• Αναζήτηση
 • Κυβέρνηση: Δεν συζητάμε εγγυήσεις πλην Φινλανδίας

  Η Ολλανδία και η Σλοβακία προστίθενται μετά την Αυστρία στη λίστα των ευρωπαίων εταίρων που δηλώνουν έτοιμοι να ζητήσουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που εγκριθεί η ανάλογη συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Ολλανδία και η Σλοβακία προστίθενται μετά την Αυστρία στη λίστα των ευρωπαίων εταίρων που δηλώνουν έτοιμοι  να ζητήσουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που εγκριθεί η ανάλογη συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία.

  Η εν λόγω συμφωνία θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης την Πέμπτη.

  Μετά το αυστριακό, και το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία θα απαιτήσει και αυτή εγγυήσεις από την Ελλάδα, ώστε η Αθήνα να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη, αν εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις η Φινλανδία.

  «Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία, ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

  Στην ίδια γραμμή συντασσεται και η Σλοβακία, που δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει εμπόδια σε ό,τι αφορά την παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

  Μάλιστα, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος έσπευσε να τονίσει ότι η Σλοβακία ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

  Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

  «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες»,
  είπε ο Μίκλος.

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το φινλανδικό σχέδιο
  : «Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα»

  «Όπως είχα δηλώσει προχθές, το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει στις συζητήσεις μας με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών (Euro Working Group). Στο μεταξύ, βρίσκομαι εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους μου. 

  Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011. Έχουμε δείξει την καλοπιστία και την ευελιξία μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος, αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού, θετικού μηνύματος, ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική.

  Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο, δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο. Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως Έθνος».

  Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Μιχελάκης, απαντώντας στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο για το θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε: «Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος».

  «Δεν συζητάμε εγγυήσεις» με άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας λέει η κυβέρνηση

  H κυβέρνηση δεν συζητά με άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας την παροχή εγγυήσεων για την συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου, είπε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters, τη στιγμή που συνεχώς προστίθενται ονόματα στη λίστα των χωρών, που δηλώνουν έτοιμες να ζητήσουν εγγυήσεις από την Αθήνα για τη συμμετοχή τους στο νέο δάνειο από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα, αν εγκριθεί η ανάλογη συμφωνία με την Φινλανδία.

  «Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν μας απασχολεί», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία. «Εάν μπαίναμε σε μια τέτοια συζήτηση θα ακυρωνόταν η όλη συμφωνία» πρόσθεσε.

  Νωρίτερα την Πέμπτη, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία ζήτησαν από την Ελλάδα εγγυήσεις αντίστοιχες με αυτές που δόθηκαν στην Φινλανδία για να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο διάσωσης.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η άνοιξη στους Δολομίτες… Το δαχτυλίδι με το ογκώδες ροζ διαμάντι του Martin Katz έστελνε χιλιάδες εκθαμβωτικές αντανακλάσεις μέσα από την ειδική, υπερσύγχρονη... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk