Παραίτηση ή παράταση;

Παραίτηση ή παράταση; | tovima.gr

Μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στις 11 Ιουλίου 2011, ένα μέρος των Ελλήνων της Κύπρου φαίνεται πως επιθυμεί την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια. Οι χειρισμοί του προέδρου στο θέμα του φορτίου του συριακού πλοίου οδήγησαν στην κατάσχεση του φορτίου το 2009 και νομοτελειακά στην έκρηξη του 2011.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο παράδειγμα λανθασμένων χειρισμών. Οι συνεχείς παραχωρήσεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό αποτελούν ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο, αν αναλογιστεί κανείς οτι θα έπρεπε να διεκδικούμε τουλάχιστον αυτά που ιστορικώς αποδεδειγμένα μας ανήκουν. Και σαν μην έφταναν αυτά έχουμε και τις επαίσχυντες δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς. Ενδεικτικά αναφέρω την δήλωση για τις μητέρες πατρίδες, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εξίσωσε την σχέση Ελλάδος-Κύπρου με την σχέση Τουρκίας-Κύπρου, και την δήλωση για την κυπριακή παιδεία. Ωστόσο, η παραίτηση του προέδρου θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή πρέπει να λάβουμε υπόψην μας δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι φυσικά το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που επιθυμούμε και πιστεύουμε οτι θα παραχωρηθεί σε εμάς, με την αντικατάσταση του προέδρου; Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψην και συνδέεται, όπως θα δούμε στη συνέχεια, άμεσα με τον πρώτο παράγοντα, είναι οι επιλογές που πρακτικά υπάρχουν. Αρχίζοντας με τον πρώτο παράγοντα, βλέπουμε οτι η απόδοση δικαιοσύνης και σεβασμού στους αδικοχαμένους νεκρούς της 11ης Ιουλίου δεν είναι ο μόνος λόγος.

Η γενικότερη αντιμετώπιση του Κυπριακού απο τον Δ.Χριστόφια αποδείχθηκε μη αποτελεσματική και γελοία ευπρεπέστατη, ενώ στον αντίποδα οι Τούρκοι πολιτικοί συμπεριφέρονται με απίστευτο πολιτικό θράσος. Ας παραδεχτούμε όμως οτι η έκρηξη στο Μαρί επίσπευσε αυτό που ονομάζουμε πολιτική φθορά. Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και για τον Δ.Χριστόφια, όπως και για κάθε πρόεδρο κάθε κυβέρνηση. Περνώντας έτσι στον δεύτερο παράγοντα, ας εξετάσουμε τις επιλογές που έχουμε μετά την υποθετική παραίτηση του προέδρου.

Ποιος θα τον αντικαταστήσει? Σίγουρα θα βρεθούν πολλοί, το θέμα όμως είναι να βρεθεί κάποιος που θα μπορεί να δώσει μια σωστή και αποτελεσματική μάχη στο Κυπριακό, και να υπερασπιστεί τα δίκαια των Ελλήνων της Κύπρου που αν μη τι άλλο αποτελούμε την πλεοψηφία στο νησί . Η πραγματικότητα είναι οτι η αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων είναι ίδια για όλα τα κόμματα και υποψηφίους στην Κύπρο. Αρκεί απλά να θυμηθούμε οτι το ΔΗΣΥ υποστηρίζει όπως και το ΑΚΕΛ, την ντροπιαστική ομοσπονδία, και συγκεκριμένα ο Ν.Αναστασιάδης υποστήριξε το 2002 σε εκπομπή του ΡΙΚ1 οτι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας. Όπως έχω προαναφέρει σπουδαίο ρόλο στην όλη υπόθεση διαδραματίζει και η αναπόφευκτη πολιτική φθορά. Εδώ όμως υπεισέρχεται και η ανθρώπινη ψυχολογία. Ας δούμε λίγο το κεφάλαιο μνήμη.

Ο άνθρωπος έχει την τάση να συνδέει συνειρμικά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις. Στη μνήμη μας ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει συνδεθεί άρρηκτα με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2004 και φυσικά με το διάγγελμα του. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στο μυαλό μας συνδέεται αμέσως με την Μάχη του Βατερλώ. Παρομοίως, στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων της Κύπρου το όνομα του Δημήτρη Χριστόφια βρίσκεται πλάι στην τραγική έκρηξη που σκόρπισε τον θάνατο. Ως εκ τούτου, η σκέψη που υποσυνείδητα μπορεί να κάνει ο καθενάς είναι η ακόλουθη ‘Τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει…;’Δυστυχώς δεν πρόκειται για μια απλή σκέψη η οποία υποδηλώνει την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του κόσμου. Είναι μια σκέψη που πιθανότατα θα λειτουργήσει ως παράγοντας μείωσης της αντίστασης του κόσμου όταν ο νέος πρόεδρος προχωρήσει στην πρόταση νέων σχεδίων .

Ο νέος πρόεδρος θα έχει το προβάδισμα του ‘αθώου’ το οποίο θα εφησυχάζει τους Έλληνες της Κύπρου. Με άλλα λόγια ο εφησυχασμός που θα επιφέρει η αντικατάσταση του προέδρου θα λειτουργήσει αρνητικά. Θα κάνει πιο ευάλωτο τον κόσμο όσον αφορά την κριτική που πρέπει να ασκείται στους κυβερνώντες, κάτι πολύ επικίνδυνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk