Με επιθετικό ύφος και με ιδιαίτερο αρνητισμό αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία τις χθεσινές αποφάσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Μέρκελ και Σαρκοζί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αναβλήθηκε για το απώτερο μέλλον η λήψη απόφασης για την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ ηγετικά της στελέχη αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουνίου δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα.
Παράλληλα, η Ν. Δ. επικρίνει με σφοδρότητα την ειδική συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας, την οποία χαρακτηρίζει απογοητευτική και ανησυχητική, προκειμένου η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουνίου, συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ.
Για τη Ν. Δ. οι συνταγματικοί κανόνες είναι επικίνδυνοι και στο «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να μπορούν να έχουν μια ευελιξία να κινηθούν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προβούν σε δανεισμό για αναπτυξιακούς λόγους.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει αντιταχθεί δημόσια στην προοπτική της συνταγματικής κατοχύρωσης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο με ομιλία του στην Κ. Ο. της Ν. Δ. υποστήριξε ότι επιλέγει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επειδή τον θεωρεί απαραίτητο σήμερα και μέχρι να τελειώσει η κρίση δανεισμού και ξεκαθάρισε: «Αλλά προβληματιζόμαστε σοβαρά με απόψεις όπως η μόνιμη συνταγματική δέσμευση» είπε ο κ. Σαμαράς.
Τότε, ο κ. Σαμαράς σχετικά με το όριο του 3%, ανέφερε, ότι ήδη το επιβάλλει το, ανανεωμένο μάλιστα, Σύμφωνο Σταθερότητας και αναρωτήθηκε: «Εφ’ όσον όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να το ακολουθήσουν απαρέγκλιτα, αναρωτιέμαι, γιατί χρειάζεται επί πλέον η Συνταγματική δέσμευση».
Ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, και αφού ανέλυσαν με το επιτελείο του τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, επέμειναν ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου.
Ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε με δήλωσή του, ότι η Ν. Δ. έχει υποστηρίξει εξ αρχής, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου και σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Μάλιστα για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της, η Ν. Δ. αναφέρει ότι παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί.

«Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ – Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν «επαρκή»»,
σημειώνει ο κ. Μιχελάκης και συμπληρώνει: «Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».

Ανησυχητική η συμφωνία με Φινλανδία
Ιδιαίτερα επικριτικός για τη συμφωνία με τη Φινλανδία ήταν και ο αναπληρωτής τομέαρχης οικονομίας, ο κ. Νότης Μηταράκης που εξηγώντας γιατί είναι ανησυχητική και απογοητευτική η συμφωνία, τόνισε:

«Είναι απογοητευτική, γιατί όταν ζητούνται εγγυήσεις για να δοθεί δάνειο σε χώρα μέλος που έχει ανάγκη και προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της, αυτό σημαίνει ότι η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Είναι ανησυχητική, διότι δημιουργείται προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις»
.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι εγγυήσεις αυτές μειώνουν τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια που θα δοθούν στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει το χρέος της, ενώ αυξάνουν το συνολικό χρέος της χώρας και υπογραμμίζει: «Μας ζητούν να δανειστούμε επiπλέον, για να τους δώσουμε «εγγυήσεις» ώστε να μας… δανείσουν».
Ο αναπληρωτής τομεάρχης της Ν. Δ. υπογραμμίζει ότι είναι ακόμα πιο ανησυχητική, γιατί ενθαρρύνονται και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους να ζητήσουν κι αυτοί αντίστοιχες εγγυήσεις! «Το ο,τι περιλήφθηκε η έννοια «εγγυήσεις» στην ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης μπορεί να έχει δυσμενείς νομικές και πραγματικές επιπτώσεις πάνω σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού δανεισμού της χώρας» εξηγεί και διευκρινίζει:

«Μπορεί να μην είναι «εμπράγματες εγγυήσεις» – δηλαδή να μην αφορούν γη και ακίνητα – αλλά παραμένουν «εγγυήσεις» και απειλούν να δημιουργήσουν προηγούμενο για άλλους, προκαλώντας νέες πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων».