Μάριο Βίττι:»Εύχομαι οι εξεγέρσεις να ήταν ευρύτερες»

«ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ που φτάσαμε θα ευχόμουν οι εξεγέρσεις των νέων να ήταν ευρύτερες και βαρύτερες, ώστε όσοι έχουν την εξουσία να μας κυβερνούν να το πάρουν απόφαση ότι είναι πια καιρός να βγούμε από το ήθος διαφθοράς και πρόκλησης που έχει επικρατήσει σήμερα στην πολιτική». Ο καθηγητής Μάριο Βίττι, «ο ιταλός φίλος» που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη μελέτη της νεοελληνικής φιλολογίας, ακούγεται προβληματισμένος και μάλλον αηδιασμένος με την κρίση που διαπερνά όλη την Ευρώπη. Θα ήθελε …

«ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ που φτάσαμε θα ευχόμουν οι εξεγέρσεις των νέων να ήταν ευρύτερες και βαρύτερες, ώστε όσοι έχουν την εξουσία να μας κυβερνούν να το πάρουν απόφαση ότι είναι πια καιρός να βγούμε από το ήθος διαφθοράς και πρόκλησης που έχει επικρατήσει σήμερα στην πολιτική». Ο καθηγητής Μάριο Βίττι, «ο ιταλός φίλος» που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη μελέτη της νεοελληνικής φιλολογίας, ακούγεται προβληματισμένος και μάλλον αηδιασμένος με την κρίση που διαπερνά όλη την Ευρώπη. Θα ήθελε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιπρόταση από τη μεριά των διαμαρτυρομένων. Φυσικά, τονίζει, την κύρια ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί, «αυτοί μας περιπαίζουν και χαίρονται για την ανικανότητά μας να αμυνθούμε. Η χειρότερη κοροϊδία είναι ότι όσοι αναρριχούνται στα πολιτικά αξιώματα είναι πρόσωπα ανάξια να δώσουν την παραμικρή λύση στα πραγματικά προβλήματα».

Το ερώτημα προς τον Μάριο Βίττι είναι το πού βρίσκεται η πηγή της κρίσης των δυτικών κοινωνιών. «Στην παγκοσμιοποίηση, βεβαίως,που οι πολιτικοί δεν στάθηκαν ικανοί να αναγνωρίσουν εγκαίρως και να θέσουν υπό έλεγχο όσο και στη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης.Τώρα βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Η κρίση της Ελλάδας, όπου η οικονομική αναρχία ήταν εντονότερη από αλλού,αυτό έδειξε.Γι΄ αυτό όλοι κοιτάζουν προς το παράδειγμα της Ελλάδας προσπαθώντας να μπουν στο νόημα της δικής σας κρίσης για να αντιμετωπίσουν όσα συμβαίνουν στην Ισπανία ή στην Ιταλία. Ετσι εξηγείται και το ενδιαφέρον που δείχνει ο ιταλικός Τύπος,ο οποίος καθημερινά αφιερώνει τουλάχιστον μία σελίδα της εφημερίδας σε όσα συμβαίνουν στον τόπο σας». Και συμπληρώνει με νόημα: «Η ιστορική ειρωνεία έφτιαξε έτσι τα πράγματα ώστε ο κλασικός αντίπαλος με τον οποίον γειτονεύει η Ελλάδα μένει άθικτος από τις δοκιμασίες που περνούμε όλοι μας.Αυτό δείχνει ίσως ότι η Τουρκία ανήκει στη σφαίρα της Ασίας και ευδοκιμεί παράλληλα με άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα…». Ο προβληματισμός του καθηγητή πάει πολύ παραπέρα καθώς αναρωτιέται αν μπορούν πια οι δυτικές κοινωνίες να εγγυηθούν την πρόοδο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό σήμερα. «Καλύτερα» λέει «να μη μιλάμε για πρόοδο. Το έχουμε πλέον αντιληφθεί για τα καλά ότι η τεχνολογική εξέλιξη και οι επιτυχίες της στην πρακτική ζωή δεν συνεπάγονται βελτίωση της ζωής σε όλα τα μέτωπα. Ακόμη και η ιατρική τεχνολογία μάς οδηγεί σε αδιέξοδα.Η παράταση του μέσου όρου ζωής προκαλεί νέα κοινωνικά προβλήματα. Η τεχνολογική υποστήριξη των ετοιμοθάνατων μας βάζει μπροστά στο δίλημμα για το πού πρέπει να τερματιστεί η ζωή. Τρέξαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν είμαστε άξιοι να το αντιμετωπίσουμε» καταλήγει.

Η νομιμοποίηση του μπερλουσκονισμού

Γιατί άραγε εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απέξω δεν κατανοούμε τη νομιμοποίηση που απολαμβάνει ο Μπερλουσκόνι στις ιταλικές συνειδήσεις; Η εξήγηση, μας λέει ο κ. Βίττι, είναι απλή. «Η νομιμοποίηση του Μπερλουσκόνι έρχεται με τη συναίνεση που ο ίδιος ετοίμασε συστηματικά μέσα σε δεκαετίες προετοιμασίας.Πρόκειται για έναν άνθρωπο που παρουσιάζει μια ιδιάζουσα ιδιοφυΐα. Αξιοποίησε τα κατάλληλα μέσα, εγκαίρως, για να πείσει τους εκλογείς του ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που περίμεναν. Προσθέστε στις γενικές συνθήκες ότι η κατάλληλη στιγμή συνέπεσε με το κενό ιδεολογίας και με την απουσία ανδρών ικανών».

Πώς όμως τα καταφέρνει; Χρησιμοποιεί άραγε κάποιας μορφής βία; Ο κ. Βίττι λέει ότι «ο Μπερλουσκόνι εφαρμόζει μια άλλη μορφή βίας αγοράζοντας ό,τι μπορεί να αγοραστεί με τα λεφτά και με την παροχή εξουσίας. Αγοράζει, κυριολεκτικά, βουλευτές, βάζει στην κυβέρνηση τους δικηγόρους του και στο κοινοβούλιο τις σουμπρέτες.Εχει όλον τον υπόκοσμο στο χέρι του».

Γιατί, όμως, δεν τα βλέπει αυτά ο κόσμος; «Η τυπική νομιμότητα» λέει ο κ. Βίττι «επιτυγχάνεται με το να έχεις στη Βουλή ικανό αριθμό για να περάσεις τους νόμους που σε συμφέρει,τους νόμους που θα σε απαλλάξουν από δυσάρεστες δίκες. Για καταχρήσεις, για κορίτσια… Να μην ξεχνάμε ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα στηρίζεται στις λίστες που φτιάχνουν με τα δικά τους κριτήρια οι κομματάρχες. Στις κοπέλες της παρέας του ο Μπερλουσκόνι υπόσχεται ότι μετά τη σχέση που έχει μαζί τους θα τις τακτοποιήσει στην τηλεόραση ή στη Βουλή. Οι εκλογείς του που ακούν τέτοια πράγματα από αυτόν δεν μοιάζει να σκανδαλίζονται. Πληρώνουμε ακριβά την κρίση αξιών».

Τα πανεπιστήμια ως όργανα εξουσίας

Στην Ιταλία τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις που εναντιώνονταν στις προτάσεις εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης που προωθούσε η κυβέρνηση. Ο Μάριο Βίττι τονίζει ότι στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, τα πανεπιστήμια είναι κρατικοί θεσμοί. Ωστόσο, μας λέει ο καθηγητής, «πολλοί φοιτητές τα βλέπουν, και όχι μόνον σήμερα, με διάθεση αντιπαλότητας, σαν να πρόκειται για όργανα εξουσίας. Αυτή η αντίθεση εκδηλώνεται στην Ιταλία ιδίως απέναντι στα μεγάλα πανεπιστήμια,λιγότερο στα μικρά, όπου οι σχέσεις φοιτητή με καθηγητή είναι πιο ομαλές. Τελικά υπάρχει και κάτι πολύ δυσάρεστο. Μολονότι οι φοιτητές είναι ολοένα περισσότεροι,η Ιταλία είναι μία από τις χώρες με τους λιγότερους, σε σχέση με τον πληθυσμό, διπλωματούχους.Σήμερα και αυτοί οι λίγοι πτυχιούχοι δεν βρίσκουν απασχόληση, και όχι μόνο λόγω της γενικής κρίσης».

Επίσης, τον ρωτάμε για τους διανοουμένους. Πιστεύει ότι υπάρχουν και δρουν, αλλά ποιος τους ακούει… « Τα μέσα επικοινωνίας δελεάζουν τους διανοουμένους για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτά». Αφηγείται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: «Μια δημοσιογράφος που μου πήρε συνέντευξη για μια ιδιωτική τηλεόραση με πολιτιστικά προγράμματα, όταν της είπα αστειευόμενος “με το καλό να πάει και στις τηλεοράσεις του Μπερλουσκόνι”, κούνησε το κεφάλι της και απάντησε με ένα “μακάρι”!».

Ο «ΙΤΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. Σπούδασε στη Ρώμη,όπου άρχισε να εργάζεται ως μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας, και το 1947 δημοσιεύει το πρώτο άρθρο του με νεοελληνικό θέμα.Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες,δοκίμια,καθώς και μεταφράσεις στην ιταλική πολλών έργων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.Αλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τη λογοτεχνία μας με τα έργα του «Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας»,«Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας»,«Η γενιά του Τριάντα»,ενώ μελέτησε Κάλβο,Σεφέρη και Ελύτη.Εχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Παλέρμο,της Θεσσαλονίκης και της Σορβόννης.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Σωστή η ιδέα για εξωπανεπιστημιακούς στα συμβούλια των ΑΕΙ»

Ρωτάμε τον καθηγητή Βίττι πώς βλέπει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, μια και αντίστοιχες γίνονται και στην Αθήνα. Επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση έπεσε σε κακούς καιρούς, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι υποτιμά τα πολιτιστικά και την έρευνα. Εξάλλου τονίζει ότι «οι επιχειρήσεις του Μπερλουσκόνι δεν παράγουν βιομηχανικά αγαθά, ούτε προϊόντα που απαιτούν έρευνα, και άρα δεν περιμένουμε κάτι καλό. Από πάνω ήρθε η κρίση με τις περικοπές, κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα· για παράδειγμα, οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται, οπότε και οι νεοελληνικές σπουδές έχουν προβλήματα».

Οσο για το σύστημα επιλογής του ακαδημαϊκού προσωπικού, τονίζει χιουμοριστικά ότι «και στην Ιταλία η αξιοκρατία έχει τόση πέραση όσο και στην Ελλάδα». Μας λέει ότι γίνονται φοβερά σκάνδαλα με τους διαγωνισμούς, ιδίως στις σχολές όπου «οι καθηγητές μπορούν να διακινήσουν οικονομικά συμφέροντα». Και συνεχίζει: «Ωστόσο σε καιρούς διαφθοράς και εκβιασμών δεν βλέπω πώς μπορεί να εξυγιανθεί το εκλογικό σύστημα των πανεπιστημιακών». Του αναφέρουμε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισαγάγει στα πανεπιστήμια συμβούλια με εξωπανεπιστημιακούς και τονίζει ότι «η ιδέα δεν είναι βασικά λανθασμένη. Με τα ήθη όμως που επικρατούν δεν βλέπω πόσο θα μπορέσουν να βοηθήσουν. Θα γίνονται παζαρέματα του τύπου “δώσε έδρα στον ανιψιό, να σου προμηθεύσω χρηματοδότηση”» .

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk