Η Βενεζουέλα ίσως μεταφέρει τις καταθέσεις της στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ίσως μεταφέρει καταθέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε τράπεζες χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, δήλωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, ο Τσάβες, που υποβλήθηκε σε εγχείριση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, δήλωσε ότι είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση η υγεία του

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ίσως μεταφέρει καταθέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε τράπεζες χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, δήλωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ο Χούλιο Μοντόγια δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αποκαλύπτουν σχέδια για τη μεταφορά περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταθέσεων της Βενεζουέλας σε μετρητά σε χώρες με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που είναι φιλικότερες απέναντι στην πολιτική του Τσάβες.

Η πρόταση αφορά επίσης τη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, είπε ο Μοντάγια.

Ο Τσάβες δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο και ζήτησε εξηγήσεις γι αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν ιδιαίτερα απερίσκεπτη ιδέα, δήλωσε ο Μοντάγια.

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Τσάβες «δεν είναι ο κάτοχος των διεθνών καταθέσεων ούτε ο κάτοχος του χρυσού και των δολαρίων της Βενεζουέλας».

Σε πρόσφατα σχόλιά του ο Τσάβες είχε μιλήσει για τερματισμό της «δικτατορίας του δολαρίου» και την ανάγκη για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα.

Ο Μοντόγια είπε πως η αντιπολίτευση υποψιάζεται πως η Κίνα και άλλες χώρες ζήτησαν τη μεταφορά των αποθεμάτων ως εγγύηση για τα μαζικά δάνεια που χορήγησαν στον Τσάβες επί σειρά ετών.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας που υποβλήθηκε σε εγχείριση στις 20 Ιουνίου στην Αβάνα για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, δήλωσε σήμερα ότι ο καρκίνος του δεν έχει παρουσιάσει μετάσταση και ότι είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση η υγεία του.

«Δεν έχω μεταστάσεις. Καμιά μετάσταση δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα σημείο του σώματός μου», τόνισε αναγνωρίζοντας ότι οι τελευταίες συνεδρίες χημειοθεραπείας τον είχαν εξαντλήσει.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο τέλος μιας συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τη γενική γραμματέα της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) Μαρία ‘Εμμα Μέγια, ο πρόεδρος Τσάβες εξήγησε ότι υποβλήθηκε σε σειρά εκτενών ιατρικών εξετάσεων.

«Είμαι καλά και θα έλεγα ίσως περισσότερο από καλά: η υγεία μου είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και το ηθικό μου υψηλότερο από ποτέ», τόνισε.

Ο 57χρονος Τσάβες επέστρεψε την Κυριακή στο Καράκας ύστερα από ένα δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας στην Κούβα. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο είπε ότι ο καρκίνος από τον οποίος είχε προσβληθεί, «δεν έχει τελειώσει».

Ο Τσάβες βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θέλει να επανεκλεγεί το 2012 για μια τρίτη προεδρική θητεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk