Λιβύη: Οι αντάρτες κατέλαβαν την Μπρέγκα

Οι λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελέγχουν ολόκληρη την Μπρέγκα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και εβδομάδες στο ανατολικό μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της πόλης.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελέγχουν ολόκληρη την Μπρέγκα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και εβδομάδες στο ανατολικό μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν καταλάβει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της πόλης. Ταυτόχρονα σημειώνονται νέες αποσκιρτήσεις στελεχών του καθεστώτος Καντάφι.

«Η βιομηχανική ζώνη της Μπρέγκα βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας, ολόκληρη η Μπρέγκα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή των εξεγερμένων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρονται προς δυσμάς, προς το Μπισρ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι εξεγερμένοι, με την υποστήριξη των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ, προσπαθούν να καταλάβουν αυτό το λιμάνι που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 240 χλμ. νοτιοδυτικά της Βεγγάζης (ανατολική Λιβύη) και ήταν άλλοτε η κύρια οδός εξαγωγής από τη θάλασσα του πετρελαίου που εξορύσσεται στο κέντρο της χώρας.

Η Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται μέσα σε έρημο, είναι μια πετρελαϊκή πόλη, με ένα διυλιστήριο, ένα λιμάνι, μια περιοχή κατοικιών και βιομηχανικές υποδομές. Εκτείνεται σε μήκος δέκα χιλιομέτρων από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ανάμεσα σε αμμόλοφους, κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Οι αντάρτες είχαν καταλάβει πριν από δέκα ημέρες το μέγαλύτερο μέρος της κατοικημένης ζώνης, στην ανατολική περιοχή της Μπρέγκα. Από τότε προχωρούσαν αργά, αντιμετωπίζοντας ισχυρή αντίσταση από στρατιώτες του καθεστώτος που ήταν κρυμμένοι μέσα στα εγκατελειμμένα εργοστάσια.

Ο υπουργός Πετρελαίων και επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης, ο Όμραν Αμπουκράα, βρίσκεται στην Τυνησία και δεν επέστρεψε στη Λιβύη έπειτα από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερς επίσημη τυνησιακή πηγή.

Η πηγή δήλωσε πως ο Αμπουκράα έφτασε στην Τυνησία έπειτα από ένα ταξίδι του στην Ιταλία. Ο Αμπουκράα εκπροσώπησε τη Λιβύη στην τελευταία σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αφού ο προηγούμενος επικεφαλής της λιβυκής πετρελαϊκής βιομηχανίας, ο Σόκρι Γάνεμ, αποστάστησε από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι και δήλωσε ότι υποστηρίζει τους στόχους των εξεγερμένων που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk