Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ισλαμιστών μαχητών που σχεδίαζαν να ανατινάξουν έναν αγωγό φυσικού αερίου στην πόλη Ελ Αρίς στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αποκατάσταση της τάξης στο βόρειο Σινά, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας .

Η εκστρατεία, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Αετός», ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας με σκοπό την καταστολή των επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή που γνώρισαν ραγδαία αύξηση μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά έκτοτε τη χώρα, ανακοίνωσε την ανάπτυξη 1000 στρατιωτών στο Σινά μετά την επίθεση κατά αστυνομικού σταθμού πριν από δύο εβδομάδες με ρουκέτες, κατά την οποία δύο αστυνομικοί και τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Η περιοχή του βορείου Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ, κυριαρχείται από φυλές Βεδουίνων και θεωρείται επί μακρόν «θερμοκήπιο» παράνομων δραστηριοτήτων, όπως πωλήσεων παράνομων όπλων και λαθρεμπορίου. Η αιγυπτιακή αστυνομία δυσκολεύεται να επιβάλει την παρουσία της, κυρίως εξαιτίας της συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ το 1979, που περιορίζει την αιγυπτιακή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Τους τελευταίους έξι μήνες το κενό εξουσίας που δημιούργησε η πτώση του καθεστώτος έσπευσαν να αναπληρώσουν οι ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες, οι οποίες όπως υπολογίζεται ξεπερνούν τις 1.000. Σύμφωνα με ισραηλινά και αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης η αιγυπτιακή κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την έγκριση του Ισραήλ για μία προσωρινή αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Σινά με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος ασφαλείας.

Οι τέσσερις μαχητές που συνελήφθησαν εκτιμάται ότι συνδέονται με την οργάνωση που εξαπέλυσε την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στις 30 Ιουλίου. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα συλλήψεων από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιοχή. Χθες, οι αιγυπτιακές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε κρησφύγετα ισλαμιστών μαχητών, κατά την οποία σκότωσαν έναν ένοπλο και συνέλαβαν 11.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες ήταν κρατούμενοι σε φυλακές που κατάφεραν να αποδράσουν στη διάρκεια της εξέγερσης τον Φεβρουάριο. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η δίκη του 83χρονου προέδρου Μουμπάρακ και των δύο υιών του αναβλήθηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου καθώς ο δικαστής Αχμέντ Ρεφάατ αποφάσισε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με εκείνη του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χαμπίμπ ελ Αντλι, ενώ απαγόρευσε και τη τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος οδηγήθηκε με αναπηρικό καροτσάκι στο ειδικό σιδερένιο κλουβί που έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, κατηγορείται για τον θάνατο τουλάχιστον 850 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης τον Φεβρουάριο. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν επισύρουν μέχρι και θανατική ποινή.