Λιβύη: Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν Μπρέγκας και Ζαουίγια

Δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, την Μπρέγκα και τη Ζαουίγια, κατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να πιέσουν ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Αντίθετα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κατέχει ακόμα τη Ζαουίγια και απορρίπτει τα περί κατάληψης σαν επικοινωνιακό παιχνίδι


Δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, την Μπρέγκα και τη Ζαουίγια, κατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να πιέσουν ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Αντίθετα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κατέχει ακόμα τη Ζαουίγια και απορρίπτει τα περί κατάληψης σαν επικοινωνιακό παιχνίδι.

Αργά το Σάββατο, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι μετά από προέλαση στα ανατολικά, προς την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, πήραν τον έλεγχο μιας νέας συνοικίας και ενός εργοστασίου που χρησίμευε ως αρχηγείο των πιστών στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεων.

Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο της Μπρέγκας, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Όπως ακόμη επισήμαναν, δύο μέλη τους σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν το Σάββατο, τρίτη ημέρα των μαχών στην Τουάργκα, που βρίσκεται σχεδόν 40 χλμ. νότια της Μιζουράτα και χρησίμευε ως βάση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.

Ενντωμεταξύ, το Associated Press αναφέρει ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατάφεραν να μπουν και στη Ζαουίγια, πόλη-κλειδί σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, αν και οι συμπλοκές σε σημεία κοντά στην πόλη και σε προάστια της συνεχίζονται.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, που επί μήνες βρίσκεται στα διασταυρούμενα πυρά των δύο πλευρών, βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν τους αντάρτες. Κάτοικοι ανέφεραν ακόμη ότι στην πόλη υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος.

Η κυβέρνηση της Λιβύης, αντίθετα, δηλώνει ότι εξακολουθεί να ελέγχει την Ζαουίγια που απέχει 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Μια μικρή ομάδα ανταρτών προσπάθησε να εισχωρήσει στην πόλη από τη νότια πλευρά της αλλά συνελήφθη εύκολα από τις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραΐμ. Διευκρίνισε ότι ήταν λιγότερα από 100 άτομα που «επιχείρησαν να μπουν στην πόλη για να συναντήσουν σχεδόν 50 συντρόφους τους που βρίσκονταν στο εσωτερικό της».

«Είναι ένα παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης», είπε ο Ιμπραΐμ για να διαβεβαιώσει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της αντικαθεστωτικής εξέγερσης και πέντε μήνες μετά την ένατξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σε τέλμα. Οι άπειροι στρατιωτικά αντικαθεστωτική, παρά τον ενθουσιασμό τους, δεν καταφέρνουν πάντα να διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών που καταλαμβάνουν.

Αντίθετα, οι συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φέρουν αποφασιστικά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk