Μισέλ Μπάκμαν: Πρώτη συμβολική νίκη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Μία πρώτη, συμβολική νίκη στη σκληρή μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέσπασε η Μισέλ Μπάκμαν η οποία επικράτησε σε αναμέτρηση στην Αϊόβα με μικρή διαφορά έναντι του αντιπάλου της Ρον Πολ. Στην δοκιμαστική εκλογή (Iowa Straw Poll), που η Μπάκμαν πήρε 4.823 ψήφους, ο Ρον Πολ 4.671 ψήφους και ο πρώην κυβερνήτης της Μινεσότας, Τιμ Πολέντι, 2.293 ψήφους, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί από την κούρσα για το χρίσμα

Μία πρώτη, συμβολική νίκη στη σκληρή μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέσπασε η Μισέλ Μπάκμαν η οποία επικράτησε σε αναμέτρηση στην Αϊόβα με μικρή διαφορά έναντι του αντιπάλου της Ρον Πολ.

Στην δοκιμαστική εκλογή (Iowa Straw Poll), που η Μπάκμαν πήρε 4.823 ψήφους, ο Ρον Πολ 4.671 ψήφους και ο πρώην κυβερνήτης της Μινεσότας, Τιμ Πολέντι, 2.293 ψήφους, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί από την κούρσα για το χρίσμα.

Ο κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης Μιτ Ρόμνεϊ απέσπασε 567 ψήφους και ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρικ Πέρι, που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του το Σάββατο και τυπικά δεν συμμετείχε στην εκλογή, πήρε 718 ψήφους.

Όπως αναφέρει το BBC, τα αποτελέσματα ήταν καλά για την υποψήφια, αλλά όχι όσο καλά θα περίμενε ή θα ήθελε. Η ίδια πάντως μίλησε για «το πρώτο βήμα που θα μας φέρει στο Λευκό Οίκο».

Η εκλογή γίνεται περισσότερο με σκοπό την άντληση χρημάτων για την εκστρατεία του κόμματος αν και δείχνει την ως τώρα δυναμική των υποψήφιων: κατά κανόνα ο νικητής είναι και αυτός που παίρνει το χρίσμα.

Προσήλθαν 17.000 ψηφοφόροι, κάτοικοι της πολιτείας άλλα όχι απαραίτητα ψηφοφόροι του κόμματος, καταβάλλοντας 30 δολάρια έκαστος.

Πάντως, τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά για τους πολίτες ή το κόμμα και δεν θα καθορίσουν το χρίσμα του κόμματος. Οι επίσημες αναμετρήσεις (primaries) ξεκινούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο από την Άφοβα και θα ολοκληρωθούν στια αρχές του καλοκαιριού του 2012.

Η εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έχει ανάψει για τα καλά με τους υποψήφιους να προσπαθούν να κερδίσουν τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του κόμματος και ειδικότερα τα πλέον συντηρητικά μέρη της.

Η δυναμική του κινήματος Tea Party και η μέτρια κατάσταση της οικονομίας έχει αναπτερώσει τις ελπίδες τους για νίκη στις προεδρικές του 2012 ώστε «ο Ομπάμα να γίνει πρόεδρος της μίας θητείας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk