Κατάγονται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, η οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό και από το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πρόκειται για τον Γιάννη και τον Γιώργο Μεγαλακάκη, δίδυμα αδέλφια και ιδρυτές του Κέντρου Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού που αυτή την εποχή περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη», ένα πολύ σημαντικό βήμα για τα δυο αδέρφια αλλά και έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό για την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης.

«Η συνεχόμενη – επί χρόνια- επαφή μας με ντόπιους Κρήτες διαφόρων ηλικιών, κουλτούρας, κοινωνικού αλλά και οικονομικού υπόβαθρου ανέδειξε την πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα των ολοένα και περισσότερων αναδυόμενων θεμάτων προς έρευνα» αναφέρει ο Γ. Μεγαλακάκης. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αφαιρέσουμε τα μουσειακά στολίδια και να μείνουμε στην ουσία του χορού. Με άλλα λόγια λέμε όχι στα φολκλόρ. Οι άντρες δεν χόρεψαν ποτέ με μαχαίρι και άσπρο στιβάνι και οι γυναίκες δεν χόρεψαν ποτέ με μαντήλι στο κεφάλι.»

Το 2004 οι αδελφοί Μεγαλακάκη χόρεψαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2005 παρουσίασαν με την χορευτική τους ομάδα την παράσταση «Οταν ακούω Κρήτη» – με την ίδια ονομασία θα κυκλοφορούσαν αργότερα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό – στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το 2006 ίδρυσαν επίσης στην πρωτεύουσα το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του ιδίου έτους ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία «El Greco» και δυο χρόνια αργότερα παρουσίασαν με την ομάδα τους την χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων»με τη μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.

To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χορογράφοντας» απο τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες, τον χορό και την ποίηση.Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και τον εφετινό Φεβρουάριο του 2011 μαζί με τον αδελφό τους παρουσίασαν στο Ευγενίδειο Ιδρυμα-Πλανητάριο το ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Ενα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη. Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς που μιλούν για τα παλιά γλέντια, τους χορευτές και τους παλιούς μουσικούς. Παρέες τραγουδούν γνήσια ριζίτικα τραγούδια, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες κατά την διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων.

«Χορεύω αιώνες στην Κρήτη»,
Προβολές Αυγούστου

Κύθηρα, Τετάρτη 17 Αυγούστου
Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης ΖΕΙΔΩΡΟΣ ,ώρα 21:00
Θα ακολουθήσει παράσταση κρητικών χορών απο επίλεκτους χορευτές της Ομάδας Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Πληροφορίες : 2736038212

Mήλος Πέμπτη 25 Αυγούστου
Συνεδριακό Κέντρο Μήλου ,ώρα 21:00
Πληροφορίες : 22870 23850

Σαντορίνη / 26 Αυγούστου :
Μέγαρο Γκύζη, ώρα 21:00
Πληροφορίες : 22860 23077