Υπάρχει ένα δωμάτιο στο σπίτι κάθε ανρθώπου που είναι πάντα πιο ακατάστατο από τα άλλα. Για άλλους είναι το καθιστικό, για κάποιους μπορεί να είναι η τραπεζαρία, ενώ για μερικούς το μπάνιο ή η κρεβατοκάμαρα.

Τι αλήθεια μπορεί να σημαίνει αυτό για τον χαρακτήρα μας; Η συγγραφέας και περιβαλλοντική ψυχολόγος Σάλι Ογκουστίν ρίχνει φως στα μυστικά της ιδιοσυγκρασίας μας που κρύβονται στο χάος που επικρατεί στο σπίτι μας.


Ακατάστατο δωμάτιο: Η είσοδος ή χολ

Μάλλον είστε: Εξωστρεφής
Η ακαταστασία που προκαλούν τα χιλιάδες μπιχλιμπίδια, προσωπικά αντικείμενα (κλειδιά, κινητό, πορτοφόλι, εφημερίδες), φωτογραφίες, παπούτσια, κρεμάστρες με ζακέτες, τσάντες κ. στην είσοδο του σπιτιού σας ή στο χολ, δείχνουν την ανάγκη σας να δώσετε άμεσα πληροφορίες για τον εαυτό σας στον επισκέπτη. Επίσης, δημιουργούν την εικόνα ενός εξωστρεφούς ανθρώπου που δεν έχει να κρύψει τίποτα και που επιθυμεί στενούς δεσμούς με τα φιλικά του πρόσωπα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Η εξωστρέφεια δεν είναι ένα άσχημο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, αν λόγω αυτής της πλευράς του χαρακτήρα σας έχετε αρκετούς φίλους, τους οποίους υποδέχεστε συχνά στο σπίτι σας, καλό είναι να δημιουργήσετε μια φιλόξενη είσοδο, λιγότερο αγχωτική και με περισσότερη τάξη. Δεν σας είπε κανείς να διώξετε τα προσωπικά σας αντικείμενα από τον χώρο. Αρκεί να τα τακτοποιήσετε.

Ακατάστατο δωμάτιο: Το καθιστικό

Μάλλον είστε: Σε ένταση
Όταν καθόμαστε για να χαλαρώσουμε, έχουμε την τάση να παρατηρούμε τα πράγματα γύρω μας. Όταν τα πράγματα που μας περιβάλλουν είναι πολλά και κάνουν τον χώρο να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, υποσυνείδητα αυτό μας δημιουργεί μια ένταση και μας αγχώνει, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Επιπλέον, καθώς τα προσωπικά μας αντικείμενα είναι η προέκταση του εαυτού μας, η έλλειψη φροντίδας γι’ αυτά μαρτυρά αυτόματα και έλλειψη αυτοσεβασμού.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Δεδομένου ότι δεν έχετε ένα άλλο δωμάτιο για να βάλετε αυτή την πληθώρα των αντικειμένων -που δημιουργούν το χάος στο καθιστικό σας- τότε πρέπει να βρείτε έξυπνους τρόπους για να τα «κρύψετε». Χρησιμοποιήστε ομοιόμορφα αποθηκευτικά κουτιά, προσθέστε ράφια στους τοίχους και αν μη τι άλλο τακτοποιήστε τα.

Ακατάστατο δωμάτιο: Η τραπεζαρία

Μάλλον είστε: Νροπαλός/η και διστακτικός/η
Η ακαταστασία σε ένα δωμάτιο πολλές φορές φανερώνει την απέχθειά μας γι’ αυτόν τον χώρο. Τάσεις φυγής από την τραπεζαρία μπορεί να έχει κάποιος για πολλούς λόγους: από το γεγονός ότι μπορεί να έχει συνδυάσει την ώρα του φαγητού με «ανάκριση» για τα περί του σχολείου -σε μικρή ηλικία- μέχρι μια πιο πρόσφατη κατάσταση, όπως π.χ μια «αιώνια» δίαιτα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Είναι καιρός να βάλετε σε μια τάξη αυτό το δωμάτιο και να καλέσετε κόσμο στο σπίτι σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε ένα κάλεσμα «υπερπαραγωγή». Αρκεί ένας καφές ή ένα τσάι με λίγους φίλους για αρχή. Και θυμηθείτε ότι το να αποφεύγετε την ακαταστασία -και ότι αυτή συνεπάγεται- δεν θα σας βοηθήσει ούτε να χαλαρώσετε, ούτε να ξεπεράσετε την συστολή που νιώθετε. Ένα καλά οργανωμένο δωμάτιο -και κατ’ επέκταση σπίτι- μας δημιουργεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.


Ακατάστατο δωμάτιο: Η κουζίνα

Μάλλον είστε: Περιπετειώδης
Μια ακατάστατη κουζίνα, με πάγκους γεμάτους μπουκαλάκια με μπαχάρια που σπάνια χρησιμοποιούνται, νεροχύτη γεμάτο ταψιά και πιάτα, σακούλες με ψώνια που δεν έχουν τακτοποιηθεί στα ντουλάπια κ.α, δημιουργούν την εικόνα ενός ανθρώπου που αναζητά νέες εμπειρίες και δεν διστάζει να δοκιμάσει καινούρια πράγματα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Να θυμάστε ότι αν όλα αυτά που κάνουν την κουζίνα σας άνω-κάτω, αν μπουν στη σωστή σειρά και θέση θα σας βοηθήσουν να ζήσετε τις καινούριες εμπειρίες και να δοκιμάσετε όλα αυτά που θέλετε πιο εύκολα και γρήγορα.


Ακατάστατο δωμάτιο: Η κρεβατοκάμαρα ή το μπάνιο

Μάλλον είστε: Ανασφαλείς
Η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο είναι ο καθρέφτης της ζωής μας. Είναι οι πιο προσωπικοί μας χώροι και εκφράζουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο τον χαρακτήρα μας. Ως εκ τούτου η ακαταστασία των προσωπικών αντικειμένων φανερώνει την ανάγκη των ανθρώπων που ελέγχουν αυτούς τους χώρους να θυμίζουν στον εαυτό τους ποιοι ακριβώς είναι.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό:
Είναι δύσκολο να αισθανθείς ασφάλεια όταν ο τελευταίος χώρος που βλέπεις πριν πέσεις για ύπνο και ο πρώτος που αντικρίζεις το πρωί είναι ένα χάλι. Αν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τα εμπόδια που σας δημιουργούν με το «καλημέρα» τα προϊόντα καλλωπισμού που είναι διάσπαρτα στο μπάνιο, πώς θα βγείτε να κατακτήσετε τον κόσμο. Όσο για την κρεβατοκάμαρα αρκούν δύο τρία προσωπικά αντικείμενα -ένα βιβλίο, ένα cd player…- φυσικά πάντα τακτοποιημένα να σας θυμίζουν ποιοι είστε. Τα υπόλοιπα αποθηκεύστε τα κάτω από το κρεβάτι σε μεγάλα κουτιά. Όσο για το μπάνιο κάντε μια καλή εκκαθάριση και κρατήστε τα απολύτως απαραίτητα.