Τροποποιώντας τρόφιμα για όλους

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, και οι στρατιές των πεινασμένων αυξάνονται πάλι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αρχίζει να πλήττει τις σοδειές παγκοσμίως. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προβλέπει πως ως τα μέσα του αιώνα ο πληθυσμός της γης, που θα πρέπει να τραφεί, θα έχει αυξηθεί κατά ένα έως τρία δισεκατομμύρια

Τροποποιώντας τρόφιμα για όλους | tovima.gr

TO BHMA/ Τhe New York Times

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, και οι στρατιές των πεινασμένων αυξάνονται πάλι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αρχίζει να πλήττει τις σοδειές παγκοσμίως. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προβλέπει πως ως τα μέσα του αιώνα ο πληθυσμός της γης, που θα πρέπει να τραφεί, θα έχει αυξηθεί κατά ένα έως τρία δισεκατομμύρια.

Όσο και αν η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι θέλει να στηρίξει την καινοτομία με την αφαίρεση των περιττών ρυθμίσεων, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος απαιτεί ακόμα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, που έχουν βελτιωθεί αρκετά με τη χρήση της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας. Η διαδικασία έγκρισης των εν λόγω καλλιεργειών έχει γίνει τόσο δαπανηρή και πολύπλοκη, ώστε πλήττει την καινοτομία.

Ο πολιτισμός εξαρτάται από την επέκταση της ικανότητάς μας στην αποτελεσματική παραγωγή τροφίμων, η οποία έχει επιταχυνθεί σημαντικά χάρη στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η χρήση χημικών ουσιών ως λιπάσματα και για την αντιμετώπιση των παρασίτων και των ασθενειών, η πρόκληση ευεργετικών μεταλλάξεων στα φυτά με χημικά ή ραδιενέργεια για τη βελτίωση των αποδόσεων, καθώς και η εκμηχάνιση της γεωργίας έχουν οδηγήσει σε δεκαπλασιασμό της ποσότητας της τροφής που μπορεί να καλλιεργηθεί ανά στρέμμα γης τα τελευταία 100 χρόνια.

Αυτές οι θεαματικές αυξήσεις πρέπει όμως να διπλασιαστούν ως το 2050, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε έναν πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο εύποροι, με αποτέλεσμα να ζητούν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Κατά συνέπεια, η απόδοση των καλλιεργειών θα πρέπει να αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Νέες μοριακές μέθοδοι προσθήκης ή τροποποίησης γονιδίων μπορούν να προστατέψουν τα φυτά από τις ασθένειες και τα παράσιτα και να βελτιώσουν τις καλλιέργειες με ένα τρόπο που είναι και πιο φιλικός για το περιβάλλον αλλά και πιο αποτελεσματικός σε σύγκριση με τις παλαιότερες μεθόδους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέθοδοι τροποποιήσεων των γονιδίων έχουν δημιουργηθεί με βάση τη γνώση για το τι ακριβώς κάνει κάθε γονίδιο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση της χρήσης χημικών ή ραδιενέργειας για την πρόκληση μεταλλάξεων. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Για παράδειγμα, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, οι οποίες περιέχουν ένα επιπλέον γονίδιο που τις κάνει ανθεκτικές σε συγκεκριμένα έντομα, απαιτούν πολύ μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων. Αυτό είναι καλό για το περιβάλλον, αφού τα τοξικά φυτοφάρμακα μειώνουν την προμήθεια τροφής για τα πουλιά και δηλητηριάζουν τα ποτάμια, τις λίμνες και τους ωκεανούς.

Η ταχεία υιοθέτηση της γενετικά τροποποιημένης σόγιας, που είναι ανθεκτική στα ζιζανιοκτόνα, έχει διευκολύνει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα αλέτρια τους και να ξεχάσουν το ξερίζωμα των ζιζανίων. Αυτό το είδος καλλιέργειας είναι πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς μειώνει τη διάβρωση του εδάφους και συρρικνώνει το αποτύπωμα άνθρακα στη γεωργία.

Το 2010 αναπτύχθηκαν τροποποιημένες καλλιέργειες σε 29 χώρες σε περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια στρέμματα. Από τα 15,4 εκατομμύρια γεωργών που διαθέτουν τέτοιες καλλιέργειες, το 90% είναι φτωχοί με μικρές επιχειρήσεις. Ο λόγος που οι αγρότες στρέφονται στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι απλός: η αύξηση της απόδοσης με παράλληλη μείωση του κόστους.

Έχουν διατυπωθεί πολλοί μύθοι, που κάνουν λόγο για αρνητικές επιπτώσεις των τροποποιημένων καλλιεργειών στην υγεία και στο περιβάλλον, αλλά τίποτα δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Και παρόλο που έχουν εκφραστεί πολλές ανησυχίες για την εμφάνιση απρόβλεπτων συνεπειών, τα απρόβλεπτα αποτελέσματα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά αρνητικά είναι. Το ποσοστό της μόλυνσης από καρκινογόνες τοξίνες μυκήτων, για παράδειγμα, είναι 90% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό στις μη τροποποιημένες καλλιέργειες, αφού οι μύκητες που παράγουν τοξίνες ακολουθούν τα έντομα που τις μεταφέρουν στα φυτά. Όταν δεν υπάρχουν έντομα, δεν υπάρχουν ούτε μύκητες και κατ’ επέκταση ούτε τοξίνες.

Κι όμως μεχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί ελάχιστες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, που περιλαμβάνουν κυρίως σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και βαμβάκι. Όλες είναι καλλιέργειες για ζωοτροφές ή παραγωγής κλωστικών ινών, και όλες αναπτύχθηκαν από μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας. Μόνον οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για να πάρουν έγκριση από τους τρεις οργανισμούς εποπτείας που έχει ορίσει η κυβέρνηση: την EPA, το Υπουργείο Γεωργίας και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πριν μερικές δεκαετίες, όταν οι μοριακές προσεγγίσεις για τη βελτίωση των φυτών ήταν σχετικά καινούργιες, υπήρχαν λόγοι για μια πιο επιφυλακτική αντιμετώπιση. Πλέον έχει αποδειχθεί πως οι μέθοδοι τροποποίησης των καλλιεργειών δεν είναι επικίνδυνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει περισσότερα από 425 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 25 χρόνια, προκειμένου να μελετήσει την ασφάλεια των εν λόγω καλλιεργειών. Μπορούμε να συνοψίσουμε την πρόσφατη αναφορά της πάνω σε αυτό το θέμα σε μία φράση: η τροποποίηση των καλλιεργειών με μοριακές μεθόδους δεν είναι πιο επικίνδυνη από την τροποποίηση με άλλες μεθόδους. Το θέμα έχουν αναλύσει σοβαροί επιστημονικοί φορείς, όπως η Εθνική Ακαδημία Επιστημών και η βρετανική Βασιλική Εταιρεία, που κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να θέτουμε ρυθμιστικά εμπόδια, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Οι τρεις ρυθμιστικοί φορείς των ΗΠΑ οφείλουν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σύνολο προϋποθέσεων και να επικεντρωθούν στους τυχόν κινδύνους από τα νέα είδη- αν υπάρχουν τέτοιοι.

Η κυβέρνηση πρέπει πάνω από όλα να σταματήσει τον έλεγχο των γενετικών τροποποιήσεων, για τις οποίες δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία αρνητικών επιπτώσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk