Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου ο Γιούργκεν Σταρκ

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Στάρκ τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγου εκτιμώντας ότι πρόκειται για λύση που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και όχι τα αίτια της οικονομικής κρίσης και θέτει ως όρο, όπως και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μία ενιαία οικονομική διακυβέρνηση.

Αντίθετος στο ευρωομόλογο είναι ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ στηρίζοντας την άποψη και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σταρκ σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρει ότι η έκδοση κοινών ευρωομολόγων «αποτελεί μεταφορά της πιστοληπτικής ικανότητας σταθερών οικονομικά κρατών σε κράτη με οικονομική αστάθεια».

Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα «προβληματικά» κράτη θα περιορίσουν τις προσπάθειές τπους για μείωση των ελλειμμάτων τους.

Ωστόσο, αρκετοί ανάμεσά τους και οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης βλέπουν τα ευρωομόλογα ως λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Σε αυτούς ο Σταρκ απαντά ότι τα ευρωομόλογα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τα αίτια.

Θέση που συμμερίζεται και η καγκελάριος της Γερμανίας αλλά και οι νέοι εταίροι της στο κοινοβούλιο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Όμως, ο Σταρκ δεν απορρίπτει εντελώς την ιδέα έκδσοσης ευρωομολόγου θέτει απλώς ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Τον ίδιο όρο είχε θέσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας για την ανάγκη ενιαίας οικονομικής διαυβέρνησης στην ευρωζώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk