Παπανδρέου – ΔΕΘ: Μεταρρυθμίσεις και μέτρα για απασχόληση και ανάπτυξη

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν, υπό την προεδρία του στη Βουλή, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν, υπό την προεδρία του στη Βουλή, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών.

Στην τρίτη κατά σειράν σύσκεψη εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην οικονομική πολιτική, η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της έλευσης της τρόικας, καθώς και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπονείται από την κυβέρνηση στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα αφορά ειδικές δράσεις ανά υπουργείο και θα παρουσιαστεί πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Έγινε επίσης επισκόπηση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και εξετάστηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι έγινε ουσιαστικά δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Το ζήτημα των εγγυήσεων

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων συμμετοχής χωρών στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας και πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση δεν συζητά κάτι τέτοιο, καθώς το σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Για το προαναφερθέν θέμα των εγγυήσεων, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι συμμαχικές, απαρτιζόμενες από δύο ή περισσότερα κόμματα και εκτιμούσαν ότι στο επόμενο δίμηνο η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι άμα μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση (για εγγυήσεις), τότε ακυρώνεται όλη η συμφωνία, προσθέτοντας ότι αν ακυρωθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, τότε καταρρέει το ευρωπαϊκό σύστημα. Επεσήμαιναν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας με την Φινλανδία.

Στόχοι εν όψει της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, θα προχωρήσει στη ΔΕΘ σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα στείλει και ένα μήνυμα προς τα «έξω» με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.

Η κυβέρνηση επιπλέον υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εκτιμώντας ότι το κλίμα ηρεμίας βοηθάει και το οικονομικό κλίμα.

Η αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι απηχεί και την επιθυμία της κοινωνίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι αυτές θα κινούνται στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δημόσια τηλεόραση

Στην μαραθώνια σύσκεψη εγκρίθηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο στις 11 π.μ. στην Γενική Γραμματεία Τύπου από τον υπουργό Ηλία Μόσιαλο.

Για το θέμα αυτό, τέλος, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι ανατροπές στην ΕΡΤ θα είναι μεγάλες και τόνισαν ότι η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στους εργαζόμενους σε αυτήν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk