Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων

Συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι πτώση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος με στοιχεία που συλλέγει από τις τράπεζες. Κατά μέσο όρο οι τιμές στην αγορά των ακινήτων, παλαιών και νέων, εμφάνισαν στο μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 όταν είχαν υποχωρήσει κατά 4,7% σε σχέση με το 2009. Συνολικά από το 2008 που έχει αρχίσει η πτώση των τιμών των ακινήτων, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 12,5%

Συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι πτώση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος με στοιχεία που συλλέγει από τις τράπεζες. Κατά μέσο όρο οι τιμές στην αγορά των ακινήτων, παλαιών και νέων, εμφάνισαν στο μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 όταν είχαν υποχωρήσει κατά 4,7% σε σχέση με το 2009. Συνολικά από το 2008 που έχει αρχίσει η πτώση των τιμών των ακινήτων, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 12,5%.
Η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές παρατηρείται στα παλαιότερα διαμερίσματα. Ειδικότερα, η μείωση των τιμών έφθασε το 5,5% για «παλαιά» διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -5,5%) το δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση των τιμών σε νεόδμητα διαμερίσματα έως 5 ετών, με τη μείωση να περιορίζεται στο 3%.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 κατά 6,7% στην Αθήνα, 4,7% στη Θεσσαλονίκη, 3,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Μείωση παρουσίασαν και οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες υποχώρησαν στις 11,4 χιλιάδες, έναντι 12,4 χιλιάδων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2010, οι συναλλαγές – το αντίστοιχο διάστημα φέτος – ήταν μειωμένες κατά 39,1%.
Με βάση τον όγκο των ακινήτων (σύμφωνα με το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) προκύπτει μείωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 36,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Η αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές, εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ήταν το β΄ τρίμηνο του 2011 μειωμένη κατά 34,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010
.

Διαβάστε όλη την έκθεση:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk