Μέρκελ-Σαρκοζί: Ευρωκυβέρνηση ναι, ευρωομόλογο όχι

Σε δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.. Μια δέσμη που τα έχει όλα, εκτός από το μείζον – την έκδοση ευρωομολόγου

Σε δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.. Μια δέσμη που τα έχει όλα, εκτός από το μείζον – την έκδοση ευρωομολόγου.

Οι δύο ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα ευρωομολόγου. Μία τέτοια δυνατότητα θα μπορέσει να υπάρξει, όπως είπαν, στο τέλος μίας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Δεν λέμε ότι δεν το συζητάμε», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Ο κόσμος και οι αγορές περιμένουν τη «μία και μοναδική λύση», είπε, αλλά η ίδια δεν πιστεύει σε θαυματουργές συνταγές: το ευρωομόλογο, τόνισε, είναι μέτρο τελευταίας καταφυγής, το τελευταίο δυνατό μέσο.

H κυρία Μέρκελ σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα», ενώ ο κ.Σαρκοζί δήλωσε πως «ίσως κάποια μέρα να υπάρξουν ευρωομόλογα αλλά θα είναι το πέρας μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης και όχι η αρχή».

Για το ίδιο ζήτημα ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ΑΑΑ στην ευρωζώνη χωρίς να υπάρξει πρώτα έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος των χωρών μελών. «Γερμανία και Γαλλία νιώθουμε απολύτως δεσμευμένες να ενισχύσουμε το ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα και να το αναπτύξουμε περαιτέρω» είπαν οι δυο ισχυρότεροι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης στην κοινή συνέντευξη Τύπου.«Είναι σαφές ότι για να γίνει αυτό» υπογράμμισαν, «χρειαζόμαστε ισχυρότερη αλληλεπίδραση της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ».

Ειδικότερα οι δύο χώρες συμφωνούν στη θέσπιση Οικονομικού Συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών, για την προεδρία του οποίου πρότειναν μάλιστα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών της ζώνης του ευρώ.


Χρυσός κανόνας για χρέος και ελλείματα, αλλά η ανάπτυξη;

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει πάντως η καθιέρωση, το πολύ εντός ενός έτους, ενός «χρυσού κανόνα» για το χρέος και τα ελλείμματα, που πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς να απαιτείται σχετική συναινετική συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε κάθε μία από αυτές – σαν αυτή που συνομολογήθηκε στην Πορτογαλία, αλλά όχι και στην Ελλάδα.

Επίσης, οι δύο χώρες θα προωθήσουν και την πρόταση για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών – ένα είδος «φόρου Τόμπιν», αλλά και έναν ενιαίο συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις. «Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για φόρο που αποτελεί «προφανή αναγκαιότητα».

Οι δύο ηγέτες απέρριψαν εξάλλου την πιθανότητα να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χαρακτηρίζοντάς τους «επαρκείς»- κάτι που ήδη αμφισβητούν οι αγορές, ιδίως σε περίπτωση που αναγκαστεί να καταφύγει σε αυτόν μια μεγάλη οικονομία όπως η Ιταλία, που χρωστά 1,8 τρις. ευρώ στους πιστωτές. Τόνισαν όμως ότι Γαλλία και Γερμανία θα είναι αλληλέγγυες στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς «μια ενισχυμένη οικονομική ολοκλήρωση» που θα είναι σε θέση να την προστατεύσει σε περίπτωση κρίσης. Οι δύο χώρες, είπε, σκοπεύουν να δώσουν το παράδειγμα επιβάλλοντας ένα κοινό φόρο στις εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο φόρος αυτός θα είναι εναρμονισμένος στη φορολογική του βάση και θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

Οπως είπε ο Σαρκοζί, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις τους που θα κατατεθούν στις αρχές του 2012 σε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών. Ο Γάλλος ηγέτης επισήμανε ακόμη ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.


Δάσκαλοι που δίδασκαν…

Να σημειωθεί εδώ ότι η ιστορική, όπως όλα δείχνουν, συνάντηση των Παρισίων έγινε με «φόντο» την… παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και των δύο μεγάλων δυνάμεων της ευρωζώνης στον αναπτυξιακό ιδίως τομέα: η μεν γερμανική οικονομία παρουσίασε σημαντική ανάσχεση τους τελευταίους μήνες, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά μόλις 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά πόδας στην διαφαινόμενη «διπλή ύφεση» (double-dip recession) την ακολουθεί και η Γαλλία με μόλις 0,2% ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 0,3% του πρώτου τριμήνου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στην εξαγωγική «ατμομηχανή» Γερμανία, την άνοιξη οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές – δείγμα του τι περιμένει το Βερολίνο, τώρα που οι πελάτες του στην ευρωπαική περιφέρεια δεν μπορούν πια να αγοράσουν ούτε με… μίζες τα πανάκριβα προϊόντα του, και είναι έτσι αναγκασμένο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στην «ελεύθερη» αγορά!

Συμπέρασμα; Με φόντο την ανάσχεση της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και την δεινή οικονομική θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας, τα μεγάλα λόγια της καγκελαρίου και του προέδρου για έναν νέο μεγάλο γαλλογερμανικό άξονα που θα πάρει στις πλάτες του την Ευρώπη δεν πείθουν. Όχι μόνον γιατί η Μέρκελ δεν είναι Κολ, και ο Σαρκοζί δεν είναι Μιτεράν, αλλά και γιατί όλες οι προηγούμενες «τελικές λύσεις» για το πρόβλημα του χρέους, που προέκριναν οι δυο τους την τελευταία διετία, απέτυχαν παταγωδώς να σβήσουν την φωτιά.

Πως μπορούν αλήθεια να επιβάλλουν τόσο ριζοσπαστικές πολιτικό-οικονομικές αλλαγές στην Ευρώπη (πρώτα των «17» και αύριο των «27»), όταν αφενός τα προηγούμενα μέτρα τους – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, μετά τα διάφορα «εθνικά» μνημόνια, την «σωτήρια» συνολική συμφωνία της 22ας Ιουλίου- απέτυχαν πριν καν εφαρμοστούν, και αφετέρου οι ίδιοι κατά πάσα πιθανότητα οδεύουν μέσα στο 2012 ολοταχώς προς οδυνηρές εκλογικές ήττες, λόγω πρωτίστως των αντί-αναπτυξιακών οικονομικών πολιτικών τους;
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk