ΝΔ: πόλεμος με την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα

Με…«ανοιχτό πόλεμο» στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα -με αιχμή εκτός από την οικονομία και τα ζητήματα της καθημερινότητας- αναμένεται να κλιμακώσει την αντιπολιτευτική δράση της η Νέα Δημοκρατία και θα εστιάζει ευθέως την κριτική της τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς με βολές εναντίον του κ. Παπανδρέου θα χρεώνει προσωπικά όλες τις ανεπάρκειες και τις παλινωδίες των υπουργών του, εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική, με βάσει και τις δημοσκοπήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει όμως και προσηλωμένος στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και στο θέμα της οικονομίας, καθώς θεωρεί ότι κερδίζει πολιτικούς και επικοινωνιακούς πόντους και γι’ αυτό θα επικεντρωθεί η κριτική και στον κ. Βενιζέλο.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστική ήταν η επιθετική και με ιδιαίτερο αρνητισμό χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκη για τις προχθεσινές αποφάσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Μέρκελ και Σαρκοζί. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αναβλήθηκε για το απώτερο μέλλον η λήψη απόφασης για την έκδοση ευρωομολόγου.

Επίσης ηγετικά της στελέχη αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουνίου δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ν.Δ. επικρίνει με δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκη την ειδική συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας, την οποία χαρακτηρίζει απογοητευτική και ανησυχητική, προκειμένου η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουνίου, συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ.

Ανοίγει τη βεντάλια της κριτικής
H ένταση στην πολεμική σε βάρος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εκ μέρους του κ. Σαμαρά όμως δεν θα περιοριστεί στα λεγόμενα μεγάλα και κρίσιμα θέματα αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς.

Από τα άμεσα θέματα της επικαιρότητας, όπως η απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» επαγγελμάτων (ειδικά για την περίπτωση των ΤΑΧΙ), το νομοσχέδιο για την παιδεία (που θεωρούν ότι θα είναι το νέο πεδίο έντασης), το ενιαίο μισθολόγιο, κ.α., τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανεβάζουν τους τόνους δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της εμφάνισής του στη ΔΕΘ (το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου) θα αρχίσει κύκλο επαφών με κοινωνικούς φορείς ώστε να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Γι’ αυτό η Ν.Δ. ετοιμάζεται να επαναφέρει στο πεδίο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση το θέματα της καθημερινότητας με αιχμή την εγκληματικότητα που αυξάνεται δραματικά, αλλά και το μεταναστευτικό, τα θέματα υγείας, κ.α..
Τρέχουν για το πρόγραμμα
Παράλληλα με το «πολεμικό κλίμα» που θα συντηρεί η Ν.Δ., το κόμμα θα παρουσιάζει σε κάθε περίπτωση τη δική του εναλλακτική πρόταση. Αυτό θα λάβει την πλήρη και ως έναν βαθμό οριστική μορφή του λίγο πριν από τη ΔΕΘ, ενώ ήδη με εντολή του κ. Σαμαρά, προχωρεί η επεξεργασία του προγράμματος.

Οι ομάδες εργασίας για τη σύνταξη του προγράμματος υπό τον γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη και την υποστήριξη των συνεργατών του, σε συνεννόηση με τους υπευθύνους των τομέων και τους συντονιστές, προχωρούν ανέλπιστα γρήγορα και χωρίς εντάσεις μέχρι στιγμής.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος θεωρείται από τον κ. Σαμαρά κομβικής σημασίας, καθώς επιθυμεί να πείσει τη δύσπιστη ακόμη κοινή γνώμη ότι διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης, πτυχές της οποίας θα παρουσιάσει και στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, χθες έγινε κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος και του Τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Ν.Δ. παρουσία και του αρμόδιου τομεάρχη κ. Χρ. Ζώη και ξεκίνησε η διαδικασία της εσωτερικής διαβούλευσης για το πρόγραμμα του κόμματος.

Το επόμενο διάστημα η Γραμματεία Προγράμματος θα πραγματοποιήσει ανάλογες συσκέψεις με το σύνολο των τομέων και των Γραμματειών του κόμματος, ώστε να διαμορφωθεί πλήρως η πρόταση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., πριν ξεκινήσει ο τελικός κύκλος ανοικτής διαβούλευσης με τη κοινωνία.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι το εργαλείο μας για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να εγγυηθούμε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει την πολιτική ατζέντα καταθέτοντας συγκεκριμένες, σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις σε όλους τους τομείς» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Επιδίωξη η εσωκομματική νηνεμία
Παρά τις παρασκηνιακές διαφωνίες ορισμένων στελεχών και βουλευτών για τη στρατηγική του «όχι» που ακολουθεί η Ν.Δ., αλλά και τη δημόσια δήλωση του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη πως χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ενόψει και της εμφάνισής του στη ΔΕΘ, να επιδιώξει εσωκομματική ηρεμία και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρχει δυσάρεστη εικόνα αναταραχής, που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες.
Εξάλλου, παρά τις κατά καιρούς σποραδικές δηλώσεις για το ύφος της αντιπολίτευσης που ακολουθεί η Ν.Δ. κανείς -με βάσει τα όσα δηλώνουν δημόσια- δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει τους πολιτικούς χειρισμούς του κ. Σαμαρά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk