Τα «γκρίζα» και «μαύρα» σενάρια ύφεσης που τρομάζουν τις αγορές

Απόβαση 30 εισηγμένων στo City

Ενώ 30 µεγάλες εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις ετοιµάζονται να παρουσιάσουν στις αρχές Σεπτεµβρίου στο Λονδίνο τις προοπτικές τους σε περίπου 200 fund managers που διαχειρίζονται τρισεκατοµµύρια δολάρια, η «ανεπαρκής» απάντηση στην κρίση χρέους στον δυτικό κόσµο και κυρίως στην ευρωζώνη συνέτεινε στην επανεµφάνιση των φόβων για το ενδεχόµενο η παγκόσµια οικονοµία να υποπέσει εκ νέου σε ύφεση, τροµάζοντας επενδυτές και αναλυτές, που συστήνουν µάλιστα τώρα αύξηση θέσεων σε µετρητά.

Ενώ 30 µεγάλες εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις ετοιµάζονται να παρουσιάσουν στις αρχές Σεπτεµβρίου στο Λονδίνο τις προοπτικές τους σε περίπου 200 fund managers που διαχειρίζονται τρισεκατοµµύρια δολάρια, η «ανεπαρκής» απάντηση στην κρίση χρέους στον δυτικό κόσµο και κυρίως στην ευρωζώνη συνέτεινε στην επανεµφάνιση των φόβων για το ενδεχόµενο η παγκόσµια οικονοµία να υποπέσει εκ νέου σε ύφεση, τροµάζοντας επενδυτές και αναλυτές, που συστήνουν µάλιστα τώρα αύξηση θέσεων σε µετρητά.

Για τις αγορές, ωστόσο, δύο σενάρια εµφανίζονται σήµερα ως τα πλέον πιθανά για τη συνέχεια. Το πρώτο, που, αν και ακόµη «µειοψηφία», συνεχίζει να κερδίζει πόντους, αναφέρει πως το λεγόµενο «double dip», δηλαδή η εκ νέου ύφεση της παγκόσµιας οικονοµίας, βρίσκεται προ των πυλών καθώς τα πρόσφατα λάθη πολιτικής, ιδιαίτερα η αργή και ανεπαρκής απάντηση της Ευρώπης στην κρίση χρέους και το δράµα για την αύξηση του ανωτάτου ορίου δανεισµού της αµερικανικής κυβέρνησης, έχουν επιβαρύνει τις χρηµατοοικονοµικές αγορές, ενώ διέβρωσαν την εµπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Αμφισβητούν την πολιτική Μπερνάνκι

Στο πλαίσιο αυτό ορισµένοι αµφισβητούν αν η πολιτική των πολύ χαµηλών επιτοκίων στην οποία δεσµεύεται ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι θα έχει χειροπιαστό αποτέλεσµα. Αν και η αµερικανική οικονοµία έχει κατακλυστεί µε φθηνό χρήµα, το πρόβληµα, υποστηρίζουν, είναι ότι οι καταχρεωµένοι καταναλωτές και οι προβληµατισµένες για τις οικονοµικές εξελίξεις επιχειρήσεις εµφανίζονται απρόθυµες να αξιοποιήσουν αυτή τη ρευστότητα.

Αν πάντως η οικονοµία βρεθεί πράγµατι σε νέα ύφεση, τότε η µέχρι στιγµής πτώση των χρηµατιστηρίων θα είναι ένα µικρό πρώτο δείγµα όσων θα ακολουθήσουν, λένε ορισµένοι αναλυτές, εκτιµώντας πως µια κυκλική αποτυχία της οικονοµίας θα οδηγήσει σε πτώση των µετοχών και σε ανατίµηση κατά των κρατικών οµολόγων. Το δεύτερο σενάριο, πάντως, το οποίο σήµερα δείχνει και το επικρατέστερο, θεωρεί πως δεν θα πάµε σε «διπλή ύφεση» αλλά σε «ήπια επιβράδυνση», µε αποτέλεσµα ύστερα από ένα διάλειµµα οι αγορές να συνεχίσουν την ανιούσα.

Σε αυτό το πλαίσιο για τη Citigroup η βίαιη πτώση των µετοχών προσφάτως _ η τρίτη µεγαλύτερη από το 1965, µετά το «κραχ του 1987» και την κατάρρευση της Lehman _ δεν δικαιολογείται καθώς το µέγεθος της πτώσης υπονοεί µείωση των εταιρικών κερδών παγκοσµίως κατά 10%-15% το 2012, την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 15%. Για να µειωθούν τόσο πολύ τα κέρδη των εισηγµένων επιχειρήσεων θα πρέπει η παγκόσµια οικονοµία να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, κάτι που σήµερα δεν αποτελεί το βασικό σενάριο των οικονοµολόγων της αµερικανικής τράπεζας.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Η Goldman Sachs, πάντως, εκτιµά ότι σήµερα υπάρχει µία στις τρεις πιθανότητες για νέα ύφεση, ενώ και η BlackRock συµφωνεί ότι οι πιθανότητες αυτές έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστηµα φθάνοντας το 30%. Για τη Morgan Stanley που υποβάθµισε τις προβλέψεις της για την παγκόσµια ανάπτυξη το 2011 και το 2012 στο 3,9% και 3,8% από 4,2% και 4,5% αντίστοιχα, οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ευρώπη βρίσκονται «επικίνδυνα κοντά στην ύφεση». Η UBS κατάρτισε πάλι τρία σενάρια για την πορεία της παγκόσµιας ανάπτυξης. Στο «βασικό» η ανάπτυξη, αφού επιβραδύνει στο 3,4% το 2011, αυξάνεται στο 3,8% το 2012, στο «γκρίζο σενάριο» υποχωρεί στο 2,9% και στο 1,9% αντίστοιχα και, τέλος, στο «µαύρο σενάριο» υποχωρεί στο 2,4% εφέτος και στο 0% το 2012. Στη δύσκολη πάντως αυτή συγκυρία και για την ελληνική οικονοµία και για τις επιχειρήσεις καθώς, σύµφωνα µε τις νέες προβλέψεις της Deutsche Bank, η ύφεση στη χώρα µας εκτιµάται στο 4,7% το 2011 (έναντι πρόβλεψης 5% από την Credit Suisse) και στο 1,8% τον επόµενο χρόνο, οι διοικήσεις 30 εισηγµένων στο ΧΑ θα συναντηθούν στο Λονδίνο µε θεσµικούς επενδυτές από όλον τον κόσµο παρουσιάζοντας τις προοπτικές των εταιρειών τους. Τον δυσκολότερο ρόλο αναµένεται να έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών _ κλάδου-ατµοµηχανής για το ΧΑ _ καθώς η αγορά εκτιµά ότι αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν στους ισολογισµούς τους ζηµιές-ρεκόρ. Στο εφετινό road show της ΕΧΑΕ στις εγκαταστάσεις του Bloomberg το διήµερο 8-9 Σεπτεµβρίου 2011 µέχρι στιγµής θα συµµετάσχουν οι εταιρείες: ATE, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Coca-Cola HBC, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥ∆ΑΠ, ΟΤΕ, Marfin Popular Bank, METKA, Motor Oil, Μυτιληναίος, Follie Follie, OΛΠ, ΕΧΑΕ, Eurobank Properties, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ∆ΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Frigoglass, Ιντραλότ, Σαράντης, Eurobank EFG και Τέρνα Ενεργειακή.

Κίνδυνος για φυγή καταθέσεων

H παγκόσµια οικονοµία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες στασιµοπληθωρισµού (stagflation), όπου η ανάπτυξη κινείται καθοδικά και ο πληθωρισµός ανοδικά, εκτιµά ο κ. David Shairp (φωτογραφία), της οµάδας διαχείρισης παγκοσµίων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης της JΡΜorgan Αsset Μanagement, θεωρώντας τη φυγή καταθετικών κεφαλαίων έναν από τους κορυφαίους κινδύνους της ευρωζώνης.

Η πρόσφατη µείωση της τιµής του πετρελαίου ωστόσο απλώς αντιστρέφει την αύξηση που προηγήθηκε.

Η πραγµατική τιµή του πετρελαίου διπλασιάστηκε σε διάστηµα δύο ετών, κάτι που ιστορικά έχει λειτουργήσει ως έναυσµα για την ύφεση που επακολούθησε. Αν και η χαλαρή νοµισµατική πολιτική δεν υποστηρίζει το σενάριο της ύφεσης, η πρόσφατη πτώση της τιµής του πετρελαίου είναι µικρή σε σύγκριση µε την πορεία που προηγήθηκε αυτής.

Μια νέα περίοδος διεύρυνσης του επιχειρηµατικού κύκλου εκτιµά ότι εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την προοπτική των εταιρικών κλάδων και τον βαθµό στον οποίο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα ανακάµψουν, καθώς επίσης και από τη βιωσιµότητα µιας τέτοιας εξέλιξης. Οι «αρκούδες» στην αγορά εκτιµούν ότι η άνοδος των κεφαλαιουχικών δαπανών θα είναι περιορισµένη. Το θέµα είναι, αναφέρει, κατά πόσο τα µειωµένα επίπεδα των εταιρικών αποταµιεύσεων (είτε λόγω µείωσης των κερδών είτε λόγω αύξησης των επενδύσεων) µπορεί να αντισταθµίσουν µια τέτοια εξέλιξη σε επίπεδο στήριξης της ευρύτερης οικονοµικής ανάπτυξης.

Μια ευχάριστη εναλλακτική διαγράφεται σε περίπτωση που υπάρξει βελτίωση των καθαρών εξαγωγών, σε βαθµό που να µπορούν να συντηρήσουν τη συνολική ανάπτυξη. Αυτό το σενάριο θα ισοδυναµούσε µε µια αναστάθµιση σε παγκόσµια κλίµακα µε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσµατα, όµως δεν φαίνεται πολύ εφικτό καθώς αυξάνεται και πάλι η ανισορροπία στα εµπορικά ισοζύγια.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήµατα στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης φαίνεται ότι δεν υποχωρούν. Οι πρωτοβουλίες, υποστηρίζει, είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες, αλλά δεν επιλύουν π.χ. τα τρία αλληλένδετα προβλήµατα της Ελλάδας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα, την έλλειψη ρευστότητας του τραπεζικού συστήµατος και τη δηµοσιονοµική φερεγγυότητα. Παρά την όποια µετακύλιση χρέους, σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να έχει σηµειωθεί κάποια βελτίωση της δηµοσιονοµικής φερεγγυότητας της Ελλάδας. Εξάλλου, τα περαιτέρω δηµοσιονοµικά µέτρα λιτότητας δεν µπορούν να βοηθήσουν παρά ελάχιστα ή και καθόλου την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ούτε µπορούν να αναχαιτίσουν τη φυγή καταθετικών κεφαλαίων που αντιµετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό το τελευταίο ζήτηµα εκτιµά µάλιστα ότι αποτελεί κορυφαίο κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk