Ελληνες και ξένοι επαγγελματίες κινηματογραφιστές, εικαστικοί, σπουδαστές αλλά και ερασιτέχνες, πρόκειται να συγκεντρωθούν για επτά μέρες στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια συλλογική εργασία κινηματογραφικής δημιουργίας.

Η εργασία θα γίνει σε φιλμ super 8 και 16mm και η θεματική της θα αφορά την πρωτεύουσα. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν εξοικείωση με το σελουλόιντ, με την εργαστηριακή δουλειά της εμφάνισης του φιλμ, με το μοντάζ, ή με την διαδικασία της προβολής. Θα προσεγγίσουν το υλικό «φιλμ» και την τέχνη του «κάνω μόνος μου» ταινία, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα παίρνει το φιλμ στο χέρι, θα μαθαίνει να το εμφανίζει, να το μοντάρει και να το προβάλει ο ίδιος.

Η ενδιαφέρουσα αυτή συνεργασία είναι μια συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, της κινηματογραφικής ομάδας LabA (LaborAthen) σε συνεργασία με το Βερολινέζικο κινηματογραφικό εργαστήριο LaborBerlin.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας θα διδάξουν ο Γιάννης Γιάξας, μηχανικός, κινηματογραφιστής, η Μαρία Κουρκούτα, κινηματογραφίστρια, φοιτήτρια phd (θεωρία του κινηματογράφου) και ο Βασίλης Μπούρικας, κινηματογραφιστής, επιμελητής κινηματογραφικών προγραμμάτων. Από πλευράς Βερολίνου θα διδάξουν ο κινηματογραφιστής Μισέλ Μπαλάγκουε και οι εικαστικοί – κινηματογραφιστές Κλάρα Μπάους, Γκιγιόμ Λαιγιό και Φίλιπ Βίλντμαν.

Η επιμέλεια είναι του Βασίλη Μπούρικα, κινηματογραφιστή, επιμελητή κινηματογραφικών προγραμμάτων και συνιδρυτή της LabA

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του LaborBerlin και της LabA θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με επιλεγμένα παραδείγματα από τις «hand made» ταινίες τους των τελευταίων χρόνων, ενώ την επομένη, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν οι ταινίες που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του workshop.

To workshop θα πραγματοποιηθεί στη LabA, (Λ. Αλεξάνδρας 9) και στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000.