ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θρίαμβος, ναι. Και μετά τι;

ΘΡΙΑΜΒΟΣ- πολλαπλός- στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης και Υδατοσφαίρισης κτλ. στη Σανγκάη. Παράθυρο οξυγόνωσης από ένα μάθημα ήθους και θεληματικότητας. Αγνωστα- κάκιστα- ονόματα λαμπρά αμφοτέρων των φύλων για το μεγάλο κοινό είδαν έντονη δημοσιότητα. Το άξιζαν. Μήνυμα και μάθημα. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Σύντομα θα τα πάρει σβάρνα η επικαιρότητα του επαγγελματικού αθλητισμού- με περισσότερα «πλην» από τα «συν». Το μήνυμα και το μάθημα αφορά τόσο την πολιτεία που επαίρεται για άθλους στους οποίους σχετικά συνέβαλε όσο και εκείνους που επαίρονται γύρω από το γαϊτανάκι του «ετοιματζίδικου» αθλητισμού.

Θρίαμβος, ναι.  Και μετά τι; | tovima.gr

ΘΡΙΑΜΒΟΣ- πολλαπλός- στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης και Υδατοσφαίρισης κτλ. στη Σανγκάη. Παράθυρο οξυγόνωσης από ένα μάθημα ήθους και θεληματικότητας. Αγνωστα- κάκιστα- ονόματα λαμπρά αμφοτέρων των φύλων για το μεγάλο κοινό είδαν έντονη δημοσιότητα. Το άξιζαν. Μήνυμα και μάθημα. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Σύντομα θα τα πάρει σβάρνα η επικαιρότητα του επαγγελματικού αθλητισμού- με περισσότερα «πλην» από τα «συν». Το μήνυμα και το μάθημα αφορά τόσο την πολιτεία που επαίρεται για άθλους στους οποίους σχετικά συνέβαλε όσο και εκείνους που επαίρονται γύρω από το γαϊτανάκι του «ετοιματζίδικου» αθλητισμού. Τη λαμογιά που μόνο την κορυφή της βλέπουμε και αναζητούνται ως άλλοθι ήδη γνωστά ονόματα της ποδοσφαιρικής κατάντιας. Θα φτάσει, άραγε, η «τιμωρός χειρ» σε «εκλεκτούς» ή θα περάσει από πλάι τους, όπως συμβαίνει σε τόσες άλλες περιπτώσεις;

***

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ πρέπει να δοθούν και σε αυτούς που ευθύνονται για τον δρόμο μετ΄ εμποδίων της Εθνικής υδατοσφαίρισης ή την έλλειψη στήριξης του πρωτοκολυμβητή Σπύρου Γιαννιώτη. Και την ως τώρα απαξιωτική οικονομική μεταχείριση των δημιουργών-προπονητών των θριάμβων ενώ πλάι στο ρυάκι με το καθαρό νερό κοχλάζουν τα εκατομμύρια των αστέρων της «σπορτ μπίζνες». Και για να πάμε λίγο παραπέρα- μια και οι συγκυρίες το επιτρέπουν-, σε όλο αυτό το αλισβερίσι, τεράστιο οικονομικά για τα ελληνικά δεδομένα και ας μην κάνουμε συγκρίσεις με το τι γίνεται σε άλλες χώρες, λειτουργεί στην εντέλεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός; Ακόμη να κριθεί με την έννοια της γεωπολιτικής η κατάκτηση της κορυφής από τη μικρή Ελλάδα απέναντι σε δύο πληθυσμιακά κολοσσούς των δύο δισεκατομμυρίων κατοίκων (Κίνας και Ρωσίας). Επιβεβαίωση της ιστορίας του Δαβίδ και του Γολιάθ στα ομαδικά αθλήματα, με τη μικρή χώρα μας να πρωταγωνιστεί τόσες φορές. Αν όλα αυτά και άλλα τινά τα βάλεις στο μίξερ της κοινής λογικής, ο χυμός πείθει για τη βραδυπορία του αθλητικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Το μέλλον θα δείξει για την αποτελεσματικότητα των όσων εξαγγέλλονται.

***

ΠΡΩΤΙΣΤΟ καθήκον της πολιτείας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η απαγκίστρωση από τη νοοτροπία του «μεγάλου» και του «μικρού» αθλήματος αλλά και με τον επισπεύδοντα παράγοντα της εξυγίανσης. Βασικό κριτήριο, η ποιότητα της προσφοράς και οι καταθέσεις υπέρ του εθνικού γοήτρου μέσω των εθνικών ομάδων. Ας τα πάρει ο άνεμος τα λεγόμενα ότι στην Εθνική πηγαίνει κατά την προσωπική του απόφαση ο αθλητής γιατί άλλος τον πληρώνει (παραπομπή στις ΠΑΕ και ΚΑΕ). Η ηχηρή απάντηση δόθηκε στην πισίνα και στη θάλασσα της Σανγκάης. Αιδώς, Αργείοι.

***

ΥΠΕΥΘΥΝΗ στάση είναι και η εξατομίκευση όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών αθλητών και αθλητριών που δεν ανήκουν στην κάστα των πλουσίων. Κάτι προς αντιμετώπιση του φαινομένου είχε αναγγελθεί πριν από καιρό από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως προς τις ομοσπονδίες. Εξάλλου πριν από κάποια χρόνια το Ιδρυμα Ωνάση, κάτω από τον αστερισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, εφάρμοζε πρόγραμμα ατομικών, υπό προϋποθέσεις, ετήσιων υποτροφιών. Δεν έχει σημασία αν το πρόγραμμα έπαυσε υφιστάμενο (καλώς ή κακώς). Ας επιχειρηθεί από έναν ανεξάρτητο και φερέγγυο δημόσιο φορέα. Ακόμη όσοι χαίρονται και θαυμάζουν τους εκπροσώπους των αθλημάτων «που δεν πουλάνε» ή δεν συνδέονται με αλλότρια συμφέροντα μπορούν να συνδράμουν μέσω υποτροφιών, ακόμη και «υιοθεσιών», συγκεκριμένης διάρκειας. Πολλά και διάφορα είναι εύκολο να προταθούν με αφορμή τις μεγάλες στιγμές της Σανγκάης που έδωσαν πανελλήνια χαρά, καθώς και υπερηφάνεια εθνική. Η στοχοσκόπευση είναι μία: στήριξη με κάθε μέσο και τρόπο από πάντα δυνάμενο, απαλλαγμένο από οπαδίστικους λαϊκισμούς, κερδοσκοπία και αντιπαροχή δημόσιας προβολής και διαφήμισης, αυτών που έχουν ανάγκη. Τότε και η έννοια του χορηγού-σπόνσορα αποκτά γενναιοφροσύνη απέναντι στα παιδιά της Σανγκάης και άλλων πολλών δήθεν «μικρών αθλημάτων» αλλά στην ουσία μεγάλων, όσο και αν η υποκρισία τα θεωρεί «παιδιά ενός άλλου»- μάλλον κατώτερου- «Θεού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk