Μεγάλη κάμψη από το 3,1% στο 2,1% σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην όλο και βαθύτερα βυθιζόμενη στην ύφεση Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται πάντως στο σύνολο της ευρωζώνης. Ετσι, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούλιο από 2,7% που ήταν τον Ιούνιο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς η επιδείνωση της κρίσης χρέους με την εκδήλωση κερδοσκοπικών επιθέσεων στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας και βεβαίως η έως… ακινητοποιήσεως επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, έπληξαν τη διάθεση των καταναλωτών για αύξηση των δαπανών τους. Εξάλλου και οι κυβερνήσεις των «17» περιορίζουν δραστικά τις δαπάνες τους για να εξορθολογήσουν τα δημοσιονομικά τους.

Το ποσοστό παραμένει για όγδοο συνεχόμενο μήνα υψηλότερο από το ανώτατο ανεκτό από την Ευρωτράπεζα επίπεδο του 2%, αλλά όλο και περισσότεροι αμφιβάλλουν πλέον αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει εντός του έτους στην τρίτη εφετινή αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ. Πρώτον επειδή η οικονομία της ευρωζώνης ξαναβρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και δεύτερον επειδή η τάση του πληθωρισμού είναι πτωτική – και οι «τάσεις», ως γνωστόν, βαρύνουν παραδοσιακώς στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, πολιτικών, νομικών και βεβαίως νομισματικών.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι εν πολλοίς εισαγόμενος και οφείλεται στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών σε υψηλά επίπεδα. Από μια άποψη η υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης μοιάζει εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση – η τιμή του πετρελαίου συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 4,7%.

Από την άλλη πλευρά, όπως μόλις χθες ανακοινώθηκε, η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε στο 0,2% από 0,8% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφεται από τα τέλη του 2009, όταν η οικονομία της ζώνης του ευρώ βγήκε από την ύφεση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 8 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τα σημερινά στοιχεία που κατέγραψαν πτώση των τιμών στη ζώνη του ευρώ και βεβαίως έπειτα από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που ανακοινώθηκε χθες. Διότι η σημερινή πτώση του πληθωρισμού ήταν ανάλογη των προβλέψεων των αγορών, ενώ το φρενάρισμα της ανάπτυξης ήταν πολύ πιο απότομο από το αναμενόμενο.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό αναλυτικά στις χώρες – μέλη, αίσθηση προκαλεί η αύξηση του ποσοστού στη Γερμανία στο 2,6% το μήνα που πέρασε από 2,4% που ήταν τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στο Βέλγιο από το 3,4% στο 4% και επίσης στην ταχέως αναπτυσσόμενη Εσθονία από το 4,9% στο 5,3%. Αυξήθηκε ο πληθωρισμός επίσης στην Ολλανδία (από το 2,5% στο 2,9%) και στη Φινλανδία (από το 3,4% στο 3,7%).

Αντίθετα, θεαματική πτώση σημείωσαν οι σχετικοί δείκτες εκτός από την Ελλάδα και στην Ιταλία (από το 3% στο 2,1%), στην Κύπρο (από το 4,5% στο 3,5%), στην Πορτογαλία (από το 3,3% στο 3%), στο Λουξεμβούργο (από το 3,8% στο 3,2%), στη Σλοβενία (από το 1,6% στο 1,1%), αλλά και στη Γαλλία (από το 2,3% στο 2,1%). Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού κατεγράφη στην Ιρλανδία (έπεσε στο 1% τον Ιούλιο από 1,1% που ήταν τον Ιούνιο). Στην Ισπανία το ποσοστό πληθωρισμού παρέμεινε σταθερό τον Ιούλιο στο 3%.