Λίγα 24ωρα διήρκεσε ο τερματισμός των επιχειρήσεων στη Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός με νέα αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων του στρατού στις πόλεις όπου οι εξεγερμένοι ζητούν την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία.
Με τα τανκς στους δρόμους ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της πόλης Χομς, στη Συρία, σημάδι πως κυοφορείται μια νέα αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων του καθεστώτος.

Τεθωρακισμένα άρματα μάχης αναπτύχθηκαν τα ξημερώματα στην πόλη και συγκεκριμένα στη συνοικία Χαλιντίγε, όπου η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι είδαν στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν στην περιοχή.

«Πολλά άρματα μάχης έλαβαν θέση σήμερα τα ξημερώματα στη συνοικία Χαλιντίγε, όπου από χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί ακούγονταν πυρά», δήλωσε ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Την Παρασκευή το καθεστώς Άσαντ παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, που το ίδιο είχε ανακοινώσει, εξαπολύοντας σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της χώρας.

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ασαντ, φωνάζοντας συνθήματα για την αποχώρησή του και την εκτέλεσή του, όπως «Αντίο Άσαντ, θα τα πούμε στη Χάγη», αναφερόμενοι στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, 34 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά- έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Συρία.

Όπως έγινε γνωστό, μέλη της αντιπολίτευσης πρόκειται να ανακοινώσουν την Κυριακή από την Τουρκία τη δημιουργία «Εθνικού Συμβουλίου» με στόχο την υποστήριξη του κινήματος κατά του Σύρου προέδρου.