Νέα παρέμβαση στις αγορές εξετάζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω άνοδο του γεν, καθώς την Παρασκευή κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, με τη μεγαλύτερη τιμή του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω κυρίως της μαζικής συρροής επενδυτών που αναζητούν ένα «ασφαλές» καταφύγιο στο ιαπωνικό νόμισμα.

Ειδικότερα, η ισοτιμία δολαρίου-γεν διαμορφωνόταν στα 75,95 γεν, πέρασε για πρώτη φορά μετά το 1945 το όριο των 76 γεν, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε γύρω στα 76,15 γεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, οι Ιαπωνικές αρχές θα επέμβουν στις αγορές για να μειώσουν την ισοτιμία του γεν, επιδιώκοντας παράλληλα να υπάρξει συναίνεση για τη μονομερή αυτή πρωτοβουλία από την Ομάδα των Επτά (G7).

Η εντεινόμενη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές κατέστησε νομίσματα όπως το γεν ελκυστικά για πολλούς επενδυτές και το δολάριο κατέγραψε τη χαμηλότερη ισοτιμία του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος την Παρασκευή.

Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να υιοθετήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για να μειώσει την ισοτιμία του γεν τον επόμενο μήνα ή ακόμα και νωρίτερα, κατά πηγές προσκείμενες στην ιαπωνική κεντρική τράπεζα.

Το Τόκιο επενέβη νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά τα μέτρα που έλαβε δεν απέτρεψαν την ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος.