Μελανιές, κοψίματα, ελαφρά εγκαύματα, σημάδια που έρχονται να αφήσουν ενοχλητικά ίχνη στο σώμα, ακόμη και το πρόσωπο, γεννώντας εύλογη ανησυχία τόσο για τυχόν θέματα υγείας όσο και για λόγους αισθητικής.

Υπάρχουν τρόποι ανακούφισης, και εξάλειψής τους. Αρκεί να θυμάται κανείς – ειδικά, τώρα, το καλοκαίρι – ότι όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, το τραυματισμένο σημείο πρέπει να προστατεύεται, με περισσότερο αντηλιακό.

Μελανιές
Το παρήγορο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο συνηθισμένο από μία μελανιά. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αίμα που συσσωρεύεται και λιμνάζει κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, εξαιτίας του τραυματισμού των αιμοφόρων αγγείων. Εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και τα πόδια, ενώ στο 95% των περιπτώσεων οφείλονται σε κάποιο ασήμαντο χτύπημα.

Ορισμένοι έχουν, βεβαίως, ευαισθησία, είναι τρόπον τινά επιρρεπείς στις μελανιές, ακόμη και με μία ελαφρά πίεση του δέρματος. Ειδικά γυναίκες που έχουν υπερβεί το 50ό έτος, και έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν μελανιές. Στην ηλικία αυτή, τα αγγεία γίνονται σταδιακά πιο εύθραυστα λόγω των ορμονικών αλλαγών και το δέρμα πιο λεπτό και λιγότερο ανθεκτικό.

Αν θέλετε να προλάβετε την εμφάνιση ή μεγέθυνσή τους, υπάρχει τρόπος: μέσα στα πρώτα 15 λεπτά μετά το χτύπημα, τυλίξτε λίγα παγάκια σε πανί ή τοποθετήστε μια κομπρέσα πάγου πάνω στο σημείο για ένα 10λεπτο.

Ο πάγος μειώνει την ανάπτυξη του οιδήματος, επομένως περιορίζεται το μέγεθος της – υπό δημιουργία – μελανιάς. Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικές παγοκύστεις σε gel, οι οποίες δεν προκαλούν πόνο όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Αν το χτύπημα εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή του χεριού ή του ποδιού, κρατήστε το όσο μπορείτε ψηλά τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τραυματισμό.

Μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων.

Μπορείτε, εναλλακτικά, να χρησιμοποιήσετε τοπικά μια αλοιφή με άρνικα, που ανακουφίζει αισθητά.

Oι μελανιές εξαφανίζονται συνήθως σε 2 – 3 ημέρες, αν όμως έχει γίνει εκχύμωση, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3 – 4 εβδομάδες για να απαλλαγείτε από το σημάδι.

Η συμβουλή του γιατρού είναι ασφαλώς πολύτιμη, αν διαπιστώσετε ότι οι μελανιές έχουν …επεκτατική διάθεση στο σώμα σας, ή αν συνοδεύονται από έντονο πόνο ή πρήξιμο. Στην περίπτωση, επίσης, που εμφανίζονται συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, και δη κάτω από νύχι, καλό θα ήταν να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται βοηθητική για την εξαφάνιση των σημαδιών. Η βιταμίνη C αποτελεί φυσικό εμπόδιο για τις μελανιές, καθώς παράγει κολλαγόνο, προστατεύοντας αποτελεσματικά την επιδερμίδα.

Ελαφρά εγκαύματα
Καήκατε ενώ σιδερώνατε; Ακουμπήσατε το χέρι σας στην εστία της κουζίνας;
Κρύες κομπρέσες, και μάλιστα αμέσως. Σε μπολάκι με πάγο και νερό, βουτήξτε ένα πανάκι και τοποθετήστε το στο σημείο του εγκαύματος.
Βάλτε τοπικά μια κρέμα με κορτικοστεροειδή, η οποία θα μειώσει τη φλεγμονή. Προτιμήστε μια κρέμα σε μορφή μους, που απορροφάται ευκολότερα.
Για ακόμη πιο ήπια εγκαύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανθενόλη, που έχει ανάλογη δράση χωρίς να περιέχει κορτιζόνη.
Το ενδιαφέρον είναι το όποιο σημάδι στο πρόσωπο επουλώνεται πολύ καλύτερα από αυτά σε άλλα μέρη του σώματος.

Δοκιμάστε για 7 ημέρες μια ήπια κρέμα, που περιέχει ιαματικό νερό, πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο έχει ήπια
αντιφλεγμονώδη δράση.

Αν το έγκαυμα δεν έχει επουλωθεί μετά την πρώτη εβδομάδα, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας προϊόντα που προσφέρουν γρηγορότερη ανάπλαση.
Στην περίπτωση που πέσει στο δέρμα σας καυστικό καθαριστικό, ρίξτε άμεσα στην περιοχή άφθονο νερό, για να απομακρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται το οξύ, και συμπεριφερθείτε όπως και σε έγκαυμα.

Κοψίματα
Κόψιμο με μαχαίρι, πάνω στον μαγειρικό οίστρο σας;

Χρησιμοποιήστε τοπικά αντισηπτικό σκεύασμα (σαπούνι ή ιώδιο), πιέζοντας την περιοχή για να σταματήσει το αίμα. Στη συνέχεια, βάλτε μια κρέμα με αντιβίωση. Ο συνδυασμός του αντισηπτικού και της αντιβίωσης βοηθά να διατηρηθεί καθαρό το τραύμα και να μη γίνει επιμόλυνση. Χρησιμοποιήστε την κρέμα για 4-5 ημέρες.

Μόλις κλείσει το τραύμα, χρησιμοποιήστε μια κρέμα που θα βοηθήσει στη σωστή επούλωση, ώστε να γίνει η μικρότερη δυνατή ουλή. Η κατάλληλη κρέμα πρέπει να περιέχει μαντεκασοσίδη, αλλαντοΐνη ή βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με πανθενόλη ή cupuacu butter.