Σε χαμηλά 15ετίας το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε χαμηλό 15 ετών έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και η Ευρώπη δείχνει αναποφασιστικότητα στην κρίση χρέους. «Το ευρώ διαλύεται», δήλωσε εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, μιλώντας σε φόρουμ στην Ουάσιγκτον.

Σε χαμηλό 15 ετών έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και η Ευρώπη δείχνει αναποφασιστικότητα στην κρίση χρέους. «Το ευρώ διαλύεται», δήλωσε εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, μιλώντας σε φόρουμ στην Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Greenspan είπε επίσης ότι κάποιες από τις εγγυήσεις που έχουν λάβει οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι αμφιβόλου ποιότητας. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,15% στις 911,07 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 1996. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν πολύ αδύναμος, στα 61,34 εκατ. ευρώ. Συνεχίζεται η αβεβαιότητα δεδομένου ότι η αγορά δεν έχει πειστεί από αυτά που έχουν αποφασιστεί για την κρίση στην Ευρώπη ανέφεραν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας πως ο χαμηλός τζίρος μεγεθύνει την πτώση. Οι τράπεζες ήταν ένας από τους κλάδους με τις μεγαλύτερες απώλειες, ύψους 6,56%.

Οι προ φόρων ζημίες εξάλλου που αναμένονται από την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερο πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αναλυτών ξένων τραπεζών εκτιμώνται μεταξύ 5,7 -6,4 δισ. ευρώ, ενδεχόμενο το οποίο επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πάντως το ποσό αυτό αναμένεται τελικά να είναι μικρότερο, εάν τελικά επιτευχθεί (όπως αναμένεται από ορισμένους) συμφωνία με καλύτερους όρους για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει δώσει διορία μέχρι της 9 Σεπτεμβρίου στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα για να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερο πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας, θα μειώσει τις υποχρεώσεις της χώρας και θα της δώσει περισσότερο χρόνο να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

«Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα letter of inquiry (ενημερωτικό έγγραφο) για την συμμετοχή τους στο PSI, μια πρώτη δήλωση ενδιαφέροντος», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι τράπεζες θα δεσμευτούν μέσα με τέλη Οκτωβρίου» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε την Δευτέρα ότι αναμένει η όλη διαδικασία, που προσφέρει τέσσερις τρόπους ανταλλαγής στους ιδιώτες, να ολοκληρωθεί την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το IIF που ηγείται της προσπάθειας ελπίζει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει στο 90% που σημαίνει ότι θα ανταλλαγούν ομόλογα αξίας 135 δις ευρώ.

Οι επιλογές που προσφέρονται στους ιδιώτες περιλαμβάνουν τρεις εναλλακτικές για την ανταλλαγή ομολόγων και μια επιλογή για μετακύλιση χρέους για ομόλογα τριακονταετούς λήξης.

Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Δημοσίου χρέους, συνολικού ύψους άνω 300 δις ευρώ, το οποίο ανέρχεται στα 40 δις ευρώ περίπου. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε «κούρεμα» 21% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλάξουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας ύψους 37 δις ευρώ.

Τραπεζίτες επιβεβαίωσαν ότι τους έχει ζητηθεί να απαντήσουν για τον τρόπο που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, καθώς και για το ύψος της συμμετοχής τους. «Μας είπαν ότι θα έχουμε διορία μέχρι της 9 Σεπτεμβρίου να απαντήσουμε εάν θα συμμετάσχουμε και σε ποιο βαθμό, με πόσα ομόλογα», ανέφερε στο Reuters τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί προσθέτοντας ότι ένα κείμενο συναντίληψης που θα περιλαμβάνει τους οριστικούς όρους ίσως τους αποσταλεί έως την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει να επεκτείνει τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν συμπεριλαμβάνοντας και αυτά που λήγουν έως το 2024, αντί του 2020, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή 90%. «Μέχρι στιγμής παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της επέκτασης του προγράμματος έως το 2024 αλλά νομίζω ότι θα λυθεί σήμερα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

Οι εγχώριες τράπεζες είναι πιθανό να ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές και να εγγράψουν τις ζημιές που θα προκληθούν από την ανταλλαγή στους ισολογισμούς τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αναλυτές της Merrill Lunch εκτιμούν ότι η επίπτωση στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα ανέλθει στα 5,7 δις ευρώ προ φόρων.

Εχουμε χρησιμοποιήσει στοιχεία από τα πρόσφατα τεστ εξομοίωσης ακραίων καταστάσεων για να εκτιμήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο και υπολογίσαμε την πιθανή επίπτωση στον βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 στο 1,2% με 3,0%, ανέφερε έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. Οι τράπεζες θα εγγράψουν τις ζημίες στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ζημίες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο PSI κοντά στα 6 δισ. ευρώ με βάση την υπόθεση ότι τα ομόλογα λήγουν μέχρι τα τέλη του 2020.

Η σημερινή πορεία του ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 911,07 μονάδες , σημειώνοντας πτώση 3,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στις 61,34 εκατ. ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,44130 δολάρια ενώ το spread του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται στις 1536,4 μονάδες βάσης.

Πως έκλεισαν τα Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 0,67%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 κατέγραψε άνοδο 1,07%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,08%.

Στο Τόκιο οδείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.733,01 μονάδες με άνοδο 1,22%.

Νέα Υόρκη

Με σημαντική άνοδο έκλεισε η αγορά στη Νέα Υόρκη ανακτώντας μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών.

Αύξηση 2,97% είχε ο Dow Jones για να διαμορφωθεί στις 11.176,76 μονάδες. Σημαντικά κέρδη 3,43% είχε και Standard and Poor’s 500 που έκλεισε στις 1.162,35 μονάδες.

Ένα μίνι-ράλι έφερε τον Nasdaq στις 2.446,06 μονάδες, ή άνοδος 4,29% σε σχέση με τη Δευτέρα.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk