Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΕΒΖ

Σε επίζηλη «νύφη» λόγω «πρόικας» έχει εξελιχθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).Γερμανικό, βρετανικό και ρωσικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ως τώρα, με την διαφορά όμως ότι η «προίκα» είναι σημαντικότερη της «νύφης». Ειδικότερα η ΕΒΖ είναι ζημιογόνος – μετά από την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης να μειωθεί η παραγωγή ζάχαρης στον ευρωπαικό νότο – στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αλλά η εταιρεία διαθέτει σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα και κυρίως η θυγατρική της στη Σερβία

Σε επίζηλη «νύφη» λόγω «πρόικας» έχει εξελιχθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Γερμανικό, βρετανικό και ρωσικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ως τώρα, με την διαφορά όμως ότι η «προίκα» είναι σημαντικότερη της «νύφης». Ειδικότερα η ΕΒΖ είναι ζημιογόνος – μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειωθεί η παραγωγή ζάχαρης στον ευρωπαικό νότο – στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αλλά η εταιρεία διαθέτει σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα και κυρίως η θυγατρική της στη Σερβία.

Την σερβική παρουσία είναι αυτή που ορέγονται οι ξένοι όμιλοι. Το ποσοστό προς πώληση είναι το 82,33% των μετοχών. Ως τώρα,κατά πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι γερμανικές βιομηχανίες παραγωγής ζάχαρης Nordzucker και Suedzucker, αλλά και δύο πολυεθνικοί όμιλοι, ρωσικών ακι βρετανικών συμφερρόντων. Οπως είναι γνωστό ως τις 15 Σεπτεμβρίου οιυποψήφιοι αγοραστές καλούνται να καταθέσουν μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η ΕΒΖ απασχολεί στην 424 εργαζομένους και συνεργάζεται με 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκιτμήσεις στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα εμφανίσει ζημιές 10 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση της εταιρείας είναι σχεδόν η τριπλάσια από την χρηματιστηριακή της αξία. ται στο ταμπλό. Το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο είναι η θυγατρική εταιρεία που διαθέτει στη Σερβία, στην οποία ανήκουν δύο ζαχαρουργεια όπου παράγονται συνολικά 145.000 τόνους και στη διάρκεια του 2010 είχε κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ.
Κατά την διαδικασία της πώλησης,κατ΄αρχήν προβλέπεται η κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και όσοι εγκριθούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον σύμβουλο του εγχειρήματος EFG Equities, που θα τους παράσχει έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά αλλά και εμπορικά έγγραφα, σχέδιο της σύμβασης αγοράς-πώλησης για τα σχόλιά τους και κατόπιν αυτών θα κληθούν να διεξαγάγουν οι ίδιοι περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.
Ακολούθως οι υποψήφιοι αγοραστές θα κληθούν να καταθέσουν τη δεσμευτική οικονομική τους προσφορά για το σύνολο των μετοχών που προσφέρονται, ενώ στη συνέχεια η ATEbank θα ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο υποψήφιο ώστε να οριστικοποιήσει τη συναλλαγή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk