BHMAτοδότης

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την Κρήτη, όπου πραγματοποίησε μέρος των διακοπών του, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ξαναβάζει πλώρη για Ηράκλειο. Αυτή τη φορά για να παραστεί στον γάμο του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φρ. Παρασύρη. Και για να κάνει άλλη μία (τελευταία;) βουτιά… Μαζί του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος. Οχι ως συνεπιβάτης στο κανό του, αλλά ως κουμπάρος. *** Την ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου με έναν ακόμη υφυπουργό ζήτησε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ.

BHMAτοδότης | tovima.gr

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την Κρήτη, όπου πραγματοποίησε μέρος των διακοπών του, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ξαναβάζει πλώρη για Ηράκλειο. Αυτή τη φορά για να παραστεί στον γάμο του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φρ. Παρασύρη. Και για να κάνει άλλη μία (τελευταία;) βουτιά… Μαζί του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος. Οχι ως συνεπιβάτης στο κανό του, αλλά ως κουμπάρος.

***

Την ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου με έναν ακόμη υφυπουργό ζήτησε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Η έκπληξη όμως δεν είναι αυτή. Είναι το όνομα του βουλευτή που πρότεινε να αναλάβει χαρτοφυλάκιο. Προς το παρόν αρκούμαι να σας πω ότι οι κκ. Παντ. Οικονόμου και Π. Κουκουλόπουλος είναι μπροστά του… αρσακειάδες!

***

Μετά την καρατόμηση του κ. Χ.Τσιόκα από το υπουργείο Υποδομών από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, οι υπουργοί στην κυβέρνηση στοιχηματίζουν τώρα πόσο θα αντέξει ο κ. Ι. Μαγκριώτης. Στα υπουργικά γραφεία είναι κοινό μυστικό ότι ο υφυπουργός Υποδομών έχει να δει επί εβδομάδες τον υπουργό του και επικοινωνεί μαζί του μόνο μέσω e-mail. Σας θυμίζω ότι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούσε ο κ. Ραγκούσης και με τον γενικό του γραμματέα, τον οποίο «αποκεφάλισε» την περασμένη εβδομάδα. Αρα, όπου ακούς πολλά e-mail, περίμενε και την παραίτηση…

***

Μια και μιλάμε για γενικούς γραμματείς, άλλοι δύο φαίνεται ότι δεν θα παραμείνουν για πολύ στις θέσεις τους, επειδή δεν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των υπουργών τους. Ο πρώτος έχει μάλλον μαζέψει ήδη τα πράγματά του και μετακομίζει σύντομα από το γραφείο του στα Εξάρχεια. Ο δεύτερος περιμένει την εντολή του Πρωθυπουργού για να μετακομίσει στον υπουργό που τον επέλεξε αρχικώς και ο οποίος στον τελευταίο ανασχηματισμό άλλαξε υπουργείο, αφήνοντας αμανάτι στο παλαιό υπουργείο του τον γραμματέα του!

***

«Θύμωσε» ο επενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος όταν έμαθε ότι η πρόσφατη συνέντευξή του στο «Spiegel» ερμηνεύτηκε ως προτροπή προς την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Οπως ο ίδιος εξήγησε σε συνεργάτη μου, ο οποίος παρακάθησε σε κλειστό γεύμα που παρέθεσε προ ημερών στη Νέα Υόρκη ο διεθνής επενδυτής κ. Στ. Ζαββός, ήταν και παραμένει καταλυτικά αντίθετος σε οποιαδήποτε σκέψη αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη! Εκείνο που εννοούσε, όπως είπε, ήταν ότι «ο φόβος της εξόδου μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα». Αυτό ήταν και το μήνυμα που ο κ. Σόρος μαθαίνω ότι έχει μεταφέρει στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο συχνά συνομιλεί. Φαίνεται μάλιστα ότι ο μεγαλοεπενδυτής έχει πειστεί τελικώς ότι η υπερήφανη πατρίδα μας μπορεί να υπερβεί την κρίση, κάτι για το οποίο επιμένει διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια ο στενός φίλος και συνεργάτης του από τη δεκαετία του 1970 κ. Ζαββός.

***

Το ίδιο γεύμα «έβγαλε» και άλλες ειδήσεις, καθώς πέραν του κ. Σόρος συμμετείχαν ο επενδυτής της Γουόλ Στριτ Πολ Πόλσον και ο διεθνής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Μαρκ Μάλοκ Μπράουν. Οπως πληροφορούμαι, οι εν λόγω πιστεύουν τα εξής: πρώτον, ο χρυσός είναι η μοναδική επένδυση με θετική δυναμική, αφού το ευρώ και το δολάριο «παραπατάνε». Δεύτερον, οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να «γλιστρήσουν» σε άγρια ύφεση. Και, τρίτον και σημαντικότερο, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μετατρέψει τον Προσωρινό Μηχανισμό σε «υπερτράπεζα» ικανή να διασώσει κράτη και τράπεζες της ευρωζώνης, μέσω της απεριόριστης ρευστότητας την οποία πρέπει να της παράσχει η ΕΚΤ. Διαφορετικά, όπως συμφώνησαν όλοι οι παραπάνω επιφανείς, θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα! Συμπέρασμα; Οσοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διακοπές ας τις απολαύσουν, αφού το φθινόπωρο δεν προβλέπεται ότι θα στερείται συγκινήσεων…

***

Επέμεναν οι πολιτικοί να μας διαβεβαιώνουν ότι εφέτος, ταγμένοι στον αγώνα, δεν θα πήγαιναν διακοπές. Πήγαν όμως. Και καλά οι της κυβερνήσεως. Εκείνοι τουλάχιστον ήταν στην Αθήνα από την περασμένη Τετάρτη. Ορισμένοι όμως της ΝΔ- θα το πω και να μη μου θυμώσουν- το παράκαναν. Οπως ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Ι. Μιχελάκης, ο οποίος διαλαλούσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «εφέτος δεν θα φύγει κανένας από εμάς», για να κατακεραυνώσει ακολούθως το ΠαΣοΚ με ανακοινώσεις τις οποίες εξέδιδε από την παραλία του Λεωνιδίου. Ακόμη πιο ταξιδιάρικη διάθεση είχε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εξέδιδε ανακοινώσεις κατά της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου από… φουσκωτό στις Κυκλάδες!

***

Oπως θα διαβάσετε στο σημερινό «Βήμα», ακολουθώντας το παράδειγμα του παραιτηθέντος από τον μητροπολιτικό θρόνο Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου, και ο Μητροπολίτης Κηφισιάς κ. Κύριλλος (εκλεγείς πριν από έναν χρόνο) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί όταν θα φτάσει στην ηλικία των 72 ετών. Εκείνο που εγώ μαθαίνω είναι ότι και άλλοι μητροπολίτες από την ομάδα των προοδευτικών της Ιεράς Συνόδου είναι έτοιμοι να προβούν σε ανάλογες ανακοινώσεις (και παραιτήσεις οι μεγαλύτεροι) βροντοφωνάζοντας «Τόπο στα νιάτα!» και προκαλώντας πανικό σε εκείνους που επιμένουν ότι η αγιοσύνη δεν έχει ηλικία… Κατόπιν τούτου αναμένεται καυτός Σεπτέμβριος και για την Εκκλησία.

***

Σε μαύρο χάλι βρίσκονται τα οικονομικά της ΝΔ. Οι συνδρομές των βουλευτών είναι ελάχιστες, εκείνες των στελεχών ακόμα πιο μειωμένες. Οι παράγοντες της Συγγρού σπάνε τα κεφάλια τους, δεν μπορούν όμως να βρουν τρόπο για να ενισχύσουν τα άδεια ταμεία. Το μόνο που τους απομένει είναι να περιμένουν τη νέα δόση της κρατικής χρηματοδότησης. Και, πιστέψτε με, την περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού! Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η γκρίνια, που φτάνει ως τα αφτιά μου, από το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι εργαζόμενοι εκεί έχουν να πληρωθούν εδώ και πολλούς μήνες…

***

Αεροσυνοδός ξανθιά, ψηλή, εξαιρετικά ευειδής, αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε επίδομα αναπηρίας ως τυφλή και κωφάλαλη. Και τώρα καλείται να εξηγήσει πώς, ενώ αντιμετώπιζε αυτά τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, εξυπηρετούσε χωρίς πρόβλημα τους επιβάτες στις πτήσεις της- μεταξύ άλλων τους έδειχνε πώς να φορέσουν τα σωσίβιά τους σε περίπτωση ανάγκης και από ποια θύρα να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος! Πρόκειται για άλλο ένα από τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν από τότε που ξεκίνησε ο επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Ενας έλεγχος θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια… Πληροφορούμαι πάντως ότι ανάμεσα στα… διαμαντάκια που απέδωσαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι ήταν ένας τυφλός ταξιτζής, ένας ταχυδρόμος που δεν μπορούσε να περπατήσει, ένας κωφάλαλος εφοριακός και ένας γυμναστής με σοβαρή παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη.

***

Με όλη τη συμπάθεια που τρέφω προς το πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Η. Μόσιαλου, θα ήθελα να του συστήσω, τώρα που ασχολείται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να διαβάζει και λίγο εφημερίδες. Για την ακρίβεια, και για να ευλογήσω τα γένια μου, να διαβάζει «Βήμα». Βλέπετε, ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που εξήγγειλε ανέφερε και ότι από εδώ και στο εξής δεν θα μιλάμε για κρατική τηλεόραση αλλά για δημόσια. «Η ΕΡΤ απεγκλωβίζεται από τον κρατισμό,αυτή είναι η μεγάλη τομή» είπε. Αν μας διάβαζε θα είχε αντιληφθεί ότι εμείς είχαμε κάνει τη συγκεκριμένη τομή εδώ και δέκα χρόνια, οπότε σε εκείνον δεν μένει παρά να την κάνει πράξη.

***

Ζήλεψαν φαίνεται τα εκ Ρωσίας ναυτάκια τις βόλτες που έκαναν τις προάλλες τα αμερικανάκια του πολεμικού ναυτικού στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, αγοράζοντας μινιατούρες του Κολοσσού και κούκλες τσολιαδάκια, και ετοιμάζουν και εκείνα βαλίτσες για Δωδεκάνησα. Μαθαίνω ότι μετά το πέρασμα αμερικανικού πολεμικού πλοίου (με 500 μέλη πλήρωμα) από το Νησί των Ιπποτών, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για τον ελλιμενισμό, σε μερικές εβδομάδες, πάλι στη Ρόδο, ρωσικού πολεμικού πλοίου. Η άδεια δόθηκε. Ετσι, μετά το δολάριο θα έρθουν και τα ρούβλια για να… δροσίσουν τους επαγγελματίες του νησιού!

***

Οπως πρώτο «Το Βήμα» αποκάλυψε, η αλλαγή φρουράς στη Συγγρού έχει αποφασιστεί: ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, διευθυντής ως σήμερα στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, οδεύει προς την Α΄ Πειραιώς, όπου και θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (με την αμέριστη στήριξη, μαθαίνω, του κομματικού μηχανισμού). Τη θέση του θα πάρει ο εδώ και χρόνια στενός συνεργάτης τού κ. Σαμαρά κ. Κ.Μπούρας , γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων. Μερικά από αυτά έφτασαν και στα δικά μου αφτιά και έκαναν λόγο για τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους κκ. Αρβανιτόπουλο και Σαμαρά, οι οποίες επέφεραν και την απομάκρυνσή του. «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε», για να θυμηθώ έναν ευφυή τίτλο του Λουίτζι Πιραντέλο, εγώ όμως ξέρω! Ανθρωποί μου είδαν τους δύο άνδρες την περασμένη Τετάρτη να συντρώγουν σε ταβέρνα της Κηφισιάς με το χαρακτηριστικό όνομα «Το μπέρδεμα». Εν προκειμένω, δεν υπάρχουν περιθώρια για μπερδέματα και παρανοήσεις: η μεταξύ τους ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από εγκάρδια. Και όχι, δεν το έκαναν για να μας μπερδέψουν… (Εξάλλου ο κ. Αρβανιτόπουλος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο συνάντησε ο κ. Σαμαράς, για χαλαρή συζήτηση, με το τέλος των διακοπών του.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk