Το στοίχημα της γενιάς της κρίσης

ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αποστολή στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων τον 21ο αιώνα θα εκπροσωπηθεί ο ελληνικός στίβος στο εφετινό ραντεβού της πόλης Νταεγού της Νότιας Κορέας, του οποίου η αυλαία ανοίγει το Σάββατο 27 Αυγούστου και κλείνει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Μόλις 12 αθλητές κατάφεραν να αποκτήσουν το δικαίωμα- επιτυγχάνοντας τα όρια πρόκρισης που έθεσε ο ΣΕΓΑΣ- να συμμετάσχουν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της χρονιάς, ενώ ακόμη και το 2009, χρονιά στο μεταίχμιο της κρίσης, το «παρών» είχαν δώσει στο Βερολίνο σχεδόν διπλάσιοι (21 αθλητές).

ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αποστολή στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων τον 21ο αιώνα θα εκπροσωπηθεί ο ελληνικός στίβος στο εφετινό ραντεβού της πόλης Νταεγού της Νότιας Κορέας, του οποίου η αυλαία ανοίγει το Σάββατο 27 Αυγούστου και κλείνει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Μόλις 12 αθλητές κατάφεραν να αποκτήσουν το δικαίωμα- επιτυγχάνοντας τα όρια πρόκρισης που έθεσε ο ΣΕΓΑΣ- να συμμετάσχουν στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της χρονιάς, ενώ ακόμη και το 2009, χρονιά στο μεταίχμιο της κρίσης, το «παρών» είχαν δώσει στο Βερολίνο σχεδόν διπλάσιοι (21 αθλητές). Η μείωση της ελληνικής εκπροσώπησης που ανακλά την πτώση των επιδόσεων των ελλήνων αθλητών, αφού τα όρια του ΣΕΓΑΣ είναι σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο και ο βαθμός δυσκολίας τους δεν αλλάζει, φαντάζει ακόμη πιο δραματική στο φως της σύγκρισης με τα προ κρίσης παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το 2007 στην Οσάκα η Ελλάδα είχε στείλει 27 αθλητές (15 γυναίκες- 12 άνδρες), ενώ στο Ελσίνκι το 2005, στην πρώτη μεταολυμπιακή χρονιά μετά την Αθήνα 2004 οπότε και υπήρχε μια τάση «αγρανάπαυσης» ορισμένων αθλητών, είχαν ταξιδέψει 24 αθλητές (17 γυναίκες- 7 άνδρες). Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει με τα προ του 2004 δεδομένα, τότε η πτώση είναι κολοσσιαία αφού στο Παρίσι το 2003 είχαν σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης 45 αθλητές (!), ενώ το 2001 το «παρών» στο Εντμοντον του Καναδά είχαν δώσει 21 Ελληνες αθλητές.

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ», προσπαθεί να διασκεδάσει τη φτωχή ελληνική εκπροσώπηση στο Νταεγού ο εθνικός προπονητής στίβου κ. Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, ο οποίος αναγνωρίζει την ύπαρξη της πτώσης αλλά δεν απογοητεύεται. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή φρουράς. Κάποιοι αθλητές φτασμένοι αποχώρησαν.Εχουμε όμως νέα παιδιά. Εχουμε τη μαγιά για να διεκδικήσουμε νέες διακρίσεις. Πρέπει όμως οι αθλητές αυτοί να στηριχθούν».

Ο ενθουσιασμός των πρωτάρηδων

Μια ματιά στον πίνακα που δημοσιεύουμε επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Με εξαίρεση τη σφυροβόλο Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, τη δρομέα Ειρήνη Κοκκιναρίου και τον άλτη του μήκους Λούη Τσάτουμα, τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι κάτω των 25 ετών με την ταλαντούχα Βούλα Παπαχρήστου να είναι το νεότερο μέλος της, στα 22 της χρόνια. Τέσσερις μάλιστα από αυτούς, οι Σπύρος Λεμπέσης και Γερβάσιος Φιλιππίδης (ακοντισμός), Δημήτρης Χονδροκούκης (ύψος) και Νίκη Πανέτα (τριπλούν), θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Για πολλά από τα παιδιά τής αποστολής το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Νταεγού μπορεί να είναι η αρχή για να δώσουν το στίγμα τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Για τον ελληνικό στίβο μπορεί να είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα εν όψει και της μεγάλης πρόκλησης του Λονδίνου 2012» καταθέτει τις ελπίδες του ο εθνικός προπονητής. Μεταξύ των μελών της μόνον ο Λούης Τσάτουμας έχει ανέβει σε βάθρο κορυφαίας διεθνούς διοργάνωσης, το 2007 στο Μπέρμιγχαμ όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου, ενώ ο Κώστας Φιλιππίδης το άγγιξε το 2010 όταν ήρθε τέταρτος στο Παγκόσμιο Κλειστού και ο Κώστας Μπανιώτης το 2011 όταν κατετάγη τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Κλειστού.

Από τους σταρ στους βιοπαλαιστές

Στα προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα και ιδίως στα πριν του 2004 οι πολυμελείς ελληνικές αποστολές συμπεριλάμβαναν αθλητές μπαρουτοκαπνισμένους σε διεθνείς διοργανώσεις, φορτωμένους με διεθνείς διακρίσεις, αλλά εκ των υστέρων και με τη σκιά του ντόπινγκ. Ας όψονται οι υποθέσεις των Κεντέρη, Θάνου, Χαλκιά, Τσουμελέκα, μετά την αποκάλυψη των οποίων η κατηγορία του ντοπαρισμένου φορτωνόταν επί δικαίους και αδίκους. Στη λεγόμενη εποχή «της άνοιξης του ελληνικού στίβου» οι αστέρες του είχαν παχυλά συμβόλαια με χορηγούς, εξασφαλισμένες αποδοχές από την ομοσπονδία, σίγουρα πριμ από την πολιτεία, πλούσια προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, αργομισθίες στο Δημόσιο.

Το σήμερα είναι διαφορετικό όσο και αν τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε είναι πολύ λίγα. Διαφορετική και η προσέγγιση των αθλητών στο αντικείμενό τους. «Αυτά τα παιδιά είναι καινούργια, με μια διαφορετική φιλοσοφία.Αυτό που κάνουν το κάνουν γιατί το γουστά ρουν.Το κάνουν για τον εαυτό τους. Δεν το κάνουν για να τα οικονομήσουν, εκτός και αν γίνουν κορυφαίοι στον κόσμο για να αμείβονται πλουσιοπάροχα από τις συμμετοχές τους σε διεθνή μίτινγκ» εξηγεί ο κ. Ευαγγελόπουλος προτού βγάλει την «ιερή» αγανάκτησή του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές του. «Κάποια από αυτά τα παιδιά δουλεύουν κανονικά και κάνουν και σκληρή προπόνηση. Και ο στίβος δεν είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ όσον αφορά την προπόνηση. Δεν είναι αθλοπαιδιές. Ο στίβος είναι κατάθεση ψυχής. Και όλα αυτά χωρίς προβολή και με προβλήματα επιβίωσης». Στον εθνικό προπονητή στίβου η σημερινή κατάσταση του θυμίζει «τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, τη ρομαντική εποχή του στίβου».

Ο στόχος των τελικών

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής δεν επιτρέπει ισχυρές φιλοδοξίες για κατάκτηση μεταλλίου, το οποίο μπορεί να έρθει ως έκπληξη, γι΄ αυτό και ο κ. Ευαγγελόπουλος αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να εκφέρει ακόμη και τη λέξη «μετάλλιο», επικεντρώνοντας τους στόχους στην πρόκριση κάποιων αθλητών σε τελικούς. «Αν οι αθλητές μας βρεθούν κοντά στις επιδόσεις τους τότε μπορούμε να έχουμε 2-4 τελικούς. Δεν θέλω να πω από ποιους γιατί κάθε παιδί έχει το δικό του προσωπικό όνειρο. Εγώ θεωρώ ότι θα έχουμε καλή παρουσία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής στενότητας. Για παράδειγμα θα θέλαμε να πάμε πιο νωρίς στο Νταεγού και όχι τρεις ημέρες πριν από τους αγώνες αλλά δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια της προσαρμογής» αποκαλύπτει το «αφεντικό» του ελληνικού στίβου. Πολλές αποστολές, ακόμη και της Ουγκάντα, βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στο Νταεγού, ενώ ο σταρ του παγκόσμιου στίβου Γιουσέιν Μπολτ πήγε στη νοτιοκορεατική πόλη στις 16 Αυγούστου, επικεφαλής της αποστολής της Τζαμάικα.

Τα δυνατά χαρτιά

Με βάση όμως τις εφετινές επιδόσεις τους, την εμπειρία τους και την αγωνιστική κατάστασή τους τον πρώτο λόγο για να διεκδικήσουν μία θέση σε τελικό έχουν ο Τσάτουμας, ο Κ. Φιλιππίδης, ο Χονδροκούκης, η Κυριακοπούλου, αλλά και η «πιτσιρίκα» Παπαχρήστου. Ο Τσάτουμας που έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε τελικό στις προηγούμενες συμμετοχές του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αντιμετώπισε εφέτος προβλήματα τραυματισμών, αλλά έχει αποκτήσει πλέον σταθερότητα σε άλματα πάνω από τα 8 μ., ενώ διαθέτει και πλούσια εμπειρία μεγάλων αγώνων. Ο επικοντιστής Κ. Φιλιππίδης είχε μια γεμάτη αγωνιστική σεζόν, παίρνοντας μέρος σε πολλά μίτινγκ και τα άλματα πάνω από 5,70 μ. που δίνουν σίγουρα πρόκριση σε τελικό είναι πλέον στο βεληνεκές του. Ο Χονδροκούκης, που αποτέλεσε την έκπληξη της περασμένης σεζόν αφού εκτοξεύθηκε σε άλματα πάνω από 2,30 μ., αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ελπίδες, αλλά του λείπει η εμπειρία. Η Κυριακοπούλου έβαλε εφέτος το ελληνικό επί κοντώ γυναικών στον παγκόσμιο χάρτη, ανεβάζοντας το ρεκόρ της από τα 4,55 μ. πέρυσι στα 4,71 μ., επίδοση που προκάλεσε αίσθηση και την κατατάσσει μεταξύ των υποψηφίων για τον τελικό. Η νεαρή τριπλουνίστρια Παπαχρήστου έχει στα πόδια της μια σπουδαία επίδοση εφέτος (14,72 μ.) και μπόλικο ενθουσιασμό για μια διεθνή διάκριση. Για τον κ. Ευαγγελόπουλο το ελπιδοφόρο είναι ότι «τα παιδιά βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση,είχαν μια πλούσια αγωνιστική σεζόν και έχουν διάθεση να πρωταγωνιστήσουν». Οσο για το ποιος θα καταφέρει να κατακτήσει το 20ό μετάλλιο της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η απάντηση είναι «άλλη ερώτηση».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk