έργα, προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ) έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 (270 έργα, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ), με παράλληλη μείωση του προϋπολογισμού κατά 18,2% και πρωτοφανής μείωση των παραγγελιών ιδιωτικών έργων όπως αυτές μετριούνται από τον όγκο των οικοδομικών αδειών, ο οποίος το α’
τρίμηνο του 2011 ανήλθε σε μόλις 4,25 εκ. m3, δηλαδή, ούτε στο μισό της χαμηλότερης
τιμής των τελευταίων τριάντα ετών (1995, 9,02 εκ. m3).

Μάλιστα όσον αφορά τα οικιστικά, και την πορεία της και την πορεία της κτηματαγοράς για το 2011, σύμφωνα με τον κ. Μπ. Χαραλαμπόπουλο, ορκωτός εκτιμητής, πρόεδρος ΕΛ.Ι.Ε (Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής) ανέφερε ότι «δε μπορεί να αναμένεται διαφορετική από τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα νοικοκυριά θα έχουν λιγότερα διαθέσιμα, θα ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεργίας ενώ και οι τράπεζες δανειοδοτούν πολύ δύσκολα και σε μικρότερα ποσοστά της αγοραίας αξίας. Άρα πρέπει να αναμένουμε πορεία συνέχισης της διόρθωσης τιμών, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τη θέση του, το μέγεθός του και τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως και από τις υποδομές της περιοχής. Η όποια κίνηση σε αγοραπωλησίες θα έχει επικεντρωθεί σε ακίνητα αξίας κάτω των 200.000 ευρώ, δηλαδή σε μικρά ή παλαιά ακίνητα»
.