ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

* * Δεν µας έφτανε η κρίση «πλάκωσαν» και οι Τούρκοι! Ή µάλλον, για την ακρίβεια, η κατάρρευση της οικοδοµικής δραστηριότητας, η οποία έχει συµπαρασύρει στην πτώση τις πωλήσεις των εταιρειών όλων των κλάδων οι οποίοι σχετίζονται µε τις κατασκευές. ΄ Και µεταξύ αυτών και της τσιµεντοβιοµηχανίας, η παραγωγική δυναµικότητα της οποίας, µε βάση το 2006 που ήταν η χρονιά µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις, έχει κατρακυλήσει περίπου στο 50%! ΄

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Εισαγωγές…

* * Δεν µας έφτανε η κρίση «πλάκωσαν» και οι Τούρκοι! Ή µάλλον, για την ακρίβεια, η κατάρρευση της οικοδοµικής δραστηριότητας, η οποία έχει συµπαρασύρει στην πτώση τις πωλήσεις των εταιρειών όλων των κλάδων οι οποίοι σχετίζονται µε τις κατασκευές.

΄ Και µεταξύ αυτών και της τσιµεντοβιοµηχανίας, η παραγωγική δυναµικότητα της οποίας, µε βάση το 2006 που ήταν η χρονιά µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις, έχει κατρακυλήσει περίπου στο 50%! ΄ Ετσι λοιπόν κάποιοι εκµεταλλευόµενοι τη συγκυρία βρήκαν την ευκαιρία να αρχίσουν εισαγωγές τουρκικού τσιµέντου στην ελληνική αγορά. Προφανώς φθηνότερου του ελληνικού, ώστε να έχουν περιθώρια κέρδους πουλώντας σε χαµηλότερες τιµές.

* *

…και ανταγωνισμός

* * Και απ’ ό,τι φαίνεται βρήκαν ανταπόκριση στην αγορά. Τουλάχιστον αν κρίνουµε από καταγγελίες ότι το τουρκικό τσιµέντο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ποιότητας που θέτει η ελληνική νοµοθεσία. Οι σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. ΄ Και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σ. Ξυνίδης έχει δώσει εντολή να γίνει η σχετική έρευνα, η οποία βεβαίως θα αφορά τόσο την ποιότητα όσο και την τιµολογιακή πολιτική που ακολουθείται από περιοχή σε περιοχή _ λέγεται µάλιστα ότι είναι διαφορετική. ΄ Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι όπου πωλείται το τουρκικό τσιµέντο, π.χ. στη Ρόδο, παρατηρείται πτώση των τιµών τουεγχωρίου. Τελικώς λειτουργεί ο ανταγωνισµός;

* *

Λαθραία…

* * Αν το παρεµπόριο στους δρόµους της Αθήνας αφορά τα πάσης φύσεως είδη ατοµικής χρήσης και αξεσουάρ (τσάντες, ρολόγια, «αρώµατα» κτλ.), στη Βόρεια Ελλάδα _ βασική πύλη εισόδου εµπορευµάτων στην αγορά _ τα πράγµατα είναι και πιο δύσκολα και πιο σύνθετα.

΄ Η λαθρεµπορική δραστηριότητα οργιάζει και εκτείνεται από την παράνοµη εισαγωγή τσιγάρων ως την παράνοµη εισαγωγή ζύµης, φυσικά αµφιβόλου ποιότητας. Και σε συνθήκες οικονοµικής κρίσης ο κατακλυσµός της ελληνικής αγοράς µε πάσης φύσεως καταναλωτικά «σκουπίδια» ή παρανόµως εισαχθέντα προϊόντα δηµιουργεί αφόρητη κατάσταση, µε προφανείς οικονοµικές συνέπειες. ΄ Ολα αυτά φαίνεται ότι αναλογίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και έδωσε εντολή στον κ. Ξυνίδη να προχωρήσει στην εφαρµογή ενός µεγαλεπήβολου σχεδίου. Την ενοποίηση των ελέγχων, µε τον συντονισµό των ελε γκτικών µηχανισµών, µε την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από τους νεοσυσταθέντες περιφερειακούς µηχανισµούς.

* *

…και γρανάζια

* * Αρχισε από τα εύκολα, τον συντονισµό των γενικών γραµµατειών Εµπορίου και Βιοµηχανίας του υπουργείου, ανιχνεύοντας τα δύσκολα µε βολιδοσκοπήσεις σε υπουργεία που διαθέτουν ελεγκτικούς µηχανισµούς και ελπίζοντας _ αν και όταν ευαρεστηθούν _ να µπουν «στο παιχνίδι» οι Περιφέρειες.

΄ Το εγχείρηµα δεν είναι εύκολο, δεδοµένου ότι τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας κάθε άλλο παρά «καλολαδωµένα» είναι. Αλλά σε τελικήανάλυση µετρά η προσπάθεια…

* *

Αναλήψεις…

* * Μπορεί οι µεγάλοι ιταλοί επιχειρηµατίες να αγοράζουν ιταλικά οµόλογα για να στηρίξουν τις τιµές τους από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται η γειτονική χώρα, όµως οι περισσότεροι Ιταλοί φαίνεται ότι έχουν άλλη άποψη για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν στην κρίση. ΄ Οπως αναφέρουν ρεπορτάζ από τις ιταλικές εφηµερίδες, ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί συνωστίζονται στις τράπεζες για να «σηκώσουν» τις καταθέσεις τους και να τις στείλουν σε ασφαλές καταφύγιο στην Ελβετία.

΄ Το φαινόµενο έχει πάρει τέτοια έκταση που ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι (σκίτσο) σκέφτεται να φορολογήσει µε 2% επιπλέον τα κεφάλαια που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα. Χάρη σε ειδικά κίνητρα που θέσπισε το διάστηµα 2009-2010 επέστρεψαν σε ιταλικές τράπεζες από το εξωτε-ρικό καταθέσεις ύψους 105 δισ. ευρώ.

* *

…και λίστες

* * Σύµφωνα µε τα ιταλικά Μέσα, το κύµα απόσυρσης καταθέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασµούς και εξαγωγής τους στην Ελβετία είναι τόσο έντονο ώστε οι θυρίδες που χρησιµεύουν για τη φύλαξη ρευστού έχουν εξαντληθεί σε όλες τις τράπεζες του ιταλοελβετικού καντονίου Τιτσίνο. Μάλιστα έχουν αρχίσει να καταρτίζονται και λίστες αναµονής.

* *

Επιστροφή

* * Πάντως στα καθ’ ηµάς, όπως γράφαµε και την περασµένη εβδοµάδα, υπάρχει σαφής τάση επιστροφής καταθέσεων µετά τη συµφωνία της 21ης Ιουλίου. Από τότε ως τα µέσα της περασµένης εβδοµάδας υπολογίζεται ότι επέστρεψαν κεφάλαια της τάξεως του 1,75 δισ. ευρώ.

* *

Αγγελιαφόρος

* * Σηµαντικές επαφές για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού πραγµατοποίησε ο δήµαρχος Μυκόνου κ. Α. Κουσαθανάς-Μέγας την τρέχουσα περίοδο, περίοδο αιχµής για τη Μύκονο.

΄ Αφού αρχικά συναντήθηκε µε τον αστυνοµικό διευθυντή Κυκλάδων κ. Κ. Βασιλάκη µε θέµα την αστυνόµευση του νησιού, στη συνέχεια, την ίδια ηµέρα, δέχθηκε στο γραφείο του τη «γνωστή πρωταγωνίστρια και φίλη της Μυκόνου» κυρία Βάνα Μπάρµπα!

΄ Η κυρία Βάνα Μπάρµπα, όπως µας πληροφορεί ο κύριος δήµαρχος σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, του «µετέφερε πρόταση του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού για τη συµµετοχή και της Μυκόνου σε κοινή τουριστική προβολή και δράση Ελλάδας και Τουρκίας» . ΄ Ο τοπικός άρχων «δέχθηκε µε ενδιαφέρον» (sic) την πληροφόρηση της κυρίας Μπάρµπα. Οµως δεν στέκεται εκεί. Οπως σηµειώνει στο δελτίου Τύπου «προσβλέπει και στην επίσηµη πρόταση από το υπουργείο εν όψει µιας διακρατικής συνεργασίας» . ΄ Τώρα δεν γνωρίζουµε αν ο κύριος δήµαρχος το τελευταίο το αναφέρει για τυπικούς λόγους και για να κρατήσει τις ισορροπίες µε τον υπουργό Τουρισµού κ. Π. Γερουλάνο ή απλώς δεν θέλει να εκτεθεί λαµβάνοντας σοβαρά τον ρόλο της «γνωστής πρωταγωνίστριας» ως αγγελιοφόρου του κυρίου υπουργού.

΄ Πάντως, έπειτα από όλα αυτά έβγαλε χαµογελαστός µια αναµνηστική φωτογραφία µε την κυρία Μπάρµπα που στο εξής θα κοσµεί το γραφείο του.

* *
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk