Η παχυσαρκία είναι… υγεία; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν πως είναι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό να παραμένει με μερικά επιπλέον παραπανίσια κιλά από το να υφίσταται διαρκώς την εξοντωτική διαδικασία μιας, σωματικά και ψυχολογικά, επίπονης δίαιτας.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Γιόρκ του Τορόντο μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 6.000 παχύσαρκων αντρών και γυναικών και κατόπιν τους υπέβαλαν σε διάφορα εργομετρικά τεστ και υγειονομικές εξετάσεις. Μετα τη μελέτη, προέκυψε πως 1 στους 3 παχύσαρκους θα ήταν καλύτερο να παρέμενε σταθερός στα (έστω υπερβολικά) κιλά του, από το να προσπαθεί διαρκώς να κατεβεί νούμερα στη ζυγαριά με εξοντωτικές και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας δίαιτες.
«Συγκρίναμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους με εκείνα ανθρώπων που βρίσκονται σε φυσιολογικά κιλά και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι απαραίτητα καλύτερο για την υγεία σου να είσαι λεπτός», τονίζει η ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας, προσθέτοντας πως «όσοι είναι υπέρβαροι, αλλά υγιείς είναι σε σαφώς καλυτερη κατάσταση από όσους εχουν λίγα κιλά παραπάνω αλλά πιέζονται καθημερινά να τα χάσουν».
Συμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Applied Physiology, είναι καλύτερο να είναι κανείς υπέρβαρος, παρά – ας πούμε – να είχε ιδανικό βάρος αλλά να καπνίζει ή να έχει υψηλά επίπεδα στρες. Επίσης, αποδείχτηκε πως πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι γυμνάζονται περισσότερο και έχουν πιό ισορροπημένη διατροφή από άλλα άτομα με «σωστό» βαρος.
Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Πέρα από τις διαφορές στον τρόπο ζωής, οι καναδοί ερευνητές υποψιάζονται ότι πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι διαθέτουν γενετική «ασπίδα», που τους επιτρέπει να ζουνε καλά με τα κιλά τους χωρίς να αντιμετωπίζουν τα προβληματα υγείας που σχετίζονται συνήθως με την παχυσαρκία. Αναφέρονται μαλιστα και σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, που έδειξε πως οι συνταξιούχοι που είναι λιγο βαρύτεροι από το κανονικό ζουν περισσότερο από εκείνους που έχουν το ιδανικό βάρος, αφού διαθέτουν τα έξτρα αποθέματα ενέργειας που απαιτούνται κατα την ανάρρωση από μιά ασθένεια ή ενα κάταγμα!
Το πρόβλημα είναι φυσικά πως τα παραπάνω ισχύουν μόνο γιά εναν στους τρείς υπέρβαρους: οι υπόλοιποι 2 στους 3 εξακολουθούν να εχουν μεγάλο πρόβλημα και σύντομα θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, αν δεν θέλουν να δουν την καρδιά τους να… σκάει όχι από ευτυχία, αλλά από το υπερβολικό πάχος.