Ντομικίκ Στρος Καν: Απολογία για έναν «θύτη» που έγινε θύμα

Από χθες το απόγευμα, ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν βαρύνεται πλέον με ποινικές κατηγορίες για την υπόθεση του «βιασμού» της καμαριέρας. Ο Γάλλος πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αθώος και ως τέτοιος πρέπει και τυπικά και ουσιαστικά να αντιμετωπίζεται. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, ο υπογράφων οφείλει μια ειλικρινή απολογία όχι μόνον προς τον ίδιο, έστω και αν αυτό δεν έχει κάποια αξία, αλλά, κυρίως, προς τους αναγνώστες αυτής της στήλης, αφού, γράφοντας το πρωί εκείνης της Κυριακής, όταν είχε αναπάντεχα σκάσει η «βόμβα»

Ντομικίκ Στρος Καν:  Απολογία για έναν «θύτη»  που έγινε θύμα | tovima.gr

Από χθες το απόγευμα, ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν βαρύνεται πλέον με ποινικές κατηγορίες για την υπόθεση του «βιασμού» της καμαριέρας. Ο Γάλλος πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αθώος και ως τέτοιος πρέπει και τυπικά και ουσιαστικά να αντιμετωπίζεται. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, ο υπογράφων οφείλει μια ειλικρινή απολογία όχι μόνον προς τον ίδιο, έστω και αν αυτό δεν έχει κάποια αξία, αλλά, κυρίως, προς τους αναγνώστες αυτής της στήλης, αφού, γράφοντας το πρωί εκείνης της Κυριακής, όταν είχε αναπάντεχα σκάσει η «βόμβα» της περιπετειώδους σύλληψής του στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, η θέση που εξέφραζε το σχετικό κείμενο, έστω και χωρίς να τον ονομάζει ένοχο, ουσιαστικά σήμαινε και προυπέθετε την αποδοχή της ενοχής του.

Με αυτά δεδομένα, πρέπει να πάει κανείς κι ένα βήμα παρακάτω. Ο Ντομινικ Στρος Καν όχι μόνον είναι αθώος, αλλά, από «θύτης», είναι πλέον θύμα όλης αυτής της αδιανόητης ιστορίας. Εχασε τη θέση του, διασύρθηκε, βγήκε – προς στιγμή τουλάχιστον – άδικα από τη μάχη της γαλλικής προεδρίας στην οποία προσερχόταν με ισχυρή πιθανότητα να κερδίσει, έζησε μήνες μέσα σε μια κόλαση, μέχρι που, ένα πρωί, μία δικαστική απόφαση τον απάλλαξε πλήρως από τις ποινικές ευθύνες – μένει το αστικό μέρος, που, όμως, είναι μια εντελώς άλλη υπόθεση και που αν πράγματι, όπως λανθασμένα υποστήριζε εκείνο το κείμενο «η καμαριέρα είχε αξιοπρέπεια», δεν θα έπρεπε καν να φτάσει να δικαστεί, καθώς, αν κάποιος οφείλει πλέον αποζημίωση, είναι η ίδια. Επιπλέον, θα ήταν αποκατάσταση στοιχειώδους αισθήματος δικαιοσύνης αν η γαλλική κοινή γνώμη του δώσει τώρα το δικαίωμα να αγωνιστεί για το σκοπό του ξεχνώντας όλα αυτά, σα να μη συνέβησαν, κάτι που ουδείς γνωρίζει αν θα συμβεί ή όχι. Μακάρι να συμβεί.

Τέτοιου είδους περιστατικά, έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και, δυστυχώς, θα ξανασυμβούν και στο μέλλον. Συνέβησαν και εδώ. Λ.χ., πριν από μερικά χρόνια, ο πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Κώνστας κατηγορήθηκε, ακόμα και από το βήμα της Βουλής για μια θέματα οικονομικής διαχείρισης του Ιδρύματος. Λαίλαπα ξεσηκώθηκε εναντίον του. Όλα αυτά, διαμόρφωσαν μια εικόνα καταρράκωσης για έναν πανεπιστημιακό που, ως τότε, είχε ενεργό παρουσία και στην επιστήμη του και στην κοινωνία. Πέρασαν χρόνια από τότε. Όμως, μόλις πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Μαίου, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε την Ελλάδα και δικαίωσε πανηγυρικά και στον πιο απόλυτο βαθμό τον άνθρωπο που τόσο διασύρθηκε. Το έμαθε όμως κανείς; Ελάχιστοι. Καμιά συγνώμη δεν ακούστηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου από κανέναν εξ όσων όφειλαν να την εκφράσουν, ιδίως από τους πολιτικούς εκείνους που θεώρησαν δεδομένη την «ενοχή» του και την κράδαιναν στη Βουλή… Θα όφειλαν να το είχαν πράξει.

Η αρχή τηρείται σπάνια, προφανώς επειδή είναι επώδυνη, ίσως και επειδή τα πράγματα εύκολα ξεχνιούνται στη ροή της ζωής. Οταν όμως κάποιος σφάλει, οφείλει ο ίδιος να επιστρέφει σε αυτά και να απολογείται για το σφάλμα του. Οποιος σφάλει, οφείλει να ζητά ξεκάθαρα συγγνώμη. Κι όταν το λάθος είναι δημόσιο, λ.χ. στην περίπτωση της έκφρασης δημόσιας γνώμης όπως σε αυτή τη στήλη συνέβη τότε με τον Ντομινίκ Στρος Καν, τέτοια, ισοδύναμη, πρέπει να είναι και η απολογία που απερίφραστα οφείλεται τόσο στον θιγόμενο, όσο και στους αναγνώστες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk