Ούτε 100 χιλιόµετρα από το κέντρο του Σάο Πάολο βρίσκεται ένας τροπικός παράδεισος που οι ντόπιοι αποκαλούν «µαργαριτάρι του Ατλαντικού». Μικρές παραλίες µε χρυσαφένια άµµο και καταπράσινα δάση προσφέρουν µαγική ανάπαυλα από τους ρυθµούς της πόλης.

Ωστόσο, η Ιποράνγκα δεν σε γοητεύει µόνο µε τη φυσική της οµορφιά αλλά και µε τη µοντέρνα αρχιτεκτονική των εξοχικών που διαθέτουν στην περιοχή οι λίγοι και εκλεκτοί. Οπως αυτό το ζευγάρι Βραζιλιάνων – ζουν µόνιµα στη Νέα Υόρκη – που εµπιστεύτηκε τη βίλα τους στον αρχιτέκτονα Isay Weinfeld.

Ο Isay έγινε διάσηµος για την ιδιαίτερη αισθητική του, η οποία συνδυάζει τις αρχές του µοντερνισµού µε τις καθαρές γραµµές, το τοπικό ξύλο, την απόλυτη λειτουργικότητα και κάποιες απρόσµενες, εντελώς δικές του πινελιές.

Οι δηµιουργίες του, απ’ άκρη σ’άκρη της χώρας, δεν περιλαµβάνουν µόνο τα σπίτια διασηµοτήτων, αλλά και ξενοδοχεία, µαγαζιά, γκαλερί και ό,τι άλλο µπορεί να εµπνεύσει µια µεγάλη καριέρα στην αρχιτεκτονική.
«Μας άρεσαν τα λευκά λιτά κτίρια του Isay και η φυσική θαλπωρή µε την οποία ξέρει να τα ντύνει τόσο αριστοτεχνικά» λέει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έδωσε λευκή κάρτα στον Isay για να διαµορφώσει µε τον δικό του τρόπο τα 875 τετραγωνικά µέτρα του οικοπέδου του.

Ο ιδιοκτήτης για τρία χρόνια αναζητούσε ένα απάνεµο γαλήνιο κοµµάτι παντού στην Ιποράνγκα, και όταν το ανακάλυψε αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό µέρος για να στεγάσει τις ήσυχες διακοπές που ονειρευόταν για την οικογένειά του και τους φίλους του.

Στόχος του να φτιάξει ένα καταφύγιο µε απλά υλικά, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φύση και στο τοπίο.

Με θέα στα σµαραγδένια νερά του Ατλαντικού και στην τροπική βλάστηση, το σπίτι αποτελείται από δύο ορθογώνιους όγκους, χτισµένους ο ένας πάνω στον άλλον, έτσι ώστε να σχηµατίζεται µια µεγάλη βεράντα στον πρώτο όροφο και ακριβώς από κάτω της ένα ευρύχωρο αίθριο µε τζαµαρίες και θέα στον κήπο.

Στο υπόγειο βρίσκονται το χαµάµ φτιαγµένο από µάρµαρο και µωσαϊκό, το playroom, ένα καθιστικό, τα αποδυτήρια και τα πλυντήρια. Το ντεκ γύρω από την πισίνα, η καµπάνα του κήπου και η παραλία ακριβώς µπροστά δηµιουργούν πολλές εστίες, έτσι ώστε «ο καθένας να µπορεί να επιλέξει το µέρος που του ταιριάζει καλύτερα για να χαλαρώσει όπως θέλει», όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης.

Τα χαρακτηριστικά γραµµικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του Isay εµπνέονται από την αραβική καταγωγή των ιδιοκτητών. Ετσι τα κοµψά καφασωτά στον επάνω όροφο αποµονώνουν το εσωτερικό από τον έξω κόσµο, εξασφαλίζοντας σκιά και ανανεώνοντας τον αέρα στις κρεβατοκάµαρες, ενώ τα ειδικά φίλτρα στα µπαλκόνια ελέγχουν το σκληρό φως του ήλιου χωρίς να κλείνουν τη θέα.

Οπως ακριβώς η παραλία και η ζούγκλα που την περιβάλλει, οι διαφορετικές υφές εναλλάσσονται και στο εσωτερικό του σπιτιού: Οι ζεστοί τόνοι του ανακυκλωµένου ξύλου σκεπάζουν τον τοίχο του καθιστικού και ένας γρανίτης στο χρώµα της βανίλιας καλύπτει το έδαφος.

Με τη χαρακτηριστική εµµονή του αρχιτέκτονα στη λεπτοµέρεια είναι χτισµένο και το ατσάλινο τζάκι που θα λάτρευε κάθε εραστής του απόλυτου µινιµαλισµού. Σύγχρονα κοµµάτια και κλασικές δηµιουργίες του µοντερνισµού που επέλεξε προσωπικά ο Isay συνδυάζουν την άνεση µε το ξεχωριστό στυλ.

Σε ένα σπίτι µε τα ουδέτερα και ζεστά χρώµατα του ξύλου, η µεγαλύτερη έµφαση δίνεται στην υπέροχη θέα: «Από κάθε γωνιά του σπιτιού µπορούµε να δούµε τον ωκεανό και τα δέντρα, να έχουµε αυτήν την απίστευτη αίσθηση του χώρου που µεταφράζεται σε ελευθερία» λέει ο ιδιοκτήτης.

Η σχέση που δηµιουργήθηκε ανάµεσα στον Isay και στον πελάτη του δεν περιορίζεται µόνο στη ζούγκλα της Βραζιλίας, αφού ο αρχιτέκτονας έχει τώρα αναλάβει το σπίτι της οικογένειας στο Μανχάταν. Και όλα δείχνουν πως ο συντονισµός της φιλίας τους θα δώσει το επόµενο αριστούργηµα του Weinfeld.