Με μια ανησυχητική είδηση να τη συνοδεύει φθάνει σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες με το γάλλο πρόεδρο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ: ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο οριακό 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους έπειτα από ένα εντυπωσιακό άλμα 1,3% που είχε κάνει το πρώτο τρίμηνο.

Η είδηση, η οποία καθιστά πιο «ευάλωτη» τη Μέρκελ στο σημερινό κρίσιμο tete-a-tete που θα έχει με το Νικολά Σαρκοζί, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών και βεβαίως το ευρώ που υποχώρησε από τα 1,4445 στα 1,4374 δολάρια.

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει μια αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Δεν περίμεναν, ωστόσο, το «φρενάρισμα» να είναι τόσο απότομο ώστε να ακινητοποιήσει σχεδόν τη μεγαλύτερη και κυρίως «υγιέστερη» (υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση χρέους) οικονομία της ευρωζώνης.
«Τα γερμανικά στοιχεία είναι ασφαλώς απογοητευτικά. Ολα δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε στο Bloomberg ο Γιούργκεν Μίκελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο. Διότι δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Στις 5 Αυγούστου έγινε γνωστό ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ιταλία και στην Ισπανία ήταν εξαιρετικά αναιμικοί (0,3% και 0,2% αντιστοίχως) το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι στη Γαλλία η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μηδενική.

Μόλις κατά 0,1% «ψηλότερη» (με οικονομικούς όρους) από τον Σαρκοζί, η Μέρκελ είναι σαφές ότι δεν θα έχει την άνεση σήμερα να προσφέρει κατ’ ιδίαν στο γάλλο συνομιλητή της νέα αναπτυξιακά μαθήματα, σαν κι αυτά που συνήθιζε να παραδίδει ομαδικώς στους εταίρους της στην ευρωζώνη τους τελευταίους πολλούς μήνες.

Ούτε στο εσωτερικό της Γερμανίας θα έχει τη δυνατότητα η καγκελάριος να συνεχίσει να «πουλάει» με τόση ευκολία και πειστικότητα τα οικονομικά της επιτεύγματα. Το ηθικό των συμπατριωτών της άρχισε να κλονίζεται τον τελευταίο μήνα, όπως έδειξαν οι μετρήσεις των δεικτών της καταναλωτικής, της επιχειρηματικής και της επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο.

Πτώση τιμών αναμένεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξ αιτίας των αρνητικών ειδήσεων από το Βερολίνο. Οι εξελίξεις στις προσυνεδριακές συναλλαγές προοιωνίζονται πτωτικά ανοίγματα σε όλες τις κεφαλαιαγορές της ευρωζώνης – τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 υποχωρούσαν κατά 1,4% στο Λονδίνο λίγο πριν από το άνοιγμα των αγορών.

Τα νέα θα αποτελέσουν, πάντως, και μια καλή αφορμή για ρευστοποίηση των κερδών που πέτυχαν οι λιγοστοί Αυγουστιάτικοι επενδυτές το τελευταίο τριήμερο, κατά το οποίο ο δείκτης Stoxx Europe 600 (μετέχουν οι 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση) ενισχύθηκε κατά 6,4%.