Πριν από εννέα χρόνια η Κινεζική Ομοσπονδία Μπάσκετ απαγόρευε στον (προσφάτως αποσυρθέντα από την ενεργό δράση) Γιάο Μινγκ να αγωνιστεί εκτός συνόρων και τελικά του επέτρεψαν να αγωνιστεί στο ΝΒΑ μόνο κατόπιν διαβεβαίωσης εκ μέρους των Χιούστον Ρόκετς ότι θα τον επιλέξουν στο Νο.1 του ντραφτ. Εν έτει 2011 η ίδια Ομοσπονδία πήρε μια απόφαση, η οποία συζητείται σε όλους τους μπασκετικούς κύκλους, αλλά ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για οπισθοδρομικότητα.

Παρακολουθώντας την τάση αρκετών σταρ του ΝΒΑ να συμφωνούν με ευρωπαϊκές ομάδες ως τη λήξη του «lock out» (το ηχηρότερο όνομα είναι αυτό του Ντερόν Ουίλιαμς των Νετς, ο οποίος υπέγραψε μηνιαίο συμβόλαιο με την τουρκική Μπεσίκτας) και τον κορυφαίο όλων, Κόμπι Μπράιαντ, να «φλερτάρει» με την κινεζική Σάνξι Ζονγκγιού που εδρεύει στην πόλη Ταϊγιουάν, αποφάσισε να μην επιτρέψει στους παίκτες που έχουν συμβόλαιο με ομάδες του ΝΒΑ να υπογράψουν συμφωνίες με κινεζικές ομάδες και μετά τη λήξη του «lock out» να μπορούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι ιθύνοντες της Κινεζικής Ομοσπονδίας έκριναν ότι προέχει η σταθερότητα στο άθλημα του μπάσκετ παρά ο πρόσκαιρος πλουτισμός ορισμένων ιδιοκτητών, όπως ο κ. Γουάνγκ Ξινγκ Γιανγκ των Σάνξι Ζονγκγιού Μπρέιβ Ντράγκονς, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως ότι έχει αποσπάσει την υπογραφή του Κόμπι Μπράιαντ. Η Ομοσπονδία, πάντως, δεν είναι εντελώς αντίθετη προς την απόκτηση παικτών του ΝΒΑ. Η μόνη προϋπόθεση που βάζει στις ομάδες της είναι να υπογράφουν μαζί τους για όλη τη χρονιά και όχι για έναν ή δύο μήνες, επομένως για να συμβεί αυτό πρέπει να είναι «free agents».

Μιας και γίνεται πολλή συζήτηση για τον Μπράιαντ, το «ESPN» επικαλείται σήμερα (18/8) πηγή, η οποία διαβεβαιώνει ότι ο ηγέτης των Λος Αντζελες Λέικερς δεν έχει υπογράψει ακόμη σε κανέναν σύλλογο διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του κινέζου ιδιοκτήτη των Ντράγκονς, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου θα πραγματοποιήσει την πρώτη προπόνησή του με την ομάδα του την 1η Οκτωβρίου. Προφανώς, μετά την απόφαση της Κινεζικής Ομοσπονδίας, η επιθυμία του θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.

Ουδείς μπορεί, λοιπόν, να προβλέψει το επαγγελματικό μέλλον του Μπράιαντ, ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική έκδοση του ΝΒΑ (NBA Greece), ο αμερικανός σουπερστάρ έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Αθήνα για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο κατάστημα της εταιρείας αθλητικών ειδών, που τον σπονσοράρει από την αρχή της λαμπρής καριέρας του. Οποιος θέλει, λοιπόν, να αποσπάσει την υπογραφή του (ιδιοκτήτης ή απλός φίλαθλος), θα πρέπει να περιμένει στην ουρά που θα δημιουργήσουν οι έλληνες πιτσιρικάδες. Όχι σε συμβόλαιο, αλλά σε αυτόγραφο φυσικά…