Δύο εκατομμύρια χρόνια στην… κουζίνα!

Τελικά ο Προμηθέας πόσο χρονών είναι; Στο σχολείο διδαχτήκαμε πως ο άνθρωπος ανακάλυψε την φωτιά – το δώρο του Προμηθέα στους θνητούς, αφού μέχρι τότε την απολάμβαναν μόνο οι Θεοί, σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο – πριν περίπου ενάμιση εκατομμύριο χρόνια

Τελικά ο Προμηθέας πόσο χρονών είναι; Στο σχολείο διδαχτήκαμε πως ο άνθρωπος ανακάλυψε την φωτιά – το δώρο του Προμηθέα στους θνητούς, αφού μέχρι τότε την απολάμβαναν μόνο οι Θεοί, σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο – πριν περίπου ενάμιση εκατομμύριο χρόνια.

Όμως μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαψεύδει τώρα αυτή την εκτίμηση και κάνει λόγο για ανακάλυψη της μαγειρικής τουλάχιστον μισό εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα, με βάση μια σειρά από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των «προγόνων» μας και συγκεκριμένα του Homo Erectus, που δεν ταιριάζουν σε ωμοφάγους – όπως το μέγεθος των δοντιών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά που καταναλώνουν ωμή την τροφή τους ξοδεύουν ως και 48% της καθημερινότητάς τους μασουλώντας- ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα γεύματα του μέσου σύγχρονου ανθρώπου καταλαμβάνουν μόλις το 4,7% της μέρας του. Σαν γνήσιος Homo, λοιπόν, ο Erectus φαίνεται πως σπαταλούσε μόλις το 6,1% της ημέρας του για να τραφεί, πολύ κοντά στο σημερινό ποσοστό.

Αν λοιπόν ο «όρθιος άνθρωπος» πριν 2 εκατομμύρια χρόνια κατανάλωνε ωμή την τροφή του, τότε δεν θα είχε ούτε μικρούς γομφίους, ούτε μικρά αναλογικά σαγόνια και εντόσθια. Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν πως o Erectus χρησιμοποιούσε τελικά κάποια μέθοδο μαγειρέματος: διευκρινίζουν βέβαια πως η κουζίνα των πρωτόγονων ίσως δεν χρησιμοποιούσε απευθείας την φλόγα, αλλά το ψήσιμο επιτυγχάνονταν με άλλα μέσα – όπως το πάστωμα με θαλασσινό αλάτι ή η αποξήρανσή του κρέατος από το κυνήγι στον καυτό ήλιο της σαβάνας.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Δρ. Κρις Όργκαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η κακή διατροφή, αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης δίαιτας με ωμές τροφές, δεν θα είχε επιτρέψει την επιβίωση του Χόμο Σάπιενς σε βάθος χρόνου. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το να καταναλώνεις μαγειρεμένο και επεξεργασμένο φαγητό τους ήταν απαραίτητο».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην μελέτη τους σύγχρονους ανθρώπους, άλλα σύγχρονα πρωτεύοντα θηλαστικά (χιμπατζήδες και πίθηκους) και φυσικά τα λείψανα 14 ανθρωποειδών- «χαμένων κρίκων» της εξέλιξης του ανθρώπου, που έχουν εξαφανιστεί. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν αφορούσαν, όπως προείπαμε, το μέγεθος των δοντιών, αλλά και την μάζα σώματος και το DNA.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο «διασώστης» Αλέξης Εδώ και μέρες «σερνόταν» στα υπουργικά γραφεία η φήμη ενός επερχόμενου ριζικού, αυτή τη φορά, ανασχηματισμού, βάζοντας φωτιά στους... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk