Τι κοινό έχει το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος), το γλοιοβλάστωμα (καρκίνος του εγκεφάλου) και το σάρκωμα του Edwin (καρκίνος των οστών); Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο STAG2, λένε αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον με άρθρο τους στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Science.

Το γονίδιο εμπλέκεται στον διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων (των δομών που σχηματίζονται κατά την κυτταρική διαίρεση προκειμένου να επιτευχθεί ο ίσος καταμερισμός του γενετικού υλικού στα θυγατρικά κύτταρα).

Μεταλλάξεις του γονιδίου STAG2 έχουν σαν αποτέλεσμα τον άνισο καταμερισμό των χρωμοσωμάτων στα θυγατρικά κύτταρα, πράγμα που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη των παραπάνω καρκίνων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής Todd Waldman ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών «στα είδη καρκίνων που μελετήσαμε, οι μεταλλάξεις του STAG2 αποτελούν το πρώτο βήμα για την μετατροπή ενός κανονικού κυττάρου σε καρκινικό».

Mεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου έχουν διαπιστωθεί στο 19% των γλοιοβλαστομάτων και μελανωμάτων και στο 21% των σαρκωμάτων του Edwin, ενώ τώρα εξετάζονται και δείγματα από καρκίνους του μαστού, του παχέως εντέρου, και των πνευμόνων. Το γεγονός αυτό δίνει στους ερευνητές την ελπίδα πως αν μπορέσουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που καταστρέφει τα κύτταρα με μεταλλαγμένο το γονίδιο STAG2, θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη δημιουργία πολλών καρκινικών όγκων.