Μεγάλη άνοδος στα CDS της ευρωπεριφέρειας

To κόστος ασφάλισης των ελληνικών πενταετών ομολόγων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), καθώς επίσης και των υπολοίπων χωρών της ευρωπεριφέρειας, σημειώνουν άνοδο την Δευτέρα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

To κόστος ασφάλισης των ελληνικών πενταετών ομολόγων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), καθώς επίσης και των υπολοίπων χωρών της ευρωπεριφέρειας, σημειώνουν άνοδο την Δευτέρα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Τα CDS επί των ελληνικών πενταετών ομολόγων διαμορφωνόντουσαν στις 2.000 μονάδες, 71 μονάδες ψηλότερα από την Παρασκευή.

Τα αντίστοιχα CDS στην Ιταλία κινούνταν στις 368 μονάδες, στην Ιρλανδία στις 815, στην Ισπανία στις 373 και στην Πορτογαλία στις 935 μονάδες.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφωνόταν στις 1.480 μονάδες βάσης.

Στην Ιταλία ανέρχονταν στις 276 μονάδες, στην Ισπανία στις 273, στην Πορτογαλία στις 862 και στην Ιρλανδία στις 766 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα σήμερα το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Eβαλντ Νοβότνι, εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν τις αλλαγές στον μηχανισμό διάσωσης EFSF εντός του χρονοδιαγράμματος.

«Φοβάμαι ότι δεν θα τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιαγράμματα για τα τέλη Οκτωβρίου»
, φέρεται να δήλωσεο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το αυστριακό περιοδικό Profil.

Τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου όσον αφορά τον EFSF, σύμφωνα με τις οποίες ο μηχανισμός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών από την δευτερογενή αγορά, όπου αυτό χρειάζεται, αντί της ΕΚΤ.

O κ. Νοβότνι επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αποτελεί ένα «λογικό και αποτελεσματικό εργαλείο, όχι όμως μια μακροπρόθεσμη διευκόλυνση».

Η συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης (EFSF) αποτελεί από πολιτικής άποψης ένα δύσκολο βήμα, αλλά η Ευρωζώνη δεν έχει καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με άρθρο του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Ιβάν Μίκλος, στην εφημερίδα Hospodarske Noviny την Δευτέρα.

Η συμφωνία αυτή δίνει στην ουσία στον EFSF την δυνατότητα να χορηγεί προληπτικά δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές ομολόγων και να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.

«Η ενίσχυση (της χρηματοδοτικής δυνατότητας) του EFSF είναι ένα αμφιλεγόμενο και υψηλού κόστους βήμα από πολιτικής και οικονομικής πλευράς. Από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη, καλύτερη επιλογή, δεν μένει κάτι άλλο παρά να το κάνουμε», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει εξασφαλισμένη την έγκριση της συμφωνίας για τον EFSF από το κοινοβούλιο, καθώς αντιδρά ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk