Σαμαράς-Μπακογιάννη- ΝΔ, το τρίγωνο των αντιφάσεων

Σαμαράς-Μπακογιάννη- ΝΔ, το τρίγωνο των αντιφάσεων | tovima.gr

Η Ν.Δ διστάζει να ξεκαθαρίσει το ρόλο της, την ιδεολογία της και την πρακτική της, κυρίως επειδή βασίζεται σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό του διαπνέεται από άκρως συντηρητικές και ενίοτε άκρως αντιδραστικές ιδεοληψίες ,εθνικιστικές και θρησκοληπτικές, με αντίκτυπο αναχρονισμού σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα.

Με τη λογική αυτή, ο Σαμαράς ταιριάζει γάντι στην ηγεσία της. Μεσοπρόθεσμα όμως, ένα τέτοιο, λίκνο πλήρους ακραίου συντηρητισμού και αναχρονισμού κόμμα, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει σε μια κοινωνία της οποίας ένα μεγάλο κομμάτι, έχει προ πολλού «ξεράσει» όλα αυτά τα απίστευτα θρησκευτικοοεθνικιστικά παραμύθια και εχει προ πολλου χειραφετηθεί και προσανατολιστεί στον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και σκέψης. Επίσης, στις παρούσες συνθήκες, η Ν.Δ αν ποτέ γίνει κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ξεμπροστιαστεί ανεπανόρθωτα και να αποποιηθεί το ακραία (μέχρις … παραξηγήσεως) φιλολαϊκό (βλ. λαϊκίστικο) προσωπείο της, εκτός και αν είναι διατεθειμένη να σύρει την Ελλάδα στο χωρό του Ζαλόγγου (πράγμα που δεν είναι απίθανο υπό την ηγεσία Σαμαρά) με συνέπειες επίσης καταστροφικές γι’ αυτήν ως κόμμα (για τη χώρα ούτε συζήτηση!). Συμπέρασμα πρώτον λοιπόν: Ναι μεν ο Σαμαράς και η παρέα του ταιριάζουν γάντι στη εκ του ασφαλούς αντιπολιτευόμενη και χαϊδεύουσα ώτα Ν.Δ, πλην όμως, ένα τέτοιο κόμμα στις σημερινές πολιτικοοικονομικές συνθήκες θα καταρεύσει αμέσως με το που θα έρθει ενώπιο ενωπίω με διαχειριστικές ευθύνες.

Η Ντόρα τώρα… Πρέπει κανείς να της αναγνωρίσει, ότι παρ’ όλες τις …φιλότιμες προσπάθειές της να εμφανιστεί κατά καιρούς και αυτή συνταυτιζόμενη με το ακραία συντηριτικό πόπολο που εξόχως στηρίζει τη Ν.Δ, έκλεινε σαφώς το μάτι προς ένα περισσότερο σκεπτόμενο και προοδευτικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, αυτό που θα ήταν διατεθειμένο να στηρίξει πολιτικές περισσότερο σύγχρονες και ευρωπαϊκές, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία (υπενθυμίζω την σαφή αποστασιοποίησή της κατά την εκστρατεία Χριστόδουλου για τις ταυτότητες, τη σαφώς θετική τοποθέτησή της για το σχέδιο Ανάν κλπ). Το πραγματικό της στίγμα μάλιστα, το έδωσε μετά την μη εκλογή της στην ηγεσία της Ν.Δ, οπότε και μπόρεσε να εκφράσει περισσότερο ελεύθερα τα πραγματικά της «πιστεύω».

Το θέμα είναι είναι ότι τα «πιστεύω» αυτά, παρασάγγας απέχουν από τα παραδοσιακά «πιστεύω» των…Νεοδημοκρατών και Νεοδημοκρατισών, όπως αρέσκονταν κάποτε και η ίδια να αποκαλεί τους οπαδούς του τότε κόμματός της. Συμπέρασμα δεύτερον λοιπόν: Nαι μεν μια πραγματικά «Ντορική» Ν.Δ θα ήταν πολύ πιο συνεπής και ικανή – από ιδεολογική άποψη πάντα- να διαχειριστεί εκ μέρους της χώρας την σημερινή κρίση, πλην όμως δεν θα είχε καμμία σχέση με την Ν.Δ που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Αυτό διότι είναι γνωστό – όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω- ότι ο πυρήνας των οπαδών του κόμματος (καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμητικά) θα ήταν αδύνατον να την ακολουθήσει στον δρόμο της όποιας «φιλελεύθερης» τακτικής της…Και στις δύο περιπτώσεις, το μέλλον της… «Μεγάλης φιλελεύθερης Παράταξης» (sic) , η οποία Μεγάλη μπορεί να υπήρξε, φιλελεύθερη όμως ούτε κατά διάνοια κατάφερε να γίνει, προμηνύεται ζοφερό. Διότι ο Σαμαράς εύκολα την κατέκτησε δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει με αυτή, η δε Ντόρα για να την κερδίσει πρέπει να απαλλαγεί από όλους τους ων ουκ έστιν αριθμός ακραίους λαϊκιστές της. Οπότε… πιάσ’το αυγό και κούρευτο…

Μεταξύ μας, πάντα πίστευα ότι η Ντόρα περισσότερο μέλλον θα είχε στο ΠΑΣΟΚ – όπου τα ακραία συντηρητικά στοιχεία, αφενός σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν της μορφής που έχουν τα αντίστοιχα Νεοδημοκρατικά και αφετέρου κατέληξαν σαφώς μειοψηφικά έως περιθωριακά- από ότι στη Ν. Δημοκρατία.. Στο ΠΑΣΟΚ εξάλου, η όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού έχει ξεκινήσει προ πολλού, ενώ στη Ν.Δ όχι μόνο δεν έχει αρχίσει, αλλά οι όποιες προσπάθειες είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, της άκρατης συντηρικοποίησης. Δεν το έβλεπε αυτό η Ντόρα όταν «έγλυφε»-με το συμπάθειο- τον Κ. Καραμανλή Β. τον τεμπέλη? Ας πρόσεχε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk