«Είναι καιρός πλέον να σταματήσει ο ασφυκτικός κομματικός και συνδικαλιστικός έλεγχος των δημόσιων μέσων επικοινωνίας» λέει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα, εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Συναντήσαμε τον κ. Μόσιαλο στο γραφείο του αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, όπου και παρουσίασε τα νέα μέτρα για την ΕΡΤ. Ηταν το τρίτο κατά σειρά πακέτο αλλαγών που κατατίθεται από την κυβέρνηση και, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, αποτελεί μια νέα σελίδα για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Από τη σελίδα αυτή θα απουσιάζει η ΕΤ1, αφού απόφαση του υπουργού είναι να καταργηθεί και να ενσωματωθεί στη ΝΕΤ και στην ΕΤ3.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να υιοθετήσει το μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την ΕΡΤ. Βασικός στόχος των αλλαγών που επέρχονται είναι η μετατροπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης από «κρατικό κυβερνητικό μέσο σε ένα μέσο δημόσιο, ανεξάρτητο και αποκομματικοποιημένο» .

Ωστόσο, στην εύλογη απορία γιατί η κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, απαντά ότι ναι μεν έχουν γίνει βήματα προς τον εξορθολογισμό της εταιρείας, αλλά, όπως αναφέρει, «κρίνουμε ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσουμε και στην επόμενη φάση της ανεξαρτησίας της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης».«Δεν ξαναρχίζουμε από την αρχή.Υπάρχει μια εξέλιξη.Στους είκοσι πρώτους μήνες διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ έγιναν σημαντικά βήματα εξορθολογισμού, είναι όμως αναγκαίο να γίνουν πολύ μεγαλύτερα» συμπληρώνει.

Ο καθηγητής της LSΕ μιλάει για την ανάγκη να περάσει η ΕΡΤ στη νέα εποχή και να δώσει έμφαση στα πολυμέσα, στην παρουσία της δηλαδή στο Διαδίκτυο. Επίσης υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταργηθούν μέσα «τα οποία δεν έχουν μεγάλη τηλεθέαση ή ακροαματικότητα ή διείσδυση στο κοινό». Σε αυτό το σκεπτικό στηρίζει άλλωστε και το κλείσιμο της ΕΤ1, δηλαδή λόγω της χαμηλής τηλεθέασης. «Η παραγωγικότητα,η αποδοτικότητα και η καλή χρήση των χρημάτων του ελληνικού λαού αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σημασία απ΄ ό,τι στο παρελθόν» λέει ο κ. Μόσιαλος. Επιμένει ωστόσο ότι τα ποιοτικά προγράμματα της ΕΤ1, «όπως το “Ουράνιο Τόξο” ή τα υψηλής ποιότητας ντοκυμαντέρ», δεν θα καταργηθούν αλλά θα μεταφερθούν στη ΝΕΤ και στην ΕΤ3. «Στην ουσία το κλείσιμο της ΕΤ1 θα μας βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την τηλεθέαση των άλλων δύο καναλιών» προσθέτει. Με το ίδιο σκεπτικό κ. Μόσιαλος θεωρεί ότι η συνέχιση της έκδοσης της «Ραδιοτηλεόρασης» είναι εκτός επιχειρηματικής λογικής, γι΄ αυτό και θα ανασταλεί και το προσωπικό της θα ενσωματωθεί στη διεύθυνση πολυμέσων. «Σε μια αγορά που προσεγγίζει τις 400.000 πωλήσεις περιοδικών η “Ραδιοτηλεόραση” έχει μόνο το 10% και είχε ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.Επομένως για ποιον λόγο θα πρέπει η ελληνική δημόσια τηλεόραση να παράγει ένα περιοδικό που προβάλλει τα προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών;» διερωτάται. Οπως όμως διευκρινίζει, οι προσφορές που συνόδευαν την έκδοση του περιοδικού θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

Το ανταποδοτικό τέλος δεν συρρικνώνεται

Ο υπουργός Επικρατείας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις για Αβέβαιο το μέλλον του Λάμπη Ταγματάρχη και της Ελλης Στάη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ όσο και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στη ΝΕΤ θα επανακριθούν αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου, όλοι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης θα «μπουν στο μικροσκόπιο» την ΕΡΤ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πλήρη εφαρμογή των αλλαγών ως το τέλος του έτους. Το ανταποδοτικό τέλος όμως παραμένει. «Θα εξετάσουμε το ανταποδοτικό τέλος με βάση το νέο παραγόμενο προϊόν. Αν τα χρήματα του ελληνικού λαού αρκούν για να παράγεται ένα ποιοτικό προϊόν, τότε δεν υπάρχει ανάγκη να μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος. Αν όμως εξασφαλίσουμε την παραγωγικότητα μειώνοντας τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, τότε θα εξετάσουμε και τη χρήση του ανταποδοτικού τέλους» εξηγεί ο κ. Μόσιαλος.

Οσο για το μοντέλο διοίκησης της ΕΡΤ, παραπέμπει σε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας . «Θα μας δώσουν τα πορίσματά τους σε σχέση με το πώς θα πρέπει να επιλέγονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου,ποια είναι η κατάλληλη διοικητική δομή και πώς θα εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης και παράλληλα με ποιον τρόπο θα γίνεται με αξιοκρατικό τρόπο η επιλογή των γενικώνδιευθυντών» συνεχίζει. Ωστόσο στο ερώτημα γιατί δεν έγιναν όλα αυτά ευθύς εξαρχής απαντά ότι προτεραιότητα είχε ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της. «Τώρα πήραμε μια γενναία απόφαση για μια ριζική αλλαγή σελίδας» λέει ο υπουργός και υπογραμμίζει ότι «η προηγούμενη απόφαση αντανακλούσε ένα μοντέλοόπου η ΕΡΤ ήταν μια κρατική εταιρεία».

Θα αξιολογηθούν μόνιμοι και συμβασιούχοι

Στο κρίσιμο ερώτημα για την τύχη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου απαντά: «Ολες οι συμβάσεις θα ισχύσουν ως τη λήξη τους. Από εκεί και πέρα όλοι οι εργαζόμενοι,μόνιμοι και συμβασιούχοι,θα αξιολογηθούν εκ νέου και θα δούμε τι μπορεί να ενσωματωθεί στις νέες δομές της εταιρείας. Θα υπάρξει,δηλαδή,επαναξιολόγηση όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού».

Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι «προφανώς» και παρακολουθεί τη δημόσια τηλεόραση, αποφεύγει όμως να πει ποια προγράμματα του αρέσουν. Οσο για το αν ικανοποιείται από το επίπεδο της ενημέρωσης δηλώνει: «Μα γι΄ αυτό μιλάμε για ένα μοντέλο αντικειμενικής ενημέρωσης από τη δημόσια τηλεόραση».

Ακόμη ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι θα γίνει ορθολογική διαχείριση των εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ με γνώμονες τη διαφάνεια και το «τι μπορεί να παραχθεί εσωτερικά», όπως λέει. «Εκπομπές που απαιτούν απλά ένα στούντιο δεν μπορεί να γίνονται σε εξωτερική παραγωγήαφού η ΕΡΤ διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Οι εξωτερικές παραγωγές προφανώς και δεν θα σταματήσουν, και θα γίνουν και επενδύσεις. Το ζητούμενο είναι υψηλή ποιότητα με κόστος που να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα. Αν χρειαστεί κάτι να κοστίσει παραπάνω και το δικαιολογεί η ποιότητά του, δεν θα πούμε όχι.Δεν είμαστε,δηλαδή,στη λογική της περικοπής για την περικοπή» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ