Λιβύη: κατέλαβαν οι εξεγερμένοι το συγκρότημα του Καντάφι

Το καταφύγιο του Μουαμάρ Καντάφι, το αρχηγείο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, κατέλαβαν μετά από σκληρή αλλά σύντομη μάχη οι εξεγερμένοι, λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό του από αεροσκάφη του NATO.

Το καταφύγιο του Μουαμάρ Καντάφι, το αρχηγείο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, κατέλαβαν μετά από σκληρή αλλά σύντομη μάχη οι εξεγερμένοι, λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό του από αεροσκάφη του NATO.

Μετά από σύντομη μάχη, η αντίσταση στο κτιριακό συγκρότημα σταμάτησε και εκατοντάδες εξεγερμένοι συνέρρευσαν στο χώρο για να πανηγυρίσουν μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα την Τρίτη, αεροσκάφη του NATO βομβάρδισαν το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι, Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, την ώρα που εξεγερμένοι και δυνάμεις πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες γύρω από το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πλήττουν το κτιριακό συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε, νωρίτερα, ότι η Συμμαχία διαθέτει αεροσκάφη που επιχειρούν πάνω από την Τρίπολη, τόνισε, όμως, ότι δεν γνωρίζει εάν πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή κατά του κτιριακού συγκροτήματος που αποτελεί την έδρα του λίβυου ηγέτη. .

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει την αποστολή του και θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε περίπτωση που οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.

Οι αντάρτες έχουν κερδίσει έδαφος και έχουν περικυκλώσει το κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται η έδρα του Μουαμάρ Καντάφι. Εκεί μαίνονται και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο συνταγματάρχη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι εξεγερμένοι κατάφεραν να παραβιάσουν την πρώτη πόρτα που οδηγεί στο κτιριακό συγκρότημα, ενώ οι μάχες γύρω από αυτό είναι σφοδρές.

Αρκετοί πολίτες πήραν όπλα και βγήκαν στους δρόμους για να συμπαραταχθούν με τους εξεγερμένους, οι οποίοι δέχονται νέες ενισχύσεις.

Άφαντος ο Καντάφι

Όσο για τον Μουαμάρ Καντάφι κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται.

«Εάν κάποιος γνωρίζει, να μου το πει κι εμένα» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο Μ.Καντάφι δεν είναι στόχος της Συμμαχίας.

«Εάν ο Καντάφι θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα» είπε.

Πάντως, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται ακόμα στην Τρίπολη και ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Διπλωματικός πυρετός

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες» δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως απέρριψε ως «μη σοβαρές» τις προσπάθειες, καθώς σε τίποτε από όσα προτάθηκαν δεν προβλεπόταν η αποχώρηση του Καντάφι.

Στο μεταξύ, μετά τη δυναμική τους προέλαση στο κέντρο της Τρίπολης, οι εξεγερμένοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική νίκη. Οι ξένες κυβερνήσεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εμφανίζονται επίσης σίγουρες ότι η Λιβύη είναι έτοιμη να μπει στην επόμενη φάση της ιστορίας της -χωρίς τον Καντάφι-, δηλώνοντας εμφατικά πως το καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου μετέβη την Τρίτη στη Βεγγάζη, την άτυπη πρωτεύουσα των αντικαθεστωτικών, για να συνομιλήσει με την ηγεσία τους. «Οι αλλαγές στη Λιβύη πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα για όλους» είχε πει προηγουμένως ο Νταβούτογλου, με το βλέμμα στη γειτονική του Συρία.

Η γειτονική Αίγυπτος έσπευσε να αναγνωρίσει το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Ο Καντάφι αποτελεί ακόμη απειλή, αναγνώρισε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Δευτέρας, επιμένοντας όμως: «Ενα είναι ξεκάθαρο, το καθεστώς του φτάνει στο τέλος του και το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια του λαού της».

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρ.Φρατίνι επανήλθε στο θέμα, λέγοντας πως η Ρώμη περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί «όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις ιταλικές εταιρείες». «Τα ιταλικά συμβόλαια έγιναν με τη Λιβύη, όχι με τον Καντάφι» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι εξεγερμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα τηρήσουν ό,τι έχει συναφθεί.

Τα ιταλικά συμφέροντα στην Λιβύη, η οποία επί Καντάφι είχε στενές σχέσεις και με τη Ρώμη, ξεκινούν από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και φτάνουν μέχρι συμβόλαια εκατομμύριων στον κατασκευαστικό και αμυντικό τομέα.

Τηλεφωνικές επαφές του κ. Γ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεν. Νετανιάχου και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, με την οποία επίσης συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας, όπως και την ετοιμότητά της να παρέχει βοήθεια για μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση προς μια δημοκρατική διέξοδο, αλλά και για θέματα θεσμών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Σε ετοιμότητα για την επόμενη ημέρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, στο Μιλάνο την Πέμπτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Μπερλουσκόνι. Η Ρώμη, κάποτε μία από τις στενότερες συμμάχους του Καντάφι στην Ευρώπη, έκλινε από την αρχή της διαμάχης προς τους εξεγερμένους.

Παράλληλα οι ΗΠΑ, που εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το καθεστώς Καντάφι έχει καταρρεύσει, δηλώνουν ότι εξετάζουν τρόπους για να αποδεσμεύσουν 1 με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ της επαναστατικής κυβέρνησης.

Ακόμη σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Αποχώρησε από το κτίριο της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα ο πρέσβης

Ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα Ραμαντάμ Μπαργκ, αποχώρησε το απόγευμα της Τρίτης από το κτίριο της πρεσβείας στην Αθήνα μετά από έντονες πιέσεις των αντικαθεστωτικών που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί.

Οι αντικαθεστωτικοί, έχοντας στο πλευρό τους τον πρόξενο Αντέλ Αλ Ραούμπι, περίπου στις τρεις το μεσημέρι, εισέβαλαν στην πρεσβεία ζητώντας από τον πρέσβη να εγκαταλείψει το κτίριο.

Ακολούθησαν έντονες διενέξεις ενώ απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων οι διαξιφισμοί περιορίστηκαν σε έντονη λογομαχία.

Οι αντικαθεστωτικοί επικαλέστηκαν τη «λαϊκή ετυμηγορία για την αποπομπή του Καντάφι» και τόνισαν ότι «η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και όχι να επεκταθεί και στις πρεσβείες των χωρών».

Μετά τις διευθετήσεις οι διαδηλωτές αποχώρησαν, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η αποχώρηση του πρέσβη, αφού πρώτα υπέστειλε την σημαία της Λιβύης που είχε αναρτήσει ο ίδιος το πρωί και ασφάλισε με λουκέτο την σπασμένη κλειδαριά της εισόδου στο κτίριο.

Αργά το απόγευμα οι αντικαθεστωτικοί ξανασυγκεντρώθηκαν, αυτή τη φορά έξω από το Λιβυκό σχολείο μεταξύ της πρεσβείας και του προξενείου στο Π. Ψυχικό.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναγνώρισε την Τρίτη και επίσημα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο σαν νόμιμο συνομιλητή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk