«Η Παναγία ενώνει και δεν διχάζει τους πιστούς»,
όπου κι αν τοποθετούν οι παραδόσεις τον τόπο της ταφής της, ενώ η εξομολόγηση είναι βίωμα και πνευματική θεραπεία σημειώνει σε επιστολή του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, με αφορμή δύο δημοσιεύματα του Βήματος της Κυριακής και του BHMagazino για τον «πόλεμο για τον τάφο της Παναγίας» και «την εξομολόγηση σήμερα», αντίστοιχα.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, κ. Ιωάννης Σπιτέρης, ο οποίος είχε μιλήσει και στο σχετικό με τον τάφο της Παναγίας δημοσίευμα για την παράδοση που επικρατεί γύρω από το σπίτι που πιθανόν έζησε στην Έφεσο, διευκρινίζει ότι οι παραδόσεις και οι ιστορίες των απόκρυφων ευαγγελίων δεν αποτελούν δόγματα και οι πιστοί δεν είναι υποχρεωμένοι να τις υιοθετούν. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνει ο κ. Σπιτέρης, ο οποίος είναι και καθηγητής Ανατολικής Θεολογίας και Πνευματικότητας, «είναι λάθος να θεωρείται ότι από τους καθολικούς ως τόπος που έζησε η Παναγία αναγνωρίζεται η Έφεσος και από τους ορθόδοξους τα Ιεροσόλυμα», με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις δύο εκκλησίες και να δημιουργούνται «πλασματικές αντιπαραθέσεις».
Σε ότι αφορά το μυστήριο της εξομολόγησης ο κ. Σπιτέρης σημειώνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με κινηματογραφικούς όρους και «δεν αποτελεί ψυχοθεραπεία με την σύγχρονη έννοια πίσω από μία κουρτίνα ή κάποιο παραθυράκι εξομολογητηρίου».
Οπως αναφέρει ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας «η εξομολόγηση είναι μυστήριο μεταστροφής, μετανοίας, άφεσης, μα προπάντων συμφιλίωσης».