Καπέλο 25% στις δόσεις δανείων από την ανατίμηση της ισοτιμίας

Ο εφιάλτης του ελβετικού φράγκου

Η Ελβετία, η µοναδική χώρα της Ευρώπης που έχει να εµπλακεί σε πόλεµο από την εποχή του Μεγάλου Ναπολέοντα, βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση πολέµου. Ενός ιδιότυπου νοµισµατικού πολέµου, ο οποίος µέρα µε τη µέρα γίνεται όλο καιπιο σκληρός, όλο και πιο δύσκολος. Τόσο που η µικρή χώρα των Αλπεων σκέφτεται πλέον ακόµη και το ενδεχόµενο να απολέσει τη νοµισµατική της κυριαρχία. Η αναταραχή στις αγορές έχει στρέψει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο που προσφέρει το ελβετικό φράγκο µε αποτέλεσµα η ισοτιµία του να έχει ανατιµηθεί σε επίπεδα που δηµιουργούν προβλήµατα στην πραγµατική οικονοµία.

Η Ελβετία, η µοναδική χώρα της Ευρώπης που έχει να εµπλακεί σε πόλεµο από την εποχή του Μεγάλου Ναπολέοντα, βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση πολέµου. Ενός ιδιότυπου νοµισµατικού πολέµου, ο οποίος µέρα µε τη µέρα γίνεται όλο καιπιο σκληρός, όλο και πιο δύσκολος. Τόσο που η µικρή χώρα των Αλπεων σκέφτεται πλέον ακόµη και το ενδεχόµενο να απολέσει τη νοµισµατική της κυριαρχία. Η αναταραχή στις αγορές έχει στρέψει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο που προσφέρει το ελβετικό φράγκο µε αποτέλεσµα η ισοτιµία του να έχει ανατιµηθεί σε επίπεδα που δηµιουργούν προβλήµατα στην πραγµατική οικονοµία. Τα τεκταινόµενα όµως στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπηςεπηρεάζουν άµεσα περίπου 50.000 ελληνικά νοικοκυριά που έχουν αγοράσει σπίτι µε δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

«Η µηνιαία δόση µου έχει αυξηθεί από 800 ευρώ πάνω από τα 1.000 ευρώ µέσα σε περίπου έναν χρόνο» λέει ο Ν. Μιχαήλ, πρώην ναυτικός που έχει αγοράσει σπίτι στο Καλαµάκιµε δάνειο στο ελβετικό νόµισµα.Πράγµατι, η ισοτιµία του ευρώ ως προς το φράγκο από 1,40 φράγκα που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο έφθασε την περασµένη εβδοµάδα στα 1,06 φράγκα για να διαµορφωθεί στη συνέχεια περί τα 1,13. Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου σε σχέση µε τοευρώ προκαλεί πρόσθετη οικονοµική πίεση στους δανειολήπτες, καθώς αυξάνεται το συνολικό ποσό οφειλής στην τράπεζα, παρά τις µηνιαίες αποπληρωµές.

Πρόβλημα για τους δανειολήπτες

Για παράδειγµα ένα υπόλοιπο της τάξεως των 125.000 φράγκων στην αρχή του χρόνου άξιζε 100.000 ευρώ, ενώ σήµερα, µετά την αλλαγή της ισοτιµίας, κινείται στα επίπεδα των 114.000

ευρώ περίπου, δηλαδή υψηλότερα κατά 14%. Η εξέλιξη της ισοτιµίας τείνει να γίνει εφιάλτης για όσους έχουν δάνειο στο ελβετικό νόµισµα.

Την περασµένη Τετάρτη η Τράπεζα της Ελβετίας, απελπισµένη από τις ατελέσφορες προσπάθειές της να συγκρατήσει την ξέφρενηκούρσα του φράγκου µε µέτρα για την τόνωση της ρευστότητας, έφθασε ένα βήµα πριν από τη σύνδεση του ελβετικούνοµίσµατος µε το ευρώ!

Πέρυσι το ελβετικό φράγκο ανατιµήθηκε κατά 14% σε σχέση µε τοευρώ και κατά 32% σε σχέση µε το αµερικανικό δολάριο. Εφέτος το φράγκο έχει ανατιµηθεί κατά επιπλέον 11% έναντι του ευρώ.Αλλά ο ΟΟΣΑ λαµβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναµη του ελβετικού νοµίσµατος υπολόγισε ότι το φράγκο είναι υπερτιµηµένο κατά 39% έναντι του ευρώ. Η υπερτίµηση αυτή ισοδυναµεί µε βρόχο στον λαιµό των ελβετικών επιχειρήσεων, που βλέπουν τις εξαγωγές τους να µειώνονται δραµατικά, καθώς τα προϊόντα τους είναι όλο και πιο ακριβά, δηλαδή όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά, στις διεθνείς αγορές.

Και στο εσωτερικό της χώρας η ακρίβεια είναι αβάσταχτη _ και όχι µόνο για τους ξένους επισκέπτες. Η Ζυρίχη έγινε ήδη η δεύτερη ακριβότερη πόλη στον κόσµο µετά το Οσλο, ενώ η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2 δισ. φράγκα για ναστηρίξει τους καταναλωτές, τους εξαγωγείς και την τουριστική βιοµηχανία της χώρας. «Το φράγκο είναι καταστρεπτικά υπερτιµηµένο. Βρισκόµαστε εν µέσω ενός οικονοµικού πολέµου. Και σε όλους τους πολέµους πρέπει να χρησιµοποιήσεις κάθε δυνατό µέσο για να κερδίσεις» δήλωσε στο Bloomberg ο δισεκατοµµυριούχος επιχειρηµατίας, πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης του Λαϊκού Κόµµατος της χώρας _ είναι το µεγαλύτερο – Κριστόφ Μπλόχερ.

Ο ελβετός επιχειρηµατίας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της ισοτιµίας του φράγκου µε το ευρώ, ζήτησε την παραίτηση του προέδρουτης Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Φίλιπ Χίλντεµπραντ, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τις αλλεπάλληλες αποτυχηµένες προσπάθειες να χαλιναγωγήσει το εθνικό νόµισµα. Το 2010 η Τράπεζα της Ελβετίας δαπάνησε 21 δισ. δολάρια σε µάταιες προσπάθειες να ανακόψει την ανατίµηση του φράγκου.

«Κάποια μέρα θα υιοθετήσουμε το ευρώ»

Ο πρόεδρος της Patek Philippe Τιερί Στερν κάνει ένα βήµα ακόµη προτείνοντας την ένταξη της Ελβετίας στην ευρωζώνη! «Το φράγκο έχει γίνει εφιαλτικό για όλους µας. Πρέπει να υιοθετήσουµε το ευρώ. ∆εν ξέρω πότε θα συµβεί αυτό, αλλά κάποια µέρα θα συµβεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ονοµαστής ελβετικής ωρολογοποιίας.

Θα έλεγε κανείς ότι η Ελβετία πέφτει θύµα της… επιτυχίας της. Οτι πληρώνει τα «επίχειρα» του να θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» από τους επενδυτές, που µετατρέπουν σε ελβετικά φράγκα τα κεφάλαιά τους για να τα εξασφαλίσουν από τους κινδύνους της οιονεί παγκόσµιας κρίσης χρέους και εν γένει της οικονοµικής αβεβαιότητας που τα απειλεί. «Είµαι υπερήφανος για την ισχύ του ελβετικού φράγκου, αλλά… κάτι πρέπει να γίνει µ’ αυτή! Αν συνεχιστεί η σηµερινή κατάσταση οι µισθοί και οι συντάξεις θα αρχίσουν να µειώνονται, ενώ πολλοί ίσως χάσουν τη δουλειά τους» δήλωσε ο Πέτερ Σάιντ, ένας 70χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που ζει στο πανέµορφο Βίντερτουρ, 30 χιλιόµετρα από τη Ζυρίχη.

Τρεις επιλογές

Τρεις είναι οι επιλογές για έναν δανειολήπτη με δάνειο σε ελβετικό φράγκο:

1) Να μην πράξει απολύτως τίποτε, εφόσον εκτιμά ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί έναντι του φράγκου και το επιτόκιο του ξένου νομίσματος θα παραμείνει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

2) Να αλλάξει μόνο το είδος του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, με την προϋπόθεση ότι προσδοκά την ανατίμηση του ευρώ έναντι του φράγκου. Με τον τρόπο αυτόν κλειδώνει ένα χαμηλό σταθερό επιτόκιο και προσδοκά σε μείωση του χρέους του σε ευρώ.

3) Να μεταφέρει το δάνειό του σε πρόγραμμα με ευρώ, ώστε να μην έχει συναλλαγματικό κίνδυνο. Στην περίπτωση αυτή η μετατροπή θα γίνει με δυσμενή ισοτιμία και το χρέος του σε ευρώ θα αυξηθεί.

Ατού τα χαμηλά επιτόκια

Τ α δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορηγήθηκαν την τελευταία πενταετία και κυρίως πριν από το 2010. Ηταν η εποχή όπου οι τράπεζες έδιναν δάνεια αφειδώς, ιδιαίτερα στεγαστικά, και ο ανταγωνισµός τις είχε στρέψει στο ελβετικό φράγκο που πρόσφερε χαµηλότερα επιτόκια από αυτά του ευρώ. Η µεγάλη «κίνηση» προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, όταν η ισοτιµία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 – 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόµη υψηλά. Τότε σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων γινόταν στο ελβετικό νόµισµα. Βεβαίως το πλεονέκτηµα αυτό παραµένει. Τα επιτόκια του ελβετικού νοµίσµατος διαµορφώνονται σε ιστορικά χαµηλά και σε σηµαντικά χαµηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Ως εκ τούτου, οι δανειολήπτες µπορεί να χάνουν από την υποτίµηση του ευρώ, ωστόσο κερδίζουν από τα πολύ χαµηλά επιτόκια του φράγκου, τα οποία κινούνται σε επίπεδα κοντά στο 0,20%. ∆ηλαδή το τελικό επιτόκιο µετά βίας µπορεί να ξεπερνά στην περίπτωση του ελβετικού φράγκου το 3,50%, σε αντίθεση µε τα ευρωπαϊκά τα οποία ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις το 4% – 4,5%. Εξάλλου, σύµφωνα µε τραπεζικά στελέχη, τα σηµερινά επίπεδα ισοτιµίας θεωρούνται µάλλον χαµηλά για το ενιαίο νόµισµα, γεγονός που σηµαίνει ότι ίσως να κρύβονται ευκαιρίες για εκείνους που τώρα θα αποτολµήσουν την κίνηση να µετατρέψουν τα χρέη τους από ευρώ σε φράγκο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk