Eπιχειρηματίες που ξέφυγαν από την ύφεση

Την ώρα που οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα «στενάζουν» υπό το βάρος της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονοµία οδηγώντας ορισµένες εξ αυτών στην απαξίωση, µια οµάδα επιχειρηµατιών, µη έχοντας ουσιαστική πρόσβαση σε κεφάλαια, αναζήτησε χρηµατοδότηση σε αγορές του εξωτερικού, οι οποίες ήταν διατεθειµένες να χρηµατοδοτήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους µε ταχύτητα και ευελιξία καθώς, όπως λένε, στις αγορές αυτές συναντάς «µια διαφορετική αντίληψη για το επιχειρείν».

Την ώρα που οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα «στενάζουν» υπό το βάρος της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονοµία οδηγώντας ορισµένες εξ αυτών στην απαξίωση, µια οµάδα επιχειρηµατιών, µη έχοντας ουσιαστική πρόσβαση σε κεφάλαια, αναζήτησε χρηµατοδότηση σε αγορές του εξωτερικού, οι οποίες ήταν διατεθειµένες να χρηµατοδοτήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους µε ταχύτητα και ευελιξία καθώς, όπως λένε, στις αγορές αυτές συναντάς «µια διαφορετική αντίληψη για το επιχειρείν». Στην Ελλάδα, αναφέρουν, µπορεί κανείς να επενδύσει στις εναλλακτικές µορφές ενέργειας, στον τουρισµό, σε νέες µορφές καλλιέργειας, στην εκµετάλλευση του φυσικού µας πλούτου, ε νώ και οι υφιστάµενες ελληνικές επιχειρήσεις µπορούν να δώσουν έµφαση στην εξωστρέφεια. Τέτοιες πρωτοβουλίες µπορούν να χρηµατοδοτηθούν και µάλιστα µε ευνοϊκούς όρους από τις αγορές αυτές, καθώς οι δοµές, η διαφάνεια, η ωριµότητα και το βάθος τους µπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των εταιρειών.

«Οι αγορές στο εξωτερικό είναι πιο ώριµες και δεκτικές σε νέες ιδέες» υποστηρίζει ο Κ. Παπαδηµητρακόπουλος, η εταιρεία του οποίου, η GLOBO PLC, έχοντας ως αντικείµενο την παροχή υπηρεσιών προηγµένης τεχνολογίας και την ανάπτυξη λογισµικού στον χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν (e business), δεν µπορούσε να βρει πρόσβαση σε κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστηµα, το οποίο πολλές φορές, όπως λέγεται, έδειχνε να περιθωριοποιεί προτάσεις που δεν προέρχονταν από «γνωστά επιχειρηµατικά τζάκια».

«Το ρίσκο ήταν µεγάλο» εξοµολογείται αλλά πήρε την απόφαση να πάει για… σεµινάρια νέων εταιρειών στην εναλλακτική αγορά AIM του χρηµατιστηρίου του Λονδίνου. Καθώς ανακάλυπτε ότι οι δοµές εκεί ήταν πιο διαφανείς και το χρηµατοοικονοµικό περιβάλλον είχε την ωριµότητα να αποδεχτεί καινοτόµες εταιρείες, ενώ η αγορά είχε και το απαραίτητο βάθος για να χρηµατοδοτήσει την επιχείρησή του, αποφάσισε το 2007 την εισαγωγή της στο χρηµατιστήριο. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζει, είναι οι δοµές µε τις οποίες είναι διαρθρωµένο το επιχειρηµατικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς αυτό που θεωρεί πιο σηµαντικό από την εµπειρία του στις αγορές του εξωτερικού είναι «µια διαφορετική αντίληψη για το επιχειρείν».

Υψηλή χρηματοδότηση

Καθώς σύµφωνα µε ορισµένους αναλυτές η AIM είναι µια διεθνής αγορά όπου µικρές εταιρείες σε πρώιµη φάση ανάπτυξης χωρίς µεγάλο ιστορικό µπορούν να αντλήσουν κεφάλαια, µε ρευστότητα και µε «ψαγµένους», όπως λέγεται, επενδυτές, πρόθυµους να τοποθετηθούν σε µια µικρή επιχείρηση, θα µπορούσαν, υποστηρίζουν ορισµένοι, και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

«Θεωρώ ότι στην Ελλάδα εταιρείες και επιχειρηµατικά σχέδια υπάρχουν πολλά! Κατάλληλες νοοτροπίες όµως όχι…» αναφέρει ο κ. Κ. Κορλέτης, διευθύνων σύµβουλος στην INTERNETQ AE και Chief Executive Officer στην INTERNETQ Plc, µια εταιρεία εισηγµένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου που ασχολείται µε τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα µε τη δηµιουργία διαδραστικών εργαλείων που οι καταναλωτές χρησιµοποιούν µέσω κινητών τηλεφώνων.

Στην Ελλάδα, αναφέρει, «µπορεί κανείς να επενδύσει στις εναλλακτικές µορφές ενέργειας, στον τουρισµό, σε νέες µορφές καλλιέργειας, στην εκµετάλλευση του φυσικού µας πλούτου και πολλά άλλα. Επίσης, υφιστάµενες ελληνικές επιχειρήσεις µπορούν να επενδύσουν στην επέκτασή τους στο εξωτερικό και την εξωστρέφεια (όπως εµείς)».

Τέτοιες πρωτοβουλίες µπορούν να χρηµατοδοτηθούν και µάλιστα µε ευνοϊκούς όρους. Αντίθετα, αν το ζητούµενο είναι να αντλήσει κάποιος κεφάλαια για να δραστηριοποιηθεί µόνο στην ελληνική αγορά, ή για να αποπληρώσει τραπεζικά δάνεια και να χρηµατοδοτήσει παράλογες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, τότε όπως αναφέρει, δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση στο ΑΙΜ και σε καµία άλλη σοβαρή κεφαλαιαγορά του κόσµου.

«Οι έλληνες επιχειρηµατίες και στελέχη µπορούν, αρκεί να έχουν όραµα, να σκέφτονται διεθνοποιηµένα και να είναι διατεθειµένοι να επενδύσουν σε σωστούς συνεργάτες και συµβούλους. Από το µυαλό, το όραµα και την όρεξη για δηµιουργία ξεκινούν όλα. Σε αυτά δεν έχουµε να ζηλέψουµε τίποτα από κανέναν Ευρωπαίο, Αµερικανό ή Ασιάτη» αναφέρει ο ίδιος. Καθώς θυµάται τη δική του περιπέτεια που τον οδήγησε στην ΑΙΜ, σηµειώνει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστηµα (τότε) δεν ήταν διατεθειµένο να χρηµατοδοτήσει τέτοιου είδους προσπάθειες ούτε να επενδύσει τον απαραίτητο χρόνο για να κατανοήσει τον κλάδο και την τεχνολογία. Σήµερα βέβαια, παρατηρεί, «το τραπεζικό σύστηµα αδυνατεί να χρηµατοδοτήσει οποιαδήποτε επιχείρηση! Επιπλέον, η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι πολύ µικρή, οι θεσµικοί επενδυτές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έχουν περιορισµένη ρευστότητα, ενώ οι Αρχές της κεφαλαιαγοράς ασχολούνται περισσότερο µε τον τύπο και όχι µε την ουσία».

Καινοτομία

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2010 η INTERNETQ Plc εισήχθη στην ΑΙΜ, στην οποία υπάρχει ουσιαστική πρόσβαση σε κεφάλαια για καινοτόµες επιχειρήσεις, αποκτώντας πρόσβαση σε µια αξιόπιστη αγορά, που είναι διατεθειµένη να χρηµατοδοτήσει την ανάπτυξή της µε ταχύτητα και ευελιξία. Ετσι, δεν µετανιώνει για την επιλογή του, καθώς όπως σηµειώνει «η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα θα µας παρέσυρε και εµάς στην απαξίωση». Σε γενικές γραµµές δεν ήταν εύκολή η προσπάθεια για την είσοδο της INTERNETQ Plc σε µια ξένη αγορά. Αν έχεις όµως όραµα, τη σωστή οργάνωση και την απαραίτητη εµπειρία µπορεί να γίνει, υποστηρίζει, εκτιµώντας ότι χρειάζεται κατάλληλο management, κατάλληλους συµβούλους, κατάλληλο story και καλό marketing. Παράλληλα θα πρέπει να αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης/επιχειρηµατίας ότι η εταιρεία πρέπει να λειτουργεί µε διαφάνεια, σωστή εταιρική διακυβέρνηση και βάσει ενός οργανωµένου σχεδίου.

«Ριψοκίνδυνη ιδέα»

Αυτές τις ηµέρες µία από τις πιο επιτυχηµένες ελληνικές εισαγωγές στον κλάδο της τεχνολογίας στην ΑΙΜ, η εταιρεία Velti, της οποίας διευθύνων σύµβουλος είναι ο κ. Αλ. Μούκας, «προβιβάζεται» καθώς οι µετοχές της εισήχθησαν στον δείκτη NASDAQ της Ν. Υόρκης. Καθώς η διοίκησή της δεν µπορεί εξαιτίας των κανόνων της αµερικανικής κεφαλαιαγοράς να προβεί σε δηλώσεις, θα µπορούσαµε να θυµηθούµε πως όταν ξεκινούσαν οι ιδρυτές της Velti, χτυπούσαν τις πόρτες όλων όσοι έδιναν χρήµατα στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε ευρώ. Ετσι επιδίωξαν την είσοδό τους στην αγορά του Λονδίνου, καθώς τράπεζες, εταιρείες συµµετοχής επιχειρηµατικών κεφαλαίων και δηµόσιοι οργανισµοί έβρισκαν ριψοκίνδυνη την ιδέα να επενδύσουν σε µια εταιρεία τεχνολογίας. ∆εν συνέβη το ίδιο όµως µε τον Νίκολας Νεγκρεπόντε , συνιδρυτή του γνωστού κέντρου ερευνών υψηλής τεχνολογίας Media Lab στο ΜΙΤ, ψυχή του προγράµµατος OLPC (One Laptop Per Child) και µέλος του ∆Σ της Motorola. Ο ίδιος µιλώντας για την επένδυσή του και για τους ανθρώπους της Velti είχε πει παλαιότερα ότι «ακόµη και αν ξεκινούσαν να φτιάξουν ένα γκαράζ, εγώ και πάλι θα τους χρηµατοδοτούσα».

Τι απαιτείται για την εισαγωγή εταιρείας

Ορισμένοι επιχειρηματίες έκαναν ακόμη και σεμινάρια για νέες επιχειρήσεις ώστε να πετύχουν τελικά την είσοδό τους στην ΑΙΜ. Το βασικό είναι όμως, όπως λέγεται, να έχεις κατάλληλο management, κατάλληλους συμβούλους (ορισμένοι χρησιμοποίησαν τη First Athens στην Ελλάδα που έχει εξειδικευμένη γνώση της αγοράς και τη Royal Bank of Canada στο Λονδίνο), κατάλληλο story και καλό marketing.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης/επιχειρηματίας ότι η εταιρεία πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια, σωστή εταιρική διακυβέρνηση και βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου.

Aνταγωνίζονται διεθνείς κολοσσούς
Ελληνικές εταιρείες που… πόνταραν στην AIM

Ε ταιρείες από τους κλάδους της τεχνολογίας, της αξιοποίησης ακινήτων και της ναυτιλίας βρίσκονται σήµερα εισηγµένες στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. Ειδικότερα, η GLOBO, µε βασικό µέτοχο τον κ. Κ. Παπαδηµητρακόπουλο , ιδρύθηκε το 1997, έχοντας αντικείµενο την παροχή υπηρεσιών προηγµένης τεχνολογίας και την ανάπτυξη λογισµικού στον χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν (eBusiness). Σήµερα έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της ως µία από τις µεγαλύτερες και τεχνολογικά προηγµένες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης λογισµικού, ενώ επεκτείνεται ανά την υφήλιο, ανταγωνιζόµενη διεθνείς κολοσσούς στον χώρο του λογισµικού κινητής τηλεφωνίας.

Η InternetQ Plc, µε βασικό µέτοχο τον κ. Π. ∆ηµητρόπουλο (με ποσοστό 60%) και µέτοχο τον κ. Κ. Κορλέτη, ασχολείται µε νέες τεχνολογίες και ειδικότερα µε τη δηµιουργία διαδραστικών εργαλείων που οι καταναλωτές χρησιµοποιούν µέσω κινητών τηλεφώνων για να επικοινωνήσουν µε τα αγαπηµένα τους προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ συγκαταλέγεται ανάµεσα στις µεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόµενες εταιρείες του κλάδου, µε εµπορική παρουσία σε 46 χώρες και προσωπικό σε τρεις ηπείρους.

H Minoan Group Plc, εισηγµένη στην AIM, έχει συνδεθεί µε την υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήµατος στο Κάβο Σίδερο του Νοµού Λασιθίου της Κρήτης, ενώ το τελευταίο διάστηµα διευρύνει µέσω εξαγορών τη δραστηριότητά της στον ταξιδιωτικό κλάδο.

H Dolphin Caπtal Investors αποτελεί τη µεγαλύτερη εταιρεία real estate (µε βάση το καθαρό ενεργητικό της) στο AIM. Συνολικά έχει υπό ανάπτυξη 14 µεγάλα σύνθετα τουριστικά συγκροτήµατα σε έξι χώρες.Πρόσφατα ο βραβευµένος µε το Νοµπέλ Οικονοµίας 2010, διεθνούς κύρους καθηγητής Χ. Πισσαρίδης εξελέγη ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος του ∆Σ της Dolphin Caπtal Investors. Ιδρυτές της είναι οι κκ. Μ. Καµπουρίδης και Πιερ Χαραλαµπίδης.

Η Helesi Plc, µε βασικούς µετόχους την κυρία και τον κύριο Αθανασόπουλο, αποτελεί µια εταιρεία παραγωγής πλαστικών κάδων απορριµµάτων και παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απορριµµάτων και εισήχθη στο ΑΙΜ στις 23.11.2006. Η Agua Terra LTD, που δραστηριοποιείται στο real estate και στην ανάπτυξη ακινήτων, εισήχθη στην ΑΙΜ στις 3.10.2008. Τρεις µέτοχοι, οι κκ. Μ. Κασιούρης, Γ. Παναγής και Π. Οικονοµίδης, κατέχουν άνω του 58% των µετοχών της εταιρείας. Η Velti, πρωτοποριακή εταιρεία στον χώρο της παροχής ολοκληρωµένων λύσεων λογισµικού και υπηρεσιών σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισµούς και διαφηµιστικές εταιρείες, µε βασικό µέτοχο τον κ. Α. Μούκα, αφού διήνυσε µια άκρως επιτυχηµένη πορεία ως εισηγµένη στην ΑΙΜ, µετακόµισε πρόσφατα στον Nasdaq.

Η Hellenic Carriers, µε βασικούς µετόχους την κυρία Φωτεινή και τον κ. Κωνσταντίνο Καραµανλή (παιδιά του Αχιλλέα Καραµανλή ), εισήχθη στην αγορά ΑΙΜ του London Stock Exchange από τις 30 Νοεµβρίου 2007. Η Global Oceanic Carriers Limited, συµφερόντων κ. Βασίλη Βιντιάδη, ειδικεύεται στη µεταφορά ξηρών χύδην φορτίων. Οι µετοχές της διακινούνται στην αγορά ΑΙΜ από τον Μάιο του 2005.

Εφοπλιστές που άνοιξαν τον δρόμο για τις ξένες αγορές

Σ τις αγορές των ΗΠΑ είναι εισηγµένες κυρίως οι µετοχές των µεγάλων ελληνικών συµφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ παρά το γεγονός ότι το νέο νοµικό πλαίσιο επιτρέπει τη χωρίς δυσκολίες εισαγωγή των µετοχών τους και στο χρηµατιστήριο της Αθήνας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη ακόµη δυνατό. Αιτία, οι συναλλαγµατικοί κίνδυνοι, η κακή περίοδος που διανύει ο κλάδος, αλλά και η ειδική σχέση ορισµένων εφοπλιστών µε τον τόπο τους και τις εγχώριες επιχειρηµατικές διεργασίες.

Ορισµένες από τις µεγάλες ναυτιλιακές πάντως είναι η Tsakos Energy Navigation (TEN), η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια καπετάν Παναγιώτη και Νίκου Τσάκου το 1993 και σήµερα είναι εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, η Dryships INC, συµφερόντων Γ. Οικονόµου, η οποία εισήχθη στο χρηµατιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2005, η Top Tankers INC, συµφερόντων Ε. Πιστιόλη, η οποία εισήχθη στο χρηµατιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2004.

Επίσης, η Quintana Maritime LTD, συµφερόντων Σ. Μόλαρη, η οποία εισήχθη στο χρηµατιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο 2005, ενώ το 2006 πρωταγωνίστησε στην παγκόσµια ναυτιλιακή αγορά αγοράζοντας τον στόλο της Metrobulk του κ. Θ. Αγγελόπουλου αντί 735 εκατ. δολαρίων. Η Danaos Corporation, συµφερόντων Ιωάννη Κούστα, ιδρύθηκε το 1972 από τον ∆ηµήτρη Κούστα και εισήχθη στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης το 2006.

Η Diana Shipπng, συµφερόντων Σίµου Παληού, εισήχθη στο ίδιο χρηµατιστήριο τον Μάρτιο του 2005.

Η Excel Maritime Carriers, συµφερόντων Βίλλυ Παναγιωτίδη , εισήχθη στο χρηµατιστήριο AMEX της Νέας Υόρκης το 1998. Η Navios Maritime, συµφερόντων Αγγελικής Φράγκου, κόρης του εφοπλιστή Νικόλα Φράγκου, είναι εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Aries Maritime Transport LTD, συµφερόντων Γαβριήλ Πετρίδη και Mons Bolin, εισήχθη στο Nasdaq τον Ιούνιο του 2005. Η Star Maritime Acquisition Corp, συµφερόντων Ακη Τσιγκαράκη και Πέτρου Παππά, εισήχθη στο χρηµατιστήριο AMEX της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2006.

Η Omega Navigation Enterprises INC συστήθηκε το 2005 από τον Γιώργο Κασσιώτη, ανιψιό του εφοπλιστή Αντώνη Κοµνηνού. Εισήχθη ταυτόχρονα στο Nasdaq και στο χρηµατιστήριο της Σιγκαπούρης τον Ιούλιο του 2006. Η Euroseas LTD, συµφερόντων οικογενείας Πίττα, εισήχθη στο Nasdaq τον Σεπτέµβριο του 2005. Η Aegean Marine Petrol Network, συµφερόντων ∆ηµητρίου Μελισσανίδη , εισήχθη στο NYSE τον ∆εκέµβριο του 2006.

Η Stealthgas, συµφερόντων οικογενείας Βαφειά, εισήχθη στο χρηµατιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 2005. Η Freeseas INC, συµφερόντων Ιωνα Βαρουξάκη και Βίκτωρα Ρέστη, δραστηριοποιείται στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου και εισήχθη στο χρηµατιστήριο Nasdaq τον ∆εκέµβριο του 2005. Η Ocean Tankers Holding Public Co LTD, συµφερόντων Μιχάλη Ιωαννίδη , ιδρύθηκε το 2005 και είναι η πρώτη εταιρεία ποντοπόρου ναυτιλίας που εισήχθη στο χρηµατιστήριο της Κύπρου.

Η Oceanaut INC, συµφερόντων Βίλλυ Παναγιωτίδη , εισήχθη στο χρηµατιστήριο AMEX της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του 2007. Το φθινόπωρο µπήκε µεγαλοµέτοχος και ο Βίκτωρ Ρέστης. Είναι θυγατρική της επίσης εισηγµένης Excel Maritime Carriers Ltd. Η Caπtal Product Partners, του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, εισήχθη στην αγορά του Νasdaq στις 30 Μαρτίου 2007, ενώ η Paragon Shipπng του Μιχάλη Βοδούρογλου είναι νεοεισαχθείσα στο Νasdaq. Η Globus Maritime ιδρύθηκε τον Σεπτέµβριο του 2006 και στις 6 Ιουνίου του 2007 άρχισε η διαπραγµάτευση των µετοχών της στο Λονδίνο. Ιδρυτές της είναι ο επιχειρηµατίας Γιώργος Φειδάκης του οµίλου FG Europe, ο οποίος κατέχει και τη θέση του προέδρου της Globus Maritime, και ο Γεώργιος Καραγεωργίου , πρώην ανώτατο στέλεχος της Stelmar.

H Synergy είναι εισηγµένη στο American Stock Exchange (ΑΜΕΧ), ενώ ως εταιρεία ειδικού σκοπού στόχο έχει να αποκτήσει συµµετοχές στη ναυτιλία είτε µέσω συγχώνευσης είτε µέσω ανταλλαγής µετοχών. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Κουτσολιούτσος της εισηγµένης στο Χρηµατιστήριο Αθηνών εταιρείας Folli Follie. Η Navios Maritime Partners είναι εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης και είναι θυγατρική της Navios της Αγγελικής Φράγκου.

H Goldenport Holdings, του οµίλου ∆ράγνη, τον Απρίλιο του 2006 υπήρξε η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που εισήχθη στην κύρια αγορά του London Stock Exchange την τελευταία εικοσαετία. Η Globus Maritime του οµίλου Φειδάκη ειδικεύεται στη µεταφορά ξηρών χύδην φορτίων (dry bulk). Οι µετοχές της διακινούνται στο London Stock Exchange από τον Ιούνιο του 2007.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk