Μειώσεις προστίμων για τα αυθαίρετα

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που εδώ και ημέρες έκαναν λόγο για μείωση του ύψους των προστίμων μετά από σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλοι φορείς


Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που εδώ και ημέρες έκαναν λόγο για μείωση του ύψους των προστίμων μετά από σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλοι φορείς.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Παπακωσταντίνου προανήγγειλε μία διαφοροποίηση μεταξύ των προστίμων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μείωση των προστίμων σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες καθώς και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα των αυθαιρετούχων.

Αντιθέτως, σε περιοχές με ακριβότερες αντικειμενικές αξίες, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι άνθρωποι έχουν αυθαιρετήσει όχι επειδή υπήρχε κάποια ανάγκη αλλά επειδή το επέλεξαν», τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να λάβει το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία ένα τμήμα των εισπράξεων από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, ο κ. Παπακωσταντίνου επισήμανε ότι είναι σημαντική η ευρύτερη συναίνεση, κυρίως από τη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων όπως στην πρώτη κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά) καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.). Το ΤΕΕ έχει χαρακτηρίσει επίσης ως αναγκαία την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk