Με επιτόπιους ελέγχους για την αποκάλυψη των ανύπαρκτων υπερωριών και των πλασματικών οδοιπορικών απειλεί τις υπηρεσίες του Δημοσίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση ότι οι «επιτήδειοι» αξιοποιούν τα παραθυράκια του νόμου για να συμπληρώνουν τους μισθούς τους και να βγάλουν – συχνά διπλά και τρίδιπλα – τα «σπασμένα» των περικοπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης σε έγγραφό του, που απέστειλε σε όλους τους δημόσιους φορείς, ζητεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους νομιμότητας και να καταγράφουν τις παρατυπίες.

«Σε περίπτωση που τα αξιολογούμενα στοιχεία», αναφέρεται στο έγγραφο, «σε συνδυασμό με τις συνθήκες πραγματοποίησης των μετακινήσεων, οδηγούν σε αμφιβολίες (πλασματικές μετακινήσεις), θα πρέπει να αναφέρονται τα γεγονότα και τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τις αμφιβολίες, ούτως ώστε να κινείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου».

Ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τις αποζημιώσεις μετακινήσεων των υπαλλήλων εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας (οδοιπορικά και ημερήσια αποζημίωση) με νομότυπα δικαιολογητικά.

Ενδεικτικά παρατηρούνται:

– Εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές υπέρβαση αυτού.

– Ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή η ειδικότητα δεν σχετίζονται με το σκοπό και το λόγο της μετακίνησης.

– Συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς την ύπαρξη της σχετικής πίστωσης.

– Συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.

– Πληρωμή δαπανών της αυτής μετακίνησης ή εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές (τακτικός προυπολογισμός, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ).

– Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.
Εξαντλούν τις πιστώσεις
«Μεγάλος αριθμός φορεών», διαπιστώνεται στο έγγραφο του κ. Σαχινίδη, «εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτατο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας».

Σύμφωνα με το υπουργείο «το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων, ενώ μεταβάλει και το χαρακτήρα τους. Αντί για την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών αναδεικνύονται σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων».